Miksi naiset seisovat jääkiekkopeleissä mitalitelineinä?

Miesten jääkiekkomaajoukkue ei ole vain jääkiekon maailmanmestari. Leijonat teki sunnuntaina historiaa.

Miesten jääkiekko on siis oikeutetusti juhlansa ansainnut. Kisat ovat kuitenkin nostaneet pinnalle vanhat tutut urheilun ongelmakohdat. Miesten jääkiekossa ja ylipäätään urheilussa on isoja epäkohtia, jotka johtuvat yksinomaan patriarkaalisesta yhteiskunnasta. Niissä ei ole juhlimista.

Jokaisessa miesten jääkiekon palkintojenjaossa miesten takana seisoo muutama mallinmitoissa oleva nainen. Mutta he eivät suinkaan ojenna palkintoja, vaan seisovat nätisti paikallaan kuin telineinä mitaleille. Sen sijaan palkinnot jakavat naisten edessä seisovat vanhat patut.

Naisten objektivoinnin juuret ovat syvällä urheilukulttuurissa, koska urheilukulttuuri on yksi isoimmista patriarkaatin ilmentymistä. Jäällä nähdään usein myös auto, jonka vieressä seisoo kaunis ja laiha nainen. Miksi sinne auton viereen edes tarvitsee ihmisen seisomaan?

Miksi palkintoja ei jaa esimerkiksi nuoret jääkiekkoilijat? Se olisi junnuille mieletön tilaisuus, kysyttiin sosiaalisessa mediassa kisaviikonlopun jälkeen. Samaa kysyn minä.

Ärsytykseni ei kohdistu tässäkään tapauksessa kyseessä oleviin naisiin, vaan yhteiskuntaan, joka toiminnallaan korostaa epätasa-arvoisia rooleja. Samalla jatketaan naisten epärealististen ulkonäköihanteiden luomista.

Media ei ole sen parempi. Kaikella, mitä näemme mediassa, on suuri vaikutus omiin asenteisiimme ja käyttäytymiseemme ja kun media omalta osaltaan korostaa epätasa-arvoa, heijastuu se arkielämään.

Seksistisiä perinteitä voidaan ja on pakko muuttaa, jotta voimme yhteiskuntana muuttua tasa-arvoisemmaksi, oikeudenmukaisemmaksi ja turvallisemmaksi.

Joukkue ansaitsee kaiken kiitoksen ja arvostuksen voitosta, mutta naisten palkkaaminen objekteiksi taustalle aikana, jolloin tasa-arvokysymykset ovat enemmän pinnalla kuin koskaan, on käsittämätön teko.