Kaupunginvaltuutettu, kasvatus- ja opetuslautakunnan sekä lapsi- ja nuorisoneuvoston jäsen Sami Rantanen (kok.) kirjoitti 30.3.2022 Ylöjärven Uutisissa otsikolla ”Pitääkö olla huolissaan?” lasten ja nuorten kokemista paineista, haasteista ja vaikeuksista. Kirjoittaja toteaa, että vaadimme lapsiltamme liian paljon liian varhain. Huoli on aiheellinen.
Yhdestä seikasta olen eri mieltä. Kirjoittajan mukaan uutisointi ilmastonmuutoksesta ahdistaa nuoriamme. Ilmastoahdistus on totta, mutta sen juurisyy ei ole tiedotus: olisi aika alkeellista yrittää tietoa pimittämällä lakaista ongelmaa maton alle.
Ahdistusta ihmisissä, sekä nuorissa että varttuneemmissa, aiheuttaa yhteiskuntamme eri päättäjätasojen hidas reagointi luontokatoon ja ilmastonmuutokseen. Onneksi ahdistus on osin kääntynyt toimintatarmoksi, kun nuoremme ovat oikeutetusti aktivoituneet vaatimaan aikuisilta vahvempia toimia.
Kuten Rantanen kirjoittaa, voimme kaikki arjessamme toimia niin, ettemme tule lisänneeksi lähipiirin nuorten taakkaa. Laajemmin Ylöjärvellä avainasemassa ovat kaupunginvaltuutetut ja kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet, joihin Sami Rantanenkin kuuluu. Juuri he voivat tehdä lasten ja nuorten hyvinvointia vahvistavia aloitteita tai vähintään tukea muiden esityksiä. Juuri heidän on pidettävä huolta siitä, että jokainen lapsi ja nuori saa tarvitsemansa tuen mahdollisimman lähellä: omassa kodissa ja päiväkodissa, omassa luokassa, omassa koulussa. Yli 12-vuotiaita auttava NAVI on mainio, mutta sinne mahtuu vain muutama nuori – ja alaikäisiä ylöjärveläisiä on pitkälti yli 8 000.
Toivottavasti kaikki valtuutetut ja lautakuntien jäsenet puolueesta riippumatta ottavat lapset ja nuoret todesta ja muistavat heidän tarpeensa myös talousarviota laatiessaan. Ne rahat eivät mene hukkaan vaan tuottavat hyvää.
Outi Kytömäki