Mökki ja tv-ohjelma vähän kuin vahingossa – Anita ja Janne kunnostivat purkukuntoisen talon, joka pyydettiin heti Suomen kauneimmat kodit -ohjelmaan

Kurun Länsi-Teiskossa sijaitsevan Willapirkkolan elämää voi seurata myös Instagramissa. Jutussa mukana kuvagalleria!
Puustoa on jouduttu vähentämään, mutta joitakin isoja puita mökin pihamaalla vielä on.
Kuva: Anita Roikola

Kun Anita Roikola ja Janne Kaivoluoto näkivät ensi kertaa tulevan mökkinsä toukokuussa 2020, se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

1950-luvulla rakennettu mökki lepäsi metsäisen rinteen päällä, ja vaikka talo oli huonokuntoinen, paikasta tuli pariskunnalle hyvä fiilis.

– Meille tuli heti sellainen tunne, että tämä ostetaan. Ihastuimme. Paikka on hieno ja siellä on isoja puita. Se on vähän sellainen satumainen.

Vaikka pariskunta olikin ihastunut, vapaa-ajankodin ostaminen oli heiltä odottamaton veto: he olivat aiemmin viettäneet kaikki loma-aikansa matkustellen.

Ja vaikka matkailu vaikeutui korona-aikana, he eivät olleet silti edes etsineet mökkiä. Pikkutalo oli tullut vastaan vahingossa, kun Anita Roikola oli etsinyt netistä vanhoja kasveja siskonsa omakotitalon pihamaalle.

Mutta nyt he olivat yhtäkkiä Länsi-Teiskon keskustassa sijaitsevan, parikymmentä vuotta tyhjillään olleen, purkukuntoisen talon omistajia.

Työnjakona mökillä on se, että Anita Roikola sisustaa ja Janne Kaivoluoto kirvesmiehenä remppaa.

Seinä pullisteli ulos

Onneksi Janne Kaivoluoto on ammatiltaan kirvesmies, sillä korjattavaa, purettavaa ja uudelleen rakennettavaa oli paljon. Haastetta tuotti myös se, että noin 90-neliöinen rakennus oli aivan täyteen lastattu erilaisia huonekaluja ja tavaraa.

– Yksi yläkerran seinäkin pullisteli ulos, koska yläkerrassa oli niin paljon painoa ja esimerkiksi vanhoja sanomalehtiä monta tuhatta kiloa, Anita Roikola muistelee.

– Talosta ei ollut varmaan koskaan heitetty mitään pois. Talon tyhjentämisessä ja pihan raivaamisessa oli hirveä homma, samoin rakentamisessa. Olisi ollut paljon helpompaa rakentaa uusi talo.

Raivaamista ja rakennusurakkaa Roikola dokumentoi perustamalleen Instagram-tilille WillaPirkkolaan.

Olohuoneen lisäksi alakerrassa on keittiö, kuisti ja eteinen.
Kuva: Anita Roikola

Yllätyskutsu ohjelmaan

Kun tamperelaispariskunta oli huhkinut tilallaan yksitoista kuukautta, he saivat yllättäen yhteydenoton MTV3:lta. Kanava oli bongannut Roikolan tilin ja halusi mökin mukaan Suomen kaunein koti, kesämökit -ohjelmaan.

Ensin pariskunta kieltäytyi, sillä kunnostusurakka oli vielä täysin kesken. Lopulta he kuitenkin suostuivat, kun kanavalta vakuutettiin, että kuvaaja olisi hyvä rajaamaan keskeneräisiä työmaita pois kuvista.

– Olimme olleet mökillä vain muutamia öitä, kun kuvausryhmä tuli. Lattiankin saimme maalattua vain pari viikkoa ennen kuvauksia. Mökki ja mökkimiljöö olivat niin kesken.

Eli jos siis jutun kuvat mökistä vaikuttavat tutuilta, olet saattanut nähdä kohteen tänä keväänä televisiossa.

Lue myös: 

Siivikkalassa asuva arkkitehti Sini Rainio tuomaroi Suomen kaunein koti -ohjelmassa: ”Tuomarointi on todella haastavaa, kohteesta pitää saada kokonaiskäsitys lyhyessä ajassa”

”Ihan uskomaton” on juuri oikea kuvaus Pölkkylälle – Länsi-Teiskossa sijaitsee upea kansallisromanttinen talo

Kesäkeittiö/grillikatos. Kuva: Anita Roikola

Vanhoista tavaroista oli myös hyötyä

Nykyään mökki ja koko pihamaa ovat tosin melko erinäköisiä kuin televisiosarjassa.

Ohjelmassa paikkaa esiteltiin metsäisenä mökkinä, mutta vaikka vanhoja puita on siellä täällä edelleen, osa puustosta on raivattu pois.

Päätalossa on tällä hetkellä menossa yläkerran remontti, ja alakerrassa kävijää odottaa kauniisti sisustettu keittiön, ison olohuoneen, eteisen ja kuistin kokonaisuus. Sisustus on Roikolan käsialaa.

– Olen tykännyt sisustamisesta todella paljon. Se on ihan minun juttuni.

Lopputuloksen kannalta mökin täyttäneestä tavaramäärästä oli myös hyötyä. Kaikki mökin sisustuksessa käytetyt huonekalut ja myös monet esineet ovat peräisin mökiltä, ja vain sänky on ostettu uutena.

Myös keittiö on kauniisti sisustettu. Kuva: Anita Roikola

Takana piharakennusten remppaa

Anita Roikola ja Janne Kaivoluoto ovat saaneet kahdessa vuodessa paljon aikaan, ja nykyisin Willapirkkolassa voi myös ihan vain oleskella ja nauttia.

Pihamaalle on vanhaan liiterirakennukseen remontoitu kesäkeittiö/grillikatos ja pieni seinää vasten nojaava kasvihuone. Piharakennus saatiin valmiiksi tänä kesänä. Mökillä viihdytään myös talvisin.

Seuraavaksi – sitten kun intoa riittää – kuntoon laitetaan vielä hyvät löylyt antava pihasauna.

Portaiden vieressä on hyvä paikka kasveille. Kuva: Anita Roikola