Kolmella miljoonalla remontoitu Lempiäniemen leirikeskus on täyttynyt varauksista: seuraavat vapaat kesäviikonloput ovat ensi vuoden toukokuussa ja elokuussa

04.06.2022 15:00

Viime kesänä käyttöön vihitty Lempiäniemen leirikeskus hohtaa edelleen uutuuttaan. Jos et vielä ole päässyt tutustumaan Ylöjärven seurakunnan kesäiseen keskukseen, kannattaa poiketa Lempsussa juhannuskokolla.
Leirikeskuksen katos toimii usein ulkotapahtumien keskuksena.

Uuden puun tuoksua, uutuuttaan kiiltäviä pintoja, viihtyisiä ja moderneja tiloja, isoja ikkunoita luontoon ja vinoja kattoja, joiden alla tunnelmoida. Tätä kaikkea on Lempiäniemen leirikeskuksen viime vuonna vihitty päärakennus.

Näsijärven rannalla Pimeesalmen telakan naapurissa sijaitseva leirikeskus on niin upea kesäpaikka, että päästäkseen viettämään täällä vaikkapa kesähäitä, tila pitää varata todella ajoissa. Seurakunnan tilapalvelupäällikkö Tea Stenberg kertoo, että seuraavat vapaat kesäviikonloput ovat toukokuussa 2023 ja elokuussa 2023.

– Rippi- ja lastenleirit täyttävät kesän kalenterin tiiviisti elokuun seitsemänteen päivään asti. Sitten on muutama ulkopuolinen ryhmävaraus ja koululaisten ryhmäytymistapahtumia, Stenberg summaa Lempsun kesän.

Elokuun lopulla leirikeskukseen voi päästä osallistumalla äitien ja tytärten yhteiselle leirille. Myöhemmin syksyllä Lempiäniemeen kutsuvat diakoniatoimen perheleiri sekä villasukkaviikonloppu.

Talvikaudella ei ole juuri sen hiljaisempaa: tämän vuoden loka ja marraskuussa on vapaana enää yksi viikonloppu kumpaisessakin. Talvisina arkipäivinä kalenterissa on sentään vielä tilaa.

Lempiänimen pihakeinu tarjoaa hurjapäille mahtavat vauhdit. Keinua testaamassa Matias ja Martta Juutilainen.

Juhannusjuhla Lempsussa

Uusittu leirikeskus herättää seurakuntalaisissa tervetullutta uteliaisuutta. Jos et satu olemaan rippikoulu- tai lastenleiri-iässä, äiti, tytär tai sukankutoja, helpoin tilaisuus päästä tutustumaan Lempsun tuoreeseen ilmeeseen on tulla leirikeskuksen rantaan juhlistamaan keskikesän juhlaa. Seurakunnan juhannusjuhla alkaa kello 18.

– Kaikenikäisille tarkoitetussa perhetapahtumassa on ainakin makkaranpaistoa, laulua, lasten omaa ohjelmaa ja kokko, ellei ole liian kuivaa, juhannusjuhlan pappina tänä vuonna toimiva vs. seurakuntapastori Niilo Rantala lupaa.

Viime vuoden juhannusjuhlan musiikista vastannut kanttori Saara Syrjäniemi kertoo, että perinteisesti juhannusaaton tunnelma on Lempsussa ollut välitön, rento ja hyväntuulinen. Hän ei esimerkiksi muista, missä muualla yleisö olisi nauranut kanttorin laululle.

– Esitin luontoaiheisen laulun, jossa säkeistö päättyi aina tosi korkeaan nuottiin, joka piti oikein kajauttaa ilmoille. Ihmiset nauroivat joka kerta, kun pääsin säkeistön loppuun, Syrjäniemi myhäilee.

Viime juhannuksen helteisessä juhlassa paikalla oli satakunta seurakuntalaista. Leirikeskuksen keskipihalla on tilaa isommallekin porukalle.

Juhannuksena Lempiäniemeen voi tulla vaikka omalla pikkuveneellä. Kovin syvä ei leirikeskuksen ranta ole, joten isommalla aluksella liikkuvien on syytä parkkeerata viereisen telakan laituriin ja tepastella siitä perille.

Päärakennuksen parvi on viihtyisä tila pienemmän ryhmän kokoontumiseen.

Uusi ekologinen päärakennus hirrestä

Juhannuksen juhlimisen ohessa voi ihailla Lempiäniemen pihapiiriä ja uusia rakennuksia. Ainakin päärakennukseen pääsee kurkistelemaan sisällekin.

Uusi päärakennus onkin tontin mielenkiintoisin talo. Ekologinen hirsirakennus pitää sisällään paljon modernia, ympäristäystävällistä teknologiaa. Kesähelteelläkin päärakennus pysyy mukavan viileänä maalämpöpumpun ansiosta. Sama pumppu lämmittää tiloja talvella, ja talven mittaan maahan varastoitu viileys käytetään kesällä rakennuksen jäähdyttämiseen.

