Teivossa katseet kohti kesää – Popeda radalla -tapahtuman juontajat Katja Ståhl ja Sara Perttunen ottivat tuntumaa kaviouraan

Teivon ravikeskuksessa odotetaan kesää hyvillä mielin. Maaliskuun Ravigaalassa Teivon raviradan nuorisokerho nimettiin vuoden 2021 ravikerhoksi ja edessä on kesäkauden vauhdikas avaus: Popeda radalla -tapahtuma.
Teivon tapahtumakesän avaavan Popeda radalla -tapahtuman juontajat Katja Ståhl ja Sara Perttunen valmiina radalle. Mukana menossa Sulo. (Kuva: Sanna Hillberg)

Valinnan vuoden ravikerhosta teki Suomen Ravitoimittajat ry:n hallitus, ja valintaan vaikutti erityisesti Teivossa viime syksynä aloitettu ravikoulu.

Ravikoulu toimii Teivon tallinmäellä ja siihen osallistuu viikoittain noin 60 lasta. Ravikoulu tarjoaa ajo-opetusta kursseilla ja yksityisopetuksena samaan tapaan kuten ratsastuskoulutkin. Uutuutena järjestetään ravikoulu myös aikuisille.

– Me lähdemme ihan nollasta liikkeelle. Meillä oppii turvallisesti ajamaan hevosilla kahden istuttavilla tandem-kärryillä kokeneiden ohjaajien opastuksella. Kun ravikoulun on käynyt, on valmis menemään korttikurssille, että pääsee ajamaan kilpaa raveihin, kertoo ravikoulun toiminnasta vastaava Viena Kauppi.

Ravikouluun voi tulla myös terästämään vanhoja taitojaan. Niille, joilla on aiempaa ohjastuskokemusta vaikkapa muutaman kymmenen vuoden takaa, voi tulla yllätyksenä miten välineet ja hevoset ovat kehittyneet.

– Tämän päivän ravihevosissa jalostus on mennyt ihan huikeasti eteenpäin, samoin välineet. Turvallisuus on entistä tärkeämpää ja muun muassa kypäriä käytetään aina ajettaessa, Teivon ravikeskuksen toimitusjohtaja Päivi Lehtonen sanoo.

Lapsille järjestetään erilaisia kerhoja, teemapäiviä ja lomaleirejä, myös kesällä. Lehtonen toteaakin, että hevosille on luvassa kunnolla kesätöitä.

Hän lisää, että monté eli raviratsastus on herättänyt myös paljon kiinnostusta. Montéssa ratsastaja istuu ravurin selässä ja ravia mennään jopa 40 kilometrin tuntivauhtia.

Radalla tapahtuu

Viena Kauppi ja ravikoulun ohjaaja Nora Rantanen esittelivät ravikoulua toissa perjantaina Teivossa. Heidän ”oppilainaan” olivat juontaja-toimittajat ja hevosnaiset Katja Ståhl ja Sara Perttunen, jotka juontavat Popeda radalla -tapahtuman 10. kesäkuuta. Perttunen on kasvanut ravihevosten keskellä ja hänen hevosensa Saran Salama voitti Kuninkuusravit peräti kolme kertaa. Ståhl puolestaan omistaa ratsuhevosia. Ravihevosen ohjaksissa hän oli ensimmäistä kertaa.

Katja Ståhl valjastaa Sulo-hevosta Nora Rantasen (oik.) kanssa. (Kuva: Sanna Hillberg)

– Ratsastin nuorempana ravihevosia. Kaikki mikä liittyy hevosiin on fantastista. Vähän minua hirvittää se vauhti, Ståhl ennakoi tulevia kierroksia kaviouralla.

Lämmittelykierroksen jälkeen molemmat naiset ohjastivat hevoset vauhdikkaaseen raviin ja rata kierrettiin useamman kerran aivan silkasta hevosurheilun ilosta.

Kesäkuinen Popeda radalla -tapahtuma yhdistää ravit ja vauhdikkaan keikan, kun lavalle nousee ensin The Coveralls ja illan päätteeksi Popeda. Alkuillasta ajetaan normaalit toto-lähdöt. Niiden juonnoissa huomioidaan erityisesti ne, jotka ovat raveissa ensimmäistä kertaa.

Ståhl ja Perttunen tutustuivat Teivon Ravikoulun toimintaan. Ståhlin vieressä Ravikoulun ensimmäinen asukas 12-vuotias Sulo, joka on juossut palkintorahoja yli 200 000 euroa. Perttusen vieressä poseeraa 8-vuotias ruuna Lauri. (Kuva: Sanna Hillberg)

Luvassa on asiantuntemusta ja vauhtia, kun Perttunen ja Ståhl pääsevät ääneen.

– On tulossa ihan törkeän hauska päivä ja ilta ja poikkeuksellista ohjelmaa. Vaikka olisikin käynyt raveissa, niin kannattaa tulla sen takia, että teemme asiat eri tavalla: erilaista haastattelua ja viihdykettä sinne väliin, Perttunen kertoo ja lisää, että katsojien ei tarvitse tietää lajista yhtään enempää kuin Ståhl.

– Olen ihan karvahattu näissä ravihommissa. Tiedän, että paras on se, joka tulee ekana maaliin, Ståhl nauraa.

Juontaja-toimittaja Sara Perttunen on varttunut raviperheessä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Vähitellen vauhtiin

Pitkän tapahtumatauon jälkeen Teivossa on päästy hitaasti vauhtiin. Lehtonen sanoo, että ihmisiä on ollut vaikea saada palaamaan ravikatsomoihin, kun sää on ollut toukokuulle asti talvinen.

– Ravit on hieno tv-laji. Raveja voi seurata kotisohvalta reaaliaikaisesti ja samalla pelata totoa omalta mobiililaitteelta. Onhan ravit ja kaikki urheilu ehdottomasti parasta paikan päällä, mutta ymmärrän, että lumimyrsky ei houkuta ketään liikenteeseen.

Lehtosen mukaan panoksia on laitettu kesään ja etenkin Popeda radalla -tapahtumaan paljon. Hän lisää, että tapahtuman palvelut mitoitetaan lippujen ennakkomyynnin mukaan.

– Toivoisin, että meillä olisi mahdollisimman oikea käsitys, jotta kokemus olisi kaikille yhtä hieno kuin kolme vuotta sitten, hän sanoo.


Vauhdikasta menoa on luvassa myös Popeda radalla -tapahtumassa. Sara Perttunen (edessä) ohjastaa Lauria ja takana Viena Kauppi ja Katja Ståhl Sulon ohjaksissa. (Kuva: Sanna Hillberg)