Suomen Punaisen Ristin Ylöjärven osasto auttaa sotaa pakenevia ukrainalaisia monella tapaa. Vapaaehtoiseksi auttajaksi voi ilmoittautua suoraan Ylöjärven osastoon.
– Aloitimme hätäapukeräyksellä 4.–5. maaliskuuta. Siihen tuli kahdessa päivässä noin 5 500 euroa ja keräys jatkuu yhä, kertoo SPR:n Ylöjärven osaston puheenjohtaja Arja Sonne.
– Ihmiset ovat lähteneet hyvin liikkeelle, kun tapahtuma on niin lähellä, sanoo Ylöjärven osaston valmiuden yhteyshenkilö Ami Mittilä.
Mittilä ja Sonne kertovat, että erityisesti lähellä tai suomalaisia koskettavat tapahtumat, kuten Kaakkois-Aasian tsunami vuonna 2004, saavat lahjoittajat liikkeelle. Myös vaatekeräys turvapaikanhakijoille vuonna 2015 sai ihmiset lahjoittamaan suuria määriä vaatteita niitä tarvitseville.
SPR:n vapaaehtoiset ovat myös pakanneet Kalkun logistiikkakeskuksella tarvikepaketteja Ukrainan pakolaisia vastaanottaviin vastaanