Uuden koulun rakentaminen Karhelle on erittäin kallis ratkaisu – Ei siis mitenkään rohkea edelläkävijä

Kokoomus kannatti hallituksessa kaupunginjohtajan ja asiantuntijavirkamiesten valmistelemaa pohjaehdotusta uuden Karhen koulun rakentamiseksi.

Ratkaisussa terve liikuntasali säilytettäisiin ja purettavien osien tilalle rakennettaisiin joustava tilaratkaisu 10 vuoden leasingilla sisältäen lunastusvaihtoehdon. Tämä vaihtoehtohan ei ollut alun perin tekniselle lautakunnalle esitettyjen vaihtoehtojen joukossa, joten oli perusteltua puntaroida asiaa uudelleen.

Uuden, niin sanotun ”kiinteän” koulun rakentaminen on hybridiin nähden erittäin kallis ratkaisu, jolla käytännössä ei saavuteta mitään lisäarvoa. Nykyaikaiset joustavat vuokrattavat tilaratkaisut ovat tutkitusti laadultaan samaa tasoa kuin kiinteiksi rakennetut vaihtoehdot.

Moduulit rakennetaan talotehtaissa, niissä huomioidaan energiatehokkuus ja kestävän kehityksen vaatimukset mm. materiaalivalinnoissa. Ne ovat moduulirakenteensa puolesta myös huomattavasti joustavampia laajentamisen suuntaan ja ne voidaan customoida erilaisiin ympäristöihin.

Lue myös: Mielipidekirjoitus: Karhen uusi koulurakennus Ylöjärven vetovoimatekijänä ja mahdollisuutena – Edessä historiallinen päätös ja toteutus

Hyvä esimerkki tästä on Juhannuskylän koulun laajennusosa Tampereen keskustassa, joka ulkoasultaan on sopeutettu täydellisesti vuosikymmeniä sitten rakennettuun rakennuskantaan. Lisäksi vastuut mahdollisten ongelmien ilmaantuessa ovat leasing-vaihtoehdossa lähes poikkeuksetta vuokraajan kannalta edullisemmat. Kyse on lähinnä mielikuvista ja tunteesta. Tällaisten mielikuvien muuttamista meidän poliitikkojen pitäisi omissa argumenteissamme tukea.

Hallituksen päättämä ratkaisu olisi hybridiä myös lunastusoptio käyttöön otettaessa selvästi kalliimpi ratkaisu. Ratkaisu maksaa ylöjärveläisille n. 1 M€ enemmän 20 vuoden aikana kuin hybridivaihtoehto. Lisäksi se kuormittaa entisestään jo painavaa investointiohjelmaa.

On myös huomattava, että pienten kiinteiden rakennusten rakentamisessa ei saavuteta kustannusskaalaetua. Esimerkiksi Siltatien uuden koulun kustannusarvio on 18,3M€, eli noin 20000€ per oppilaspaikka. Karhen koulun vastaava luku on 62500€, eli yli kolminkertainen.

Lue myös: Kaupunginhallitus äänesti ja päätti esittää Karhelle uutta koulua – ”Strategian linjan mukainen päätös”

Julkisuudessa ratkaisua on kehuttu strategian mukaiseksi ja kuvailtu, että olemme rohkeita edelläkävijöitä. On strategian mukaista järjestää opetusta laajemmallakin alueella kuin kanta-Ylöjärvellä. Siitä kokoomuksen ryhmä oli myös hallituksessa tämän ratkaisun osalta täysin samaa mieltä, uudet opetustilat tarvitaan.

Rohkeasta edelläkävijyydestä olen kuitenkin täysin eri mieltä. Nyt hyväksyttäväksi esitettävä ratkaisu on perinteinen, joustamaton ja kallis. Ei siis mitenkään rohkea edelläkävijä. On hyvä ymmärtää myös se mahdollinen kehityskulku, että Karhen alueella lapsimäärä vähenee seuraavan 10 vuoden aikana niin paljon, että olemme tilanteessa, jossa joudumme päättämään koulun lakkauttamisesta.

Lue myös: Karhen koulun vanhempainyhdistys haluaa uuden terveen koulun vanhan tilalle: ”Toivon, että rakennuksen suojeluhakemusta ei missään nimessä tehdä”

Tällaisessa ei toivotussa tilanteessa investoinnista syntyy välittömästi uponneita kustannuksia, jotka voitaisiin joustavan ratkaisun vaihtoehdossa minimoida.

Kokoomuksen ryhmä haluaa kehittää Ylöjärveä kokonaisuutena yhteisesti hyväksytyn strategian mukaisesti, mutta samalla huolehtia myös taloutemme kestävyydestä. Tulemme tekemään 9.5 valtuustossa muutosesityksen, jossa esitämme Karhelle toteutettavaksi kaupunginjohtajan hallituksessa esittämän pohjaesityksen mukaisen hybridi-muotoisen kouluratkaisun.

Peer Haataja
kokoomus

Lue lisää Karhen koulun vaiheista täältä.

Comments are closed.