Elämme keskellä Suomen suosituinta loma-aikaa. Allekirjoittaneellakin kesän toinen, ensimmäistä vapaata pidempi, loma lähestyy. Mietin, tunnenko lomastressiä? En olisi ainoa, sillä tutkimusten mukaan noin 15 prosenttia kokoaikatyötä tekevistä ei tunne oloaan levänneeksi loman jälkeen. Loma ei ehkä ole rasite, mutta se voi aiheuttaa paineita palautumiselle. Mitä sitten, jos lomalla ei palaudukaan?
Kun loma lähestyy, monen ajatukset täyttyvät suunnitelmista: pitää laittaa mökkiä kuntoon, grillata paljon, uida enemmän, käydä ulkomailla, vierailla ystävillä ja sukulaisilla, nauttia festareista, viedä lapset huvipuistoon, käydä serkun häissä ja siskon tytön ristiäisissä, yöpyä metsässä ja niin edelleen. Ja samaan aikaan sosiaalinen media täyttyy toinen toisensa ylittävistä lomahehkutuksista. Miten minä voin pitää yhtä hyvän loman kuin muut?
Kannattaa ehkä ensimmäisenä yrittää jättää suuret lomaodotukset taka-alalle ja senkin jälkeen hengittää vielä pari kertaa ennen kuin alkaa täyttää loma-ajan kalenteria. Mitä jos sen jättäisikin tyhjäksi tai edes puolet siitä? Voisi elää hetkessä ja tehdä, mitä juuri sillä hetkellä huvittaa.
Voisi myös muistuttaa itselleen, että ennen lomalle jääntiä maailmaa ei tarvitse saada valmiiksi.
Eikä loma ole edes se aika, jolloin ihmisen pitäisi palautua koko vuoden työkuormasta. Palautua ei voi varastoon vaan palauttavaa aikaa pitäisi olla jokaisella jatkuvasti myös arjen keskellä.
Viimeisenä työpäivänä ennen lomaa kannattaa joka tapauksessa jättää työpuhelin työpaikalle ja laittaa lomavastaaja sähköpostiin. Työpaikka ei mene nurin lomasi aikana vaan ne kaikki ihanat työtoverit kyllä hoitavat hommat mallikkaasti.
Ja lopulta kannattaa jättää joitakin lomalle suunniteltuja retkiä tai aktiviteetteja rikastamaan arkiviikonloppuja. Lomia tulee kyllä lisää.