Jäähdyttämisen tarvetta vähentää se, että julkisivun isot maisemaikkunat on sijoitettu varjostavaan katokseen. Majoitusrakennus pihan toisella laidalla sijaitsee isojen puiden varjossa, jotta se ei päivän mittaan kuumenisi.

Sähköä leirikeskukseen saadaan päärakennuksen katolla olevista aurinkopaneeleista.

Upean päärakennuksen lisäksi pihaa rajaavat majoitusrakennus sekä vanha, punainen talo, joka on aikanaan toiminut ensin maatilan ja sitten leirikeskuksen päärakennuksena. Nykyään talo on lähinnä museo, sillä käytössä on vain alakerta, jota on pidetty askartelutilana.

Kesän tunnelmallisimmat hartasuhetket pidetään Näsijärven rannassa sijaitsevalla nuotiopaikalla. Kuvassa vs. seurakuntapastori Niilo Rantala.

Rannasta löytyy iso saunarakennus, jossa on kaksi saunaa, takkahuone ja pieni keittiö. Aivan veden äärellä on vielä vanha rantasauna.

Piha-alueen reunoilla ja rakennusten muilla syrjillä on paljon luonnontilaista metsää, niittyä ja pajukkoa, jotka huolehtivat luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Sitä tukevat myös ötökkäaidanteet ja hyönteishotellit.

Kirkkoherra Ulla Ruusukallio on kiitollinen siitä, että noin kolmen miljoonan euron hanke valmistui ajallaan.

– Ajoitus meni ihan nappiin. Jos aikataulu olisi yhtään viivästynyt, kustannukset olisivat nousseet huomattavasti. Tällä hetkellä kaikki rakentaminen on selkeästi kalliimpaa kuin vielä kaksi vuotta sitten, Ruusukallio toteaa.

Piha-alueilla tapahtuu vielä tänä kesänäkin paljon. Keskipihalla ei viime vuonna ollut vielä nurmikkoa vaan hakepäällys, mutta tämän vuonna sen tilalle saadaan tontin ainoa ajeltava nurmikko. Pihakalusteitakin rakennetaan ympäri aluetta.

Kun leirikeskuksessa on lapsia, takkahuoneeseen nousee pomppulinna. Siitä riemuitsevat Lydia Lastikka sekä Kaisla ja Kerttu Torhola.

”Rippikoulun käy myös moni kirkkoon kuulumaton nuori”

Kun Lempiänimen leirikeskus viime kesänä valmistui keskelle korona-aikaa, seurakunnan kiinteistöpäällikkö toivoi uusille tiloille mahdollisimman kovaa käyttöä. Nyt toive on toteutumassa yltäkylläisesti. Jo kesän rippileirit pitävät talon täynnä viimeistä paikkaa myöten.

Kerrallaan leirikeskuksen 70 hengen majoitustiloihin mahtuu kaksi rippikouluryhmää.

– Meillä on tänäkin vuonna 400 rippikouluikäistä. Lempiäniemessä ja Lammasniemessä järjestetään yli 20 ryhmää, ja niiden lisäksi riparille voi lähteä Viroon, Italiaan tai Lappiin. Lisäksi on päivärippikoulu, ja jotkut nuoret käyvät muualla eri järjestöjen rippileireillä, Ulla Ruusukallio luettelee vaihtoehtoja.

– On mahtavaa, että rippikoulu on edelleen nuorille merkittävä ja mukava juttu. Sen käy myös moni kirkkoon kuulumaton nuori.

Viikon mittaisten rippileirien väliin jää vain muutama tunti aikaa siivota paikat seuraavia tulijoita varten. Silloin paikalle tarvitaan kaikki seurakunnan vahtimestarit, jotka eivät ole lomavuorossa.

– Leirin vaihtosiivous on  henkilökunnalle aikamoinen rypistys. Siivotaan majoitus- ja luokkatilat, keittiö ja ruokasali, saunat, takkahuone ja rantasauna – ihan kaikki, tilapalvelupäällikkö Tea Stenberg kertoo.

Leirien ajan Lempiäniemen keittiössä ahertaa viisi työntekijää. Tänä vuonna saatiin myös kesävahtimestari, joka pitää siisteyttä ja viihtyisyyttä yllä myös leirien aikana.

Uuden päärakennuksen isossa salissa voi tehdä melkein mitä vaan. Keväisessä perhetapahtumassa Viljo Raatikaisella oli tilaa rakentaa legoista hieno talo pihoineen.

Fakta: Lempiäniemen leirikeskus

  • Lempiänimen leirikeskuksessa on majoitustilaa 70 yöpyjälle.
  • Päärakennuksessa on yli 600 neliötä tilaa: sali, ruokala, keittiö, peli- ja ryhmätyötiloja, majoitustilaa sekä suihku- ja wc-tiloja.
  • Uuden päärakennuksen rakentaminen ja muiden tilojen remontointi vuosina 2019-2021 maksoivat noin kolme miljoonaa euroa.