Nuoret painonnostajat vauhdissa 15–17-vuotiaiden SM-kisoissa – Vähäkoskelle ja Hedmanille värisuora mitaleita

Ylöjärven Ryhdin 15-vuotiaat Antti Vähäkoski ja Sebastian Hedman onnistuivat 15- ja 17-vuotiaiden poikien SM-kilpailuissa sunnuntaina 22. toukokuuta Kalajoella. Pojat nostivat värisuoran verran SM-mitaleita.
Sebastian Hedman nosti ensimmäisissä kilpailuissaan SM-hopealle. (Kuva: Antti Vähäkoski)

Antti Vähäkoski nosti 15-vuotiaiden poikien Suomen mestariksi alle 96 kilon sarjassa. Sebastian Hedman puolestaan nosti SM-hopeaa alle 67 kiloisissa. Värisuoran täydensi Vähäkosken nappaama pronssi myös 17-vuotiaiden sarjassa.

Sebastian Hedman on Ryhdin Voimailukoulun kasvatti, joka aloitti lajin parissa vasta viime syksynä. Kilpailut olivat Sebastianin ensimmäiset viralliset kilpailut, mutta hän pääsi osallistumaan suoraan SM-kilpailuihin ns. 10-kilon säännöllä, joka tarkoittaa sitä, että nostajan aloituspainojen pitää olla vähintään sarjan SM-tulosraja vähennettynä 10 kilolla.

Aloituspainollaan Hedman tempasi 40 kiloa, toisella yrittämällä 42 kiloa ja kolmannella 43 kiloa. Työnnössä Hedman jatkoi varmaa työskentelyä nostamalla onnistuneesti 45, 48 ja 50 kiloa saaden yhteistuloksen 93 kiloa. Sarjassa käytiin kova taistelu SM-kullasta Hedmanin ja kokeneemman nostajan Ounasvaaran Atleettiklubin Peetu Akujärven välillä.

Hedman otti tempauksessa kolmen kilon kaulan. Kun Hedman työnsi 50 kiloa onnistuneesti suorille käsille, niin se pakotti Akujärven parantamaan ennätystään usealla kilolla ja nostamaan 54 kiloa voittaakseen. Akujärvi onnistui ja voitti lopulta Hedmanin vain yhdellä kilolla yhteistuloksellaan 94 kiloa.

Antti Vähäkoski nosti kaksi painonnoston SM-mitalia. (Kuva: Juha Vähäkoski)

Antti Vähäkoski tempasi aloituspainollaan onnistuneesti 60 kiloa ja korotti suoraan toiseen yritykseen 67 kiloa. Veto jäi kuitenkin vajaaksi ja tanko kolisi eteen. Sama toistui kolmannella tempauksella.

Työnnössä Vähäkoski aloitti varmasti 85 kilolla. Toisella työnnöllä Antti paransi ennätyksekseen 92 kiloa. Viimeiseen yritykseen Vähäkoski lastautti 100 kiloa, mutta tällä kertaa raudat eivät kääntyneet rinnalle.

Yhteistuloksellaan 152 kiloa Antti Vähäkoski voitti 15-vuotiaiden sarjan ja sijoittui pronssille 17-vuotiaissa. SM-kilpailuihin osallistui myös ylöjärveläinen Tampereen Pyrintöä edustava vahva mitalikandidaatti Veeti Huhtamäki, mutta tällä kertaa hän jäi ilman tulosta.