Maailma tuottaa tänä vuonna enemmän elektroniikkajätettä kuin mitä Kiinan muuri painaa – jokaisella taukopaikalla pitäisi olla valvontakamerat

09.07.2022 15:03

”Jätteet säkkiin – ja sillä siisti ” ja ” Pidä Suomi siistinä”. Ainakin nämä lauseet ovat jääneet mieleen viime vuosikymmenien siisteyteen liittyvistä lauseista.
Kolumnin kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija

Roskat ja jätteet kuuluvat jokaisen meidän arkeen. Niitä ei saa katoamaan kokonaan, mutta jotainhan niille on tehtävä, ettemme huku roskiin. Jätteiden määrä on tänä päivänä aivan valtava. Maailma tuottaa tänä vuonna enemmän elektroniikkajätettä kuin mitä Kiinan muuri painaa.

Jokainen voi vaikuttaa tuottamaansa jätemäärään ja siihen, päätyvätkö omat jätteet suoraan kaatopaikalle vai kierrätyksen kautta uusiksi tuotteiksi. Kiersin Suomea ”koronakesinä” huomattavasti enemmän kuin muina kesinä ja huomasin kuinka roskainen ympäristömme on. Olisi varmaan syytä aloittaa uusi Pidä Suomi siistinä -kampanja, kun joka taukopaikkakin on usein kuin pieni kaatopaikka.

Itselleni jäi armeijasta mieleen se, kun olimme olleet pitkällä leirityksellä länsirajan tuntumassa. Naapurijoukkueen kaverit eivät olleet siivonneet leiriään kunnolla, eivät oikeastaan juuri mitenkään. Oli tupakantumppeja, voinappeja, pakkipusseja ja kaikenlaista muuta roskaa alue täynnä. Itse olimme jo olleet hyvän matkaa menossa kasarmille päin, kun komppanian päällikkö komensi meidät heti takaisin ja siivosimme koko komppania omat leiripaikkamme vielä uudestaan ihan noin vaan harjoituksen takia. Iltavapaathan siinä sitten meni. Yksi mokaa ja kaikkia rangaistaan. Suomen jokaisella taukopaikalla pitäisikin olla valvontakamerat, että saataisiin nuo vastuuttomat roskaajat kiinni.

Olen itse nyt omakotitalon asukas. Suomalaisten omakotitalojen pihoilla on yleensä vain yksi polttokelpoisen sekajätteen astia, niin kuin on itsellänikin. Monet asukkaat olisivat varmaan hyvinkin ahkeria lajittelijoita. Suurin osa omakotitalojen asukkaista kerää biojätteen sekajätteeseen.

Työkaverini kertoi, että heidän kodissaan lajitellaan ainakin kahdeksaa eri jäte- ja kierrätyslajia: sekajäte, muovi, biojäte, kartonki, lasi, metalli, paperi ja paristot. Tavallisen keittiön allaskaapissa, kuten myös itselläni, on pari kolme astiaa, joillakin luksustapauksessa ehkä jopa viisilokeroinen roskisvetolaatikko.

Miten järjestän kierrätyksen kotona fiksusti, kun tilaa on vähän? Jokin tässä matikassa ei nyt täsmää. Eipä siis ihme, että tungen kierrätettäviä roskia roskakaapin välihyllylle, välillä eteisen kaappiin ja myös siihen ruttuiseen kestokassiin jo muutenkin ruuhkaisessa siivouskomerossani.

Nyt on itselläni rakenteilla lehtikomposti, puutavara on jo pihalla valmiina. Ja vaikka en olekaan mikään remonttireiska niin uskon saavani sen lehtikompostin valmiiksi ennen kuin lumi tulee ja peittää ne lehdet alleen.