Suomalaiset tuhlaavat noin 500 miljoonaa euroa vuosittain ruokahävikkiin – Näin voit vähentää hävikkiä

13.04.2022 16:02

Suomalainen kuluttaja heittää keskimäärin ruokaa hukkaan reilun 100 euron edestä vuosittain. Nelihenkisessä perheessä puhutaan siis jo useammasta sadasta eurosta.

Ruokaa menee ihan liian paljon hukkaan Suomessakin. (Kuva: Pixabay)

Kuluttajaliiton mukaan ruokahävikin syynä ovat usein piintyneet tavat. Monet ostavat tottumuksesta yksinkertaisesti liikaa ruokaa, jota ei syystä tai toisesta käytetäkään kokonaan tai jopa lainkaan. Ruokahävikin määrä vaihtelee kuitenkin kotitalouksittain.

– Kun heitämme ruokaa roskiin, heitämme roskiin myös rahaa ja tuhlaamme samalla ruoantuotantoon käytetyt resurssit, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell muistuttaa.

Kuluttajaliitto ja Hävikkifoorumi valmistivat hävikin vähentämisen tueksi listan, jota seuraamalla kuka tahansa voi vähentää hävikkiä:

  • Mieti, mitä ruokia aiot valmistaa ja mitä tarvitset kaupasta. Tee kauppalista kotona ja pysyttele listalla olevissa tuotteissa. Heräteostokset aiheuttavat herkästi hävikkiä.
  • Ruoan ostaminen verkkokaupasta voi lisätä ruokaostosten suunnitelmallisuutta ja vähentää hävikkiä. Voit ensin rauhassa miettiä, mitä ruokakaupasta todella tarvitaan.
  • Älä mene nälkäisenä kauppaan. Nälkä lisää heräteostamisen riskiä.
  • Suunnittele useamman päivän ruokalista, mutta jousta siinä tarpeen mukaan.
  • Pidä vähintään kerran viikossa inventaariopäivä, jolloin teet jääkaapin tähteistä ruokaa.
  • Opettele päiväysmerkinnät: Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä.  Haista, maista ja katso syömäkelpoisuutta arvioitaessa.
  • Pidä kaapit järjestyksessä, jotta tiedät, mitä siellä on. Näin ruoat eivät pääse vanhenemaan ennen aikojaan.
  • Pidä jääkaappi oikeassa lämpötilassa ja opettele miten juuri sinun jääkaappiisi tulee sijoittaa ruoat optimaalisesti.
  • Opettele ruokien oikeat säilytystavat ja lämpötilat.
  • Opettele soveltamaan kokatessa. Älä osta erikoismaustetta tai -kastiketta vain yhtä ruokaa varten, jos olet epävarma, käytätkö sitä loppuun – jätä se pois tai korvaa.
  • Jaa hävikkivinkkisi. Ideoita ruoanlaittoon ja vinkkejä hävikin hallintaan kannattaa kysyä läheisiltä, ystäviltä tai somesta.