Ylöjärvelle 1980-luvulla perustettu yksityinen ja itsenäinen hammasklinikka Ykköshammas on saanut uuden yrittäjän, kolmekymppisen hammaslääkärin ja alunperin Kurusta kotoisin olevan Jussi Parkkisen.
Vuosi 2022 on ollut Jussi Parkkiselle iso vuosi. Keväällä tamperelaisperhe kasvoi toisella lapsella ja samalla mies vietti kolmekymppisiään. Huhtikuussa nuoresta hammaslääkäristä tuli hieman vahingossa pitkäaikaisen soppeenmäkeläisen hammasklinikka Ykköshampaan yrittäjä.
Miten lapsuutensa Kurussa viettänyt Parkkinen päätyi mutkien kautta yrittäjäksi vanhaan kotikaupunkiinsa Ylöjärvelle?
– Muutettuamme Tampereelle työskentelin ensin yksityisellä vastaanotolla Tampereen keskustassa. Ykköshampaan entinen yrittäjä Juha Sarakaila kävi minulla asiakkaana ja kysyi, tulisinko tuuraamaan häntä sairausloman ajaksi Ylöjärvelle. Vuoden verran ehdin työskennellä Ykköshampaassa, kun sain sitten ehdotuksen lähteä vetämään tätä yrittäjänä, Parkkinen kertaa.
Nuorelle hammaslääkärille tarjous oli ennen kaikkea houkutteleva mutta myös jännittävä paikka.
– Mietin, että miten nuorelle hammaslääkärille riittää asiakkaita, ja kun samaan aikaan meille oli syntymässä myös toinen lapsi. Kaikki on kuitenkin mennyt hyvin, ja siitä on kiittäminen erityisesti työntekijöitämme Sofia Sarakailaa ja Teija Kirjavaista.
Pelkopotilaiden hoito on ollut kutsumus
Jussi Parkkinen on ollut jo hammaslääkäriuransa alkuajoista asti kiinnostunut pelkopotilaiden hoitamisesta, johon myös Ykköshammas on tätä nykyä erikoistunut. Parkkisen rauhallinen olemus ja puhe viestivät, että kyse on taitanut olla kutsumusammatista.
– Työskentelin aiemmin Jyväskylässä terveyskeskuksessa, jossa huomasin, että pelkopotilaiden kanssa toimiminen on oma juttuni. Potilaiden kanssa työskennellessä kerron koko ajan, mitä teen ja miltä jokin asia tuntuu. Potilaan kanssa on tärkeää muodostaa luottamus.
– Sanon aina ennakkoon, että millaisia tuntemuksia on odotettavissa. Tämä rentouttaa asiakasta, kun hän on koko ajan kartalla siitä, mitä suussa tehdään. Moni onkin todennut käynnin jälkeen, että hammaslääkäripelko on väistynyt.
Hammaslääkärikäyntiä ei kannata lykätä pelon vuoksi
Myös pelkopotilaat ovat löytäneet Parkkisen luo. Hammaslääkärin mukaan monella pelkopotilaalla hammaslääkärikammo on kehittynyt jo varhain.
– Monella se on niin, että nuoruudessa on saatu joku ikävä kokemus hammaslääkäristä ja se on jäänyt takaraivoon kytemään. Yksi pelkää kipua, toinen neuloja ja kolmas vaikkapa tukehtumisen tunnetta.
Parkkinen huomauttaa, että pelon takia hampaitaan ei kannata jättää hoitamatta, vaan asiakkaan kannattaa etsiä esimerkiksi juuri pelkopotilaisiin erikoistunut hammaslääkäri.
– Joku saattaa lykätä pelon vuoksi hampaiden hoitamista jopa kymmenen vuotta, minkä jälkeen suussa saattaa olla useita poistokuntoisia hampaita. Pahimmillaan huonokuntoisesta hampaasta voi päästä bakteeri verenkiertoon. Siksi olisi tosi tärkeää tulla hammaslääkäriin.
Kerralla kuntoon
Pelkopotilaiden hoidon lisäksi Parkkisen hammashoitofilosofiaan kuuluu se, että asiakkaan hampaat saataisiin hoidettua kertakäynnillä mahdollisimman hyvään kuntoon.
Ykköshampaassa tavallisimpia hoitoja ovat hammaskiven poisto, paikkaukset, juurihoidot, hampaiden poistot, leikkaukselliset poistot sekä purentakiskojen suunnittelu.
Parkkisen ohella Ykköshampaassa työskentelee yhtenä päivänä viikossa hammaslääkäri Mikael Haapalahti, joka on erikoistunut purentalihasten hierontaan.
– Jos kärsii jännityksestä ja narskutuksesta, on purentalihasten hieronta hyvä tapa lievittä kireyttä.