Toukomarkkinoilla veistettiin karhuja ja kuultiin ajankohtaista asiaa Kurusta – Kuru maailmankartalle -ryhmän toimintaan toivotaan lisää osallistujia ideoimaan alueen kehittämistä

18.05.2022 18:00

Tampereen seudun ammattiopiston Metsätien toimipisteellä järjestetyt toukomarkkinat avasivat tapahtumien kevään aurinkoisessa säässä.
Ruovesiläinen Antti Nousiainen oli tyytyväinen karhuun, jonka hän veisti Juha Käkelän opissa. (Kuva: Minna Sarvijärvi)

Yleisölle tarjoutui mahdollisuus tutustua toimipisteen päätalon miljööseen, koulutustarjontaan ja lukuisiin yhteistyömahdollisuuksiin.

– Päivä oli oikein onnistunut ja saatiin taloa tunnetummaksi, kuvailee toimipistepäällikkö Mari Nieminen tuntemuksiaan päivän päätteeksi.

Viikonlopputilaisuuden järjestäminen vaatii oppilaitoksen kannalta yhteensovittelua, mutta siinäkin onnistuttiin. Lapsia viihdyttivät sirkusartistin Klovni Huubert ja akrobaatti Juuso. Rohkeimmat pääsivät kokeilemaan temppuilua artistien kanssa.

Luonto-ohjaajaopiskelijat olivat valmistelleen omatoimiluontopolun kävijöiden iloksi ja metsämuseolle päästiin tutustumaan pitkästä aikaa.

Ravintolapäällikkö Sanna Kellokoski oli myös tyytyväinen päivään.

– Kävijämäärän ennakoiminen oli vaikeaa, mutta varautuminen onnistui kohdalleen. Onnenpyörän pyörittäjää lainasimme välillä tiskaamaan.

Yleisöltä saatu palaute rohkaisee ja kannustaa kehittämään toukomarkkinoista perinnettä syksyisten Tammikankaalle sijoittuvien Avointen ovien päivän parina.

Upeita teoksia Käkelän opissa

Koko tapahtuman idea virisi moottorisahataiteen ympärille. Taiteilija Juha Käkelä opasti kokenein ottein kurssille tulleita opiskelijoita. Kenelläkään heistä ei ollut aikaisempaa kokemusta moottorisahataiteesta, mutta taidemuoto vei mennessään.

Aurinkoisessa säässä avaralla hirsikentällä täysissä turvavarusteissa työskenteleminen vaati myös kohtuullista kuntoa. Puhtia ja intoa riitti viimeisille minuuteille asti. Upeat työt palkitsivat vaivannäön.

Karhufestivaaleille tähtäävä Marjukka Nio Helsingistä oli tyytyväinen kurssin antiin, miljööseen ja tunnelmaan. Nio viimeisteli työnsä leskenlehdillä ja antoi sille nimeksi ’Elämän myllyssä’.

– Kurssi täytyisi järjestää joka kevät, koska puitteet ja kokonaisuus ovat niin upeat.

Marjukka Nio tähtää Karhufestivaalille. Nio viimeisteli työnsä leskenlehdillä ja antoi sille nimeksi ’Elämän myllyssä’.(Kuva: Minna Sarvijärvi)

Kiertotalousosaamista moneen lähtöön

Kehitä osaamisesi kiertotaloudessa -hankkeen kannalta päivä oli myös onnistunut. Hankepäällikkö Riikka-Veera Kankaanpää avasi seminaariosuuden ja oli kaiken kaikkiaan tyytyväinen päivän järjestelyihin.

– Kiertotalousosaamisen kehittäminen osana opintoja kiinnostaa laajasti monen eri koulutusalan näkökulmasta.

Kiertotalouteen liittyy peräkonttikirppis-idean lisäksi myös olemassa olevien tilojen, oppimisympäristöjen ja mahdollisuuksien hyödyntäminen monin eri tavoin. Siihen kehitystyöhön Metsätien toimipisteellä on lukuisat mahdollisuudet.

Matkailutoimija: näin saat näkyvyyttä

Iltapäivän seminaariosuuksissa alustettiin matkailun kehittämisestä, jätehuollon päivittyvistä käytännöistä, Pirkanmaan ilmastoviisaasta kyläverkostosta ja pakurin viljelystä. Kullekin osuudelle oli varattu puolituntinen ja sillä päästiin hyvään vauhtiin.

Aiheet olivat mielenkiintoisia ja esiintyjät osasivat pohjustaa asiaansa niin, että vilkkaana virinneet keskustelut jättivät tiedonnälkää. Pallo on ilmassa: miten jatketaan?

Asiakkuuspäälliköt Inkeri Remsu ja Tanja Vuori kannustivat matkailutoimijoita syöttämään oman palvelunsa tiedot VisitFinlandin DataHubiin:

– DataHub on keino näkyä ja olla olemassa, kuvasi Vuori tilannetta myös VisitYlöjärven osalta.

Kuru maailmankartalle -ryhmän toimintaan toivotaan lisää osallistujia ideoimaan alueen kehittämistä erityisesti matkailun kannalta. Ryhmän puuhanainen Anja Honkanen painotti jokaisen meistä olevan brändilähettiläs omalle seudulleen.

Tuore kesäretkeilijä päätettiin kutsua vieraisille myös kurulaisiin kohteisiin.

Aurinkoenergiaa hyödyntäviä valaisimia?

– Toisen jäte on toisen aarre, kuvasi tilannetta Pirkanmaan jätehuollon ympäristökouluttaja Erkki Piippo.

Lainsäädännön uudistuksia on luvassa lähivuosina runsaasti. Lainsäädäntö tiukkenee kiinteistökohtaisesti, mutta höllentyy alueellisesti.

Kesäkurulaisneuvottelukunnan toive on, että aluejätepisteiden tyhjennyksissä otetaan paremmin huomioon vapaa-ajanasukkaiden lisääntyvät määrät kesäkaudella ja jätepisteiden valaistus talvikaudella.

Neuvottelukunnan puheenjohtaja Marja Kallio ideoi mm. aurinkoenergiaa hyödyntäviä valaisimia niille pisteille, missä ei ole sähköliittymää. Biojätteen keräämisen uudistuvat tavoitteet vaativat vielä perehtymistä ja käytännön toimintamallien hiomista.

Pirkanmaan ilmastoviisas kyläverkosto -hankkeen päällikkönä aloittanut Aino Syrjä totesi heti alkuun, että kyläyhteisöt tekevät jo valtavasi kiertotaloustekoja ja kiertotalous on maaseudulla normaalia, perinteistä toimintaa. Mutta maaseudun ilmastotiedoissa on tietoaukko ja mm. siihen pureudutaan hankkeen avulla.

Seminaariosuuden päätti metsäpalvelujohtaja Maria Suonpää asiantuntevalla alustuksella pakurin kasvatuksesta.

– Amerikassa on meneillään sienibuumi, terveysvaikutteiset sienet ovat olleet osana luonnontuotetrendiä jo kolme vuotta, kertoo Suonpää ja tiivistää, että pakurin viljelyn tavoitteena on vastata siihen kysyntään, mikä on jo olemassa.

 

Minna Sarvijärvi