Kun ei ole helppoa niin on vaikeaa

Autoilijaa rokotetaan nyt oikein tosissaan. Polttoaineen hinta on pilvissä, autot maksavat niin sanotusti maltaita, vakuutusten hinnat ovat korkeat ja tiet rapistuvat autojen alla sellaista vauhtia, että autoilija voi soittaa korjaamolle jo liikenteeseen lähtiessään.

Tienpitoon ohjataan nyt vuosittain entistä vähemmän taloudellisia resursseja. Huonokuntoisten tieosuuksien määrä nousee tänä vuonna Pirkanmaalla 570 kilometristä arviolta 650 kilometriin ja suuntaus jatkuu samana tulevina vuosina. Kaikista pirkanmaan teistä siis pian jo viidennes on huonokuntoisia.

Pirkanmaan ELY-keskuksen arvion mukaan vielä tänä vuonna päätiet pystytään pitämään kohtalaisessa kunnossa, mutta muulle tieverkolle voidaan osoittaa lähinnä vain paikkaustoimenpiteitä. Päällystysmäärä on tänä vuonna Pirkanmaalla noin 175 kilometriä, kun se viime vuonna oli noin 250 kilometriä ja sitä edellisenä vuonna 350 kilometriä.

Eikä murhe ole pelkästään autoilijoiden. Huonokuntoisia jalankulku- ja pyöräilyväyliä on Ylöjärvelläkin kilometrikaupalla esimerkiksi Kuruntien varressa aina Yliselle saakka sekä Viljakkalantien varressa. Myös Vaasantien varressa on pitkään huonokuntoista kevyen liikenteen väylää. Vastaavia ongelmia on Poikeluksentien varressa Kurussa.

Yksityisautoilijoiden, ja osittain myös pyöräilijöiden, harmit ovat tietysti omiaan vauhdittamaan joukkoliikenneratkaisuja, jollaisia Ylöjärvelläkin linjataan tulevaisuudessa.

Kohtuus kaikessa myös autoilijoita kohtaan kuitenkin riittäisi. Syyttävää sormea on toki vaikea osoittaa johonkin tiettyyn suuntaan, paitsi tietysti itänaapuriin.