Miten paljon maksaa ihmishenki?

Aron rannan tuntumassa keskellä radalle johtavaa polkua makaava metalliverkko ei pidättele junaradalle menijöitä. Sitä tuskin erottaa kasvillisuuden keskeltä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Viikko sitten keskiviikkoaamuna ylöjärveläisiä järkytti Tampereen-Seinäjoki-radalla Keijärven kohdalla tapahtunut onnettomuus, jonka seurauksena menetettiin ihmishenki. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ylöjärven keskustan liepeillä juna törmää ihmiseen tuhoisin seurauksin, vaan tapauksia on ollut useita. Moni pohtii miten vastaavat onnettomuudet voitaisiin estää.

Vuonna 2017 Ylöjärven Uutiset haastatteli kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikköä, jonka mukaan junaradan vieressä oleva turva-aita Asemantien alueella ei estä radan käyttöä oikopolkuna. Hän totesi, että teräsverkkoaitaan leikataan reikiä sitä mukaa kun kaupunki sitä paikkaa ja toivoi, että paikalle rakennettaisiin järeämpi elementtiaita tai meluvalli.

Samassa jutussa todettiin, että aitaa pitäisi rakentaa satoja metrejä ja se on kallista. Miten paljon maksaa ihmishenki tai suru menetetystä läheisestä? Miten lasketaan hinta veturinkuljettajalle aiheutuneesta traumasta?

Junaradan ylitys Ylöjärven keskustan alueella jalkaisin on helppoa. Myös Aron rannan suunnasta kulkee selkeä polku junaradalle. Aivan radan reunaa kulkemalla pääsee myös näppärästi Keijärven kalapaikoille. Radan vieressä maassa makaa kasa metalliverkkoa, joka on ilmeisesti joskus rakennettu turva-aidaksi radan ja ruohokentän väliin.

Pusikoituneen radan vierustan vuoksi lähestyvää junaa tai mahdollista raiteiden ylittäjää on mahdoton havaita ajoissa. Lisäksi junat ajavat Ylöjärven ohi lujaa ja kohtuullisen äänettömästi. Lähestyvää junaa voi olla jopa mahdoton ennakoida, ellei kulje Junat kartalla -sovellus avattuna puhelimen näytölle.

Miten onnettomuuksia junaradalla voitaisiin ehkäistä?

Nokialla on sitkeiden neuvottelujen päätteeksi päätetty rakentaa suoja-aita aivan asutuksen vieressä kulkevan junaradan reunaan lasten koulureitin varrelle (Nokian Uutiset 3.6.2022). Rakennuskustannukset tasataan kaupungin ja Väyläviraston kesken. Olisiko mahdollista toteuttaa sama täällä Ylöjärvellä?

Lue myös:

Lielahden ja Ylöjärven välisellä rataosuudella matkustajajunan ja henkilön yhteentörmäys

Nuorison hengenvaarallinen harrastus puhuttaa – Junaradan yli loikitaan oikoteitse