Eläkkeensaajien Ylöjärven yhdistys kokoontuu ahkerasti joka arkipäivänä ja kesätauollakin pelaillaan. Yhdistys toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi aktiiviseen toimintaan syksyllä.
Eläkkeensaajien kevään päättäjäisissä kesäkuussa paistettiin makkaraa ja muurinpohjalettuja. Bändi soitti ja moni laittoikin jalalla koreaksi.
Aikaisemmin keväällä yhdistys oli mukana esimerkiksi mummodiskossa.
–Naisillekin tiedoksi, että voi tanssia yksin, Anu Ilomäki sanoo tanssin lomassa. Ilomäki vetää muun muassa yhdistyksen luovaa kerhoa.
Eläkkeensaajien Ylöjärven yhdistys on tänä vuonna 45-vuotias ja syksyllä onkin tiedossa juhlat. Jäseniä yhdistyksellä on yli 200, joista aktiivisia on kolmasosa. Kesäkuun ensimmäinen päivä yhdistyksen kevätpäättäjäisissä oli noin 60 henkilöä. Keski-ikä yhdistyksellä on noin 75 vuotta. Yhdistyksellä on jäseniä, jotka ovat olleet toiminnassa mukana 30 vuotta.
–On sellaisia päiviä, että meitä on ollut jopa 90 henkilöä tapahtumissa, Eläkkeensaajien Ylöjärven yhdistyksen puheenjohtaja Tarja Halme naurahtaa.
–Ikä ei ole este, Halme sanoo.
–Aika on mennyt koronan jälkeen niin kummallisesti, että ei oikein tiedä, mitä oli ennen sitä ja mitä on nyt. Nyt oikeastaan vasta aloitetaan, Halme kertoo.
Tekemistä joka arkipäivälle
Eläkkeensaajilla on toimintaa jokaiselle arkipäivälle. Maanantaisin on käsityökerho eli ”maailmanparannuskerho”. Tiistaisin kokoontuu tiistaikurssi ja Räikän raiku -laulukuoro. Joka toinen tiistai on ollut myös asiantuntijaluentoja. Keskiviikkoisin jumpataan monen ryhmän voimin.
Torstaina kokoonnutaan luovan kerhon kesken. Kerhossa muun muassa näytellään. Aivoriihessä pelaillaan erilaisia pelejä.
–Yritetään säilyttää ihmisen muisti, Halme naurahtaa.
Torstaisin kokoontuu myös miesten porinapiiri, jonne naisilla ei ole asiaa.
–Ei tiedetä, mitä siellä keskustellaan. Sen verran olen käynyt vakoilemassa, että kyllä puhetta riittää, Halme kertoo nauraen.
Joka perjantai pelataan Bocciaa eikä pelaamista ole maltettu keskeyttää kesätauonkaan ajaksi.
Aktiivisen kerhotoiminnan lisäksi yhdistys tekee paljon retkiä, teatterimatkoja ja sokkomatkoja, joiden määränpää on tuntematon. Sokkomatkoilla vain hypätään linja-autoon ja lähdetään ajamaan.
Yhdessä kerhossa käy keskimäärin 60 ihmistä. Korona on hieman vähentänyt kerhoissa kävijöitä.
Liikkuminen kerhoihin vaikeaa
Myös Eläkkeensaajilla on liikkumisongelmia, kun palvelubussia ei enää käytetä. Toinen ongelma ovat puutteelliset kokoontumistilat.
Halukuutta kerhoihin, matkoihin ja muuhun toimintaan on.
–Äkkiä meistä löytyy linja-autollinen ihmisiä, kun vaan joku järkkää ja lähdetään, kuuluu haastattelusohvalta.
Koko porukan mielestä ikäihmisten fyysisen ja henkisen terveyden ylläpito on tärkeää.
–Tärkeitä molemmat. Jos asuu yksin, on huono lähteä liikkumaan. Vertaistuki on myös tärkeää, sanotaan sohvalta.
–Tällaisella yhdistyksellä on hirveen monessa kohtaa merkitystä, Halme sanoo.
Ylöjärven kaupunki ajaa ikäihmisten liikuntatoimintaa, jossa Eläkkeensaajat ovat täysillä mukana.
–Mummodisko oli ihan timanttia, Halme sanoo.
Halukkaita kerholaisia ja jäseniä olisi paljonkin, heitä pitää vain rohkaista hieman.
–Usein ihmiset tulevat, heitä pitää vain innostaa. Monet sanovat, että eivät osaa mitään ja minä olen, että herranjumala, osaatpa, Halme sanoo.