Koveron perinnetilalla ja 40-vuotiaassa Seitsemisen kansallispuistossa riittää koettavaa — Myös lampaat saapuvat kesäksi

Seitsemisessä sijaitseva Koveron perinnetila avaa jälleen ovensa vierailijoille tiistaina 10. toukokuuta alkaen. Koverolla vietetään Seitsemisen kansallispuiston 40. juhlapäivää Suomen luonnon päivänä, lauantaina 27. elokuuta.
Koveron perinnetila Seitsemisessä. (Kuva: Sannamari Ratilainen)

Kovero on Seitsemisen kansallispuiston suosituin nähtävyys. Tilalla vaalitaan perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin. Koveron perinnetilan emännät tekevät tilan töitä ja pitävät tilan historiasta kertovia perusopastuksia ryhmille. Ryhmäopastukset ovat maksullisia ja ne tulee varata etukäteen Metsähallituksen asiakaspalvelusta. Myös Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät pitävät tilalla omia opastuksiaan.

Koveron perinnetilan tärkeimmät työntekijät eli niityillä laiduntavat lampaat saapuvat Koverolle kesäkuun alussa, jolloin syötävää alkaa olla riittävästi. Tänä kesänä Kovero palvelee hieman laajemmilla aukioloajoilla. Kovero on avoinna elokuun loppuun asti ja heinäkuussa tilalla pääsee vierailemaan myös sunnuntaisin. Lauantaina 16. heinäkuuta järjestetään jälleen Koveron perinteiset heinätalkoot.

Lampaat saapuvat taas laiduntamaan Koveron heinikkoa. (Arkistokuva: Tiina Hakkarainen)

Seitsemisen kansallispuisto juhlii 40-vuotista taivaltaan

Seitsemisen kansallispuisto perustettiin kymmenen muun kansallispuiston kanssa vuonna 1982. Seitsemisen 40-vuotista taivalta juhlistetaan elokuun viikonloppuina juhlaretkien muodossa eri puolilla kansallispuistoa. Varsinaista juhlapäivää vietetään Koveron perinnetilalla lauantaina 27. elokuuta eli Suomen luonnon päivänä.

Juhlavuoden kunniaksi Seitsemisen kansallispuistoon valmistuu myös uusi retkeilyreitti, Uittajanpolku. 18 kilometriä pitkä reitti yhdistää puiston eteläisen osan parhaat nähtävyydet: Koveron perinnetilan, Multiharjun aarnimetsän ja Soljasten suoalueen.

Seitsemisen kansallispuiston syntymäpäiväjuhlasta ja uuden reitin käyttöönotosta tullaan tiedottamaan lisää myöhemmin.

Koverolla järjestetään ohjattuja kierroksia. (Kuva: Salla Penttilä)

Luontokeskus  palvelee päivittäin

Seitsemisen luontokeskuksen Kahvila-Ravintola Kettis ja luontokeskuksen näyttelyt ovat avoinna kesäkaudella joka päivä. Luontokeskuksen vaihtuvan näyttelyn tilassa on 1. kesäkuuta alkaen esillä Lena Segler-Heikkilän Uuden alku -taidenäyttely, joka koostuu eri tekniikoilla toteutetuista luontoaiheisista teoksista. Luontokeskuksen palveluiden välittömässä läheisyydessä voi majoittua mukavasti Majatalo Kettiksessä.

Luontokeskuksen lounaskahvila palvelee monipuolisesti erilaisiin tarpeisiin mukautuen ja sieltä voi ostaa myös pieniä matkamuistoja. Päivittäin tarjolla on lounas kello 11-15.

— Toivon, että suuremmat ryhmät ilmoittaisivat tulostaan etukäteen, jotta osaan varautua suurempaan menekkiin ja vierailusta tulisi mahdollisimman onnistunut. Ryhmille teen erikseen myös tilausruokia joko ravintolassa tai maastossa nautittavaksi, kertoo Sami Jokinen Kahvila-Ravintola Kettiksestä.

Luontokeskuksessa palvelee retkeilyneuvoja torstaisin ja perjantaisin sekä vilkkaimpaan sesonkiin myös lauantaisin. Myös Koveron emännät neuvovat mielellään retkeilijöitä Koveron aukioloaikojen puitteissa.