Milla Pihlajamäen ja Arttu Salosen lukiotaival päättyi lauantaina ylioppilasjuhlaan Koulutuskeskus Valossa. Pihlajamäkeä kutsuu syksyllä biolääketiede ja Salosta välivuosi.
Milla Pihlajamäki ja Arttu Salonen ovat tämän kevään uusia ylioppilaita. Pihlajamäki ja Salonen painoivat ylioppilaslakit päähän Koulutuskeskus Valon juhlasalissa lauantaina 4. kesäkuuta. Ylöjärven lukiosta valmistui viikonloppuna 140 ylioppilasta.
Ylioppilaskirjoitukset loppuivat maaliskuun lopussa. Kirjoitukset menivät molempien mielestä omaan tasoon nähden hyvin ja he olivat tyytyväisiä arvosanoihinsa.
Lukio läpi poikkeusoloissa
Kevään 2022 ylioppilaat ovat opiskelleet pitkälti poikkeusolosuhteissa. Niin myös Pihlajamäki ja Salonen. Koronapandemia vaikutti opiskeluun jo lukion ensimmäisen vuoden kevätlukukaudella.
Molemmilla on ollut paljon etäopetusjaksoja ja isoja tapahtumia, kuten vanhojen tansseja ja penkkareita, jouduttiin siirtämään.
–Meillä oli penkkarit vasta kirjoitusten jälkeen. Oli todella kiva, että ne saatiin kuitenkin järjestettyä, Pihlajamäki sanoo.
Abiturienteilla oli penkkareiden lisäksi riistely, joka sekin siirtyi kirjoitusten jälkeiseen aikaan. Pihlajamäki oli kuitenkin varannut oman palkintomatkan Müncheniin eikä osallistunut risteilylle.
Vaikka suurin osa lukioajasta oli koronapandemian varjostama, Pihlajamäki on kuitenkin tyytyväinen lukiokokemukseen.
–Etäopiskelu oli vähän rankempaa kuin läsnäolo-opiskelu, mutta eniten oli ikävä ihmisiä, Pihlajamäki sanoo.
–Saimme kuitenkin vanhojen tanssit ja penkkarit. Pystyimme järjestämään myös aika normaalit ylioppilasjuhlat. Kutsuimme jonkin verran ihmisiä, mutta porrastimme saapumisaikataulua hieman, Pihlajamäki kertoo.
Ylioppilaskirjoitukset oli stressaava kokemus
Pihlajamäen mukaan ylioppilaskirjoitukset oli stressaava kokemus. Pihlajamäen mukaan jotkut opiskelijat lukevat ja kirjoittavat tiettyjä oppiaineita, vaikka ne eivät erityisesti kiinnostaisi, sillä niistä saa korkeat pisteet ylioppilaskirjoituksissa. Korkeammilla pisteillä on parempi mahdollisuus pärjätä korkeakoulujen todistusvalinnassa.
Korkean pistemäärän jahtaaminen johtunee korkeakoulujen valintauudistuksesta. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ottivat vuoteen 2018 mennessä käyttöön opiskelijavalinnan, joka ei edellytä hakijalta pitkää valmistautumista, vaan antaa enemmän painoarvoa ylioppilastodistukselle.
Pihlajamäellä kävi hyvä tuuri kirjotettavien aineiden suhteen. Oppiaineista, joista hän piti ja joissa hän oli hyvä, sai myös hyvin pisteitä ylioppilaskirjoituksissa.
–Mulla sattui menemään hyvin. Tämä ala haluaa niitä aineita, joita satuin kirjoittamaan, Pihlajamäki sanoo.
Tulevaisuudessa siintää opintojen alku ja välivuosi
Pihlajamäki tietää jo jatkavansa biolääketieteen opintoihin Turun yliopistoon, sillä hän pääsi arvosanoilla sisään kouluun. Muutto jännittää hieman, mutta Turkuun pääsi myös Pihlajamäen ystävä.
Biolääketieteen opiskelu ei ole ollut aina haaveena. Pihlajamäki oli pitkään pitänyt luonnontieteistä ja huomasi noin vuosi sitten, että muun muassa lääkkeet ja rokotteet kiinnostavat.
–Kaverini vinkkasi, että olisiko biolääketiede sopiva. Aloin tutkimaan sitä ja päätin, että sinne haen, Pihlajamäki kertoo.
Salonen halusi pitää välivuoden, koska ei halua hätiköidä. Välivuonna on aikaa miettiä kunnolla, mitä tulevaisuudelta haluaa. Salosta kiinnostaa biotekniikkaa ja lääketiede. Molempiin tarvitsee Salosen mukaan ”kovat arvosanat”.
–Ylioppilaskirjoitukset menivät hyvin. Olisi voinut mennä paremminkin, mutta olen tyytyväinen.
–Jos päättää, että johonkin menee ja tekee töitä sen eteen, niin eiköhän joskus pääse sisään, Salonen toteaa optimistisesti.
Myös Salonen tiesi omat vahvuutensa ja valitsi kirjoitettavat aineet niiden mukaan.
–Matemaattisissa aineissa olen ollut peruskoulusta asti hyvä, kielet ja äidinkieli vaativat enemmän. Ylioppilaskirjoituksissa pyrin keskittymään aiheisiin, jotka olivat enemmän hakusessa, Salonen kertoo.
Vaikka lukiosta on nyt valmistuttu, molemmilla riittää tekemistä kesällä. Pihlajamäki on jo aloittanut kesätyöt Särkänniemessä ja Salonen rakennusalalla.