Partiossa koukuttaa sen monipuolisuus – harrastuksen voi aloittaa myös aikuisena

Monen partiotaival alkaa lapsena, mutta partio on mukaansatempaava harrastus myös aikuiselle. Ylöjärven lippukunnat kaipaavat riveihinsä innostuneita aikuisia niin ryhmänvetäjiksi, taustajoukkoihin kuin leireille apukäsiksi.

Partio on suosittu harrastus, joka kasvattaa jäsenmääräänsä tasaisesti vuodesta toiseen. Vuonna 2021 Suomen Partiolaisiin liittyi yli 12 000 uutta jäsentä. Osa heistä on uuden harrastuksen pariin löytäneitä aikuisia.

Jotta lasten ja nuorten toiminta voi jatkua laadukkaana vuodesta toiseen, tarvitsevat lippukunnat jäsenikseen partiosta kiinnostuneita aikuisia. Ylöjärvellä toimii kolme lippukuntaa – Ylöjärven Otava, Ylöjärven Viittaveljet ja Kurun Kontiot – jotka kaikki ottavat aikuisia harrastajia avosylin vastaan.

Ylöjärven Otavan lippukunnanjohtaja Emmi Vuojolainen kertoo, että partiossa aikuinen voi itse määritellä, kuinka paljon antaa harrastukselleen aikaa ja mitä haluaa partiotoiminnassa tehdä.

–Aina saa hyödyntää omia osaamisalueita ja mielenkiintoa. Aikuisena osallistuessaan saa itse päättää, kiinnostaako viikoittainen toiminta vai ihan vain esimerkiksi leireillä kipinämikkona vieraileminen. Pienimuotoinenkin mukana oleminen on täysin mahdollista, Vuojolainen sanoo.

Yksi voi innostua sudenpenturyhmien vetämisestä, toinen haluaa tulla leireille kokkaamaan. Partiossa on lukuisia eri vastuutehtäviä eli pestejä, ja niitä muodostuu koko ajan lisää.

Partioon ei siis tulla tietyn sapluunan kautta. Harrastukselle voi antaa juuri sen verran aikaa ja juuri siitä vinkkelistä, mikä sopii omaan elämäntilanteeseen ja kiinnostuksen kohteisiin.

Partio on mielenkiintoinen ja mielekäs harrastus myös aikuiselle. Emmi Vuojolainen ja Jouni Tuovinen pitävät erityisesti siitä, miten suoritusvapaa harrastus partio on. (Kuvat: Lilli Pukka)

Yksi Ylöjärvellä aikuisena partion aloittaneista on tamperelainen Jouni Tuovinen. Hän lähti vuonna 2015 Viittaveljien toimintaan mukaan kollegansa houkuttelemana.

–Työkaveri heitti yksi päivä, että kiinnostaisiko vapaaehtoistyö partiossa. Parin viikon päästä kysyin, että ehdotitko tätä tosissasi. Hetken aikaa asiaa mietittyämme päätimme alkaa yhdessä vetämään sudenpentulaumaa, Tuovinen taustoittaa.

Hänellä oli jo lapsuudesta kokemuksia partiosta, mutta väliin mahtui monen vuoden tauko.

Tuovinen on ammatiltaan puuseppä, ja alusta asti hän on tuonut ammattiaan osaksi harrastustaan. Lapset ovat päässeet tekemään Tuovisen ohjeistuksella niin puisia lyhtyjä, autoja, naskaleita kuin pilkkionkia.

–Nikkarointitehtävien suunnittelu on hauskaa. On hienoa, kun voin tuoda partioharrastukseen omaa osaamista ja mielenkiintoa mukaan. Lasten ilosta tulee itsellekin hyvä fiilis, Tuovinen summaa.

Lapset nikkaroivat viime vuoden syysretkellä Jouni Tuovisen opastamana lyhdyt, jotka valaisivat kauniisti iltanuotiolla. (Kuva: Kristiina Nippula)

Partiossa oppii kaikkea hyödyllistä, oli kyseessä sitten askartelu, melominen, kiipeily, nuotion sytyttäminen, karttamerkit, suunnistus, ensiaputaidot – tai vaikkapa ongelmanratkaisukyky.

Tuovinen on havainnut, että lasten kanssa on oltava valmis muuttamaan suunnitelmia lennosta. Joskus voi tulla yllättäen kylmä, tai lasten mielenkiinto saattaa herpaantua väsymyksen myötä.

–Siinä on oma viehätyksensä, kun keksii tilanteeseen ratkaisun ja päästään yhdessä eteenpäin.

Yksi partion koukuttavista puolista on sen monipuolisuus. Mielenkiintoinen puoli partiossa on myös se, että monesta muusta harrastuksesta poiketen se ei ole suorituskeskeistä toimintaa.

–Esimerkiksi monessa liikuntalajissa on tavoitteena tulla harjoittelun kautta paremmaksi, mutta partiossa ei ole tarkoitus pyrkiä miksikään superpartiolaiseksi. Sen sijaan voi koko ajan oppia kaikkea uutta ja laajentaa omia taitojaan, Tuovinen toteaa.

–Partiossa pääsee myös vaivattomasti luontoon. Siinä on jotain, kun voi herätä riippumatosta Näsijärven rannalla. Partio on vastapainoa arjelle ja työlle, Vuojolainen täydentää.

Aikuiset voivat liittyä partioon ottamalla yhteyttä itseä kiinnostavaan lippukuntaan. Partion jäsenmaksu on noin 60–80 euroa vuodessa, jonka myös aikuiset maksavat.

–Toimintaa voi myös kokeilla ilman jäsenmaksua, jos haluaa tulla ensin vaikkapa leirille apukädeksi, Vuojolainen vinkkaa.