Eroset muuttivat Pispalasta Karhen maaseudulle – Nyt he tarjoavat luontokokemuksia omassa pihassaan: Miltä tuntuisi nukkua riipputeltassa?

Kylillä-sarja pysähtyi Karhelle, jossa Hanna ja Pasi Eronen elävät maalaisunelmaa tarjoten luontokokemuksia retkeilystä innostuneille.
Tentsile on perinteistä telttaa mukavampi tapa viettää yö ulkona. Pasi ja Hanna Eronen ovat pystyttäneet tentsilen aitiopaikalle järven rantaan. Kesän ensimmäiset vieraat yöpyivät rannassa viime viikonloppuna

Hanna ja Pasi Eronen muuttivat Tampereen Pispalasta Ylöjärven Karhelle vuonna 2019 löydettyään täydellisen kodin, aikanaan kauppanakin toimineen keltaisen hirsitalon Karhejärven rannalta.

Erosten mukaan perimmäinen syy maaseudulle muuttoon oli kaipuu luonnon rauhaan, jota elämä vesistön ääressä peltojen keskellä onkin palvellut täydellisesti.

Millaista Karhella on asua?

– Karhe on hyvin maaseutumainen pikkukylä. Täällä on kaunis luonto ja oma ympäristökoulu, jonka vuoksi perheet muuttavat tänne. Lisäksi täällä on paljon heppatoimintaa, ja hevosia näkee päivittäin, kun niitä tuossa talutellaan, Hanna Eronen luettelee.

Hän huomauttaa, että Karhelle hurauttaa autolla melko nopeasti.

– Ja vaikka maalla ollaankin, on täältä hyvät kulkuyhteydet muualle. Ajan töihin Tampereen keskustaan 35 minuuttia. Nettikin toimii, ainakin meillä, hienosti ja etätyö onnistuu kotoa käsin.

Eroset vuokraavat kajakkeja ja kanootteja omassa rannassaan.

Karhejärvi on kylän sydän

Jos kuitenkin yksi asia pitäisi nostaa Karhelta maailmankartalle, olisi se Erosten mukaan Karhejärvi, jota he nimittävät Karhen sydämeksi.

Pasi Eronen sanoo, että järvi on aktiivisessa käytössä kesät talvet. Talvisin jäällä näkee runsaasti retkiluistelijoita ja pilkkijöitä. Kesäisin järvi houkuttelee veneilijöitä ja kalastajia.

– Itse kalastamme verkoilla ja katiskalla kalaa omaan pöytään. Järveen on istutettu ainakin kuhaa ja siikaa, Pasi Eronen kertoo.

Lue myös: Karhen koulun purkulupaa odotetaan – Pihapiiriin nousee väistötila, jossa oppilaat aloittavat syksyllä

Hanna Erosen mukaan Karhejärvi tarjoaa monenlaista nähtävää retkeilijöille. Esimerkiksi kolme siltaa alittava reitti on kokemisen arvoinen.

Tyyni järvi sopii aloitteleville melojille

Kesäaikaan pitkä ja kapea järvi tarjoaa mainiot puitteet esimerkiksi melomiseen. Eroset pyörittävätkin omassa rannassaan pientä kajakkivuokraamoa, Karhepääskyä, josta voi vuokrata sekä vakaita retkikajakkeja että kanootteja.

– Karhejärvi on muotonsa vuoksi tyyni ja sopii aloittelevillekin melojille. Matkaan voi lähteä omasta rannastamme, mutta kuljetamme välineitä myös muualle tarvittaessa, Pasi Eronen sanoo.

Melojat saavat Karhejärvelle mukaansa kartan,  jonka avulla he voivat tutustua esimerkiksi järven saariin jokamiehenoikeuksia noudattaen.

– Yksi kaunis melontareitti on siltojenalituslenkki, jossa alitetaan Karhesilta, Nikinsaarensilta ja pieni puinen Unisilta, Hanna Eronen neuvoo.

Lue myös: Karhelle kaavoitetaan uusia tontteja: ”Uskon, että Karhe kiinnostaa ominaispiirteidensä vuoksi niin vapaa-ajan kuin vakituisen asumispaikan asukkaita”

Karhejärvi on pitkä ja kapea ja siksi tyyni. Järvi sopii hyvin aloittelevillekin melojille. Melontareitin varrella voi pysähtyä vaikkapa Karhen uimarannalle, jossa on vessa ja nuotiopaikka.

Tentsillä on mukava tapa yöpyä luonnonhelmassa

Eroset ovat keksineet myös toisen tavan jakaa maaseutu-unelmaa muillekin luonnonrauhaa rakastaville. He ovat pystyttäneet rantaansa tentsilen, joka on perinteistä telttaa mukavampi tapa viettää yö ulkona.

– Tentsile on teltta, joka pingotetaan puiden väliin siten, että sen pohja on ilmassa. Nukkuminen on paljon miellyttävämpää kuin perinteisessä teltassa. Tänne voi tulla yöpymään, jos haluaa nukkua yönsä mukavasti ulkona maaseudun rauhassa.

Pasi ja Hanna Eronen muuttivat Karhelle vuonna 2019 Pispalasta, kun he löysivät unelmiensa talon Karhejärven rannasta. – Tuntui heti, että olemme tulleet kotiin.

Tapahtumia ja liikuntaa karhelaisille

Karhella on myös aktiivinen kyläyhteisö ja kyläyhdistys Karhe-Seura, jonka puheenjohtajana Pasi Eronen toimii. Yhdistys järjestää Karhella monenlaisia aktiviteetteja ja tapahtumia pitkin vuotta.

– Keväällä meillä oli kevätkokko, heinäkuussa on perinteinen Posti-Hilman lenkki, sitten on Venetsialaiset ja talvella kauneimmat joululaulut. Meillä on myös kylän yhteinen jääveikkaus, jossa veikataan, milloin jäät lähtevät, Pasi Eronen kertoo.

Hän on tuonut Karhelle myös uutta harrastustoimintaa. Eronen on vetänyt Karhen koululla muutamia vuosia taekwondoa sekä lapsille että aikuisille Manse taekwondon alaisuudessa. Ryhmässä käy harrastajia myös Mutalasta ja Viljakkalasta.

– Olen harrastanut taekwondoa vuodesta -98 saakka. Täällä Karhella meillä on reeneissä pääpointtina se, että liikumme mukavassa porukassa ja kohotamme kuntoa. Mukana on myös itsepuolustusta. Kesällä treenit ovat vähän vapaampia ja niihin voi osallistua kuka tahansa.

Tämä juttu on osa Ylöjärven Uutisten Kylillä-sarjaa, jossa tutustumme Ylöjärven eri kaupunginosiin ja niiden asukkaisiin. Samalla otamme selvää, mikä asukkaita juuri sillä hetkellä puhuttaa.

Karhejärvi on suosittu harrastuspaikka kesät talvet. Talvella harrastetaan retkiluistelua ja pilkkimistä, kesällä uidaan, melotaan, veneillään ja kalastetaan.
Maaseutuelämään kuuluvat ehdottomasti eläimet. Myös Erosilla on kotonaan oma eläinlaumansa. Kanat kipittävät pitkin pihaa ja Nalle-koira seuraa omistajiaan joka paikkaan. Laitumella laiduntavat lampaat Vuokko ja Asta.
Vuokko-lammas nauttii rapsutuksista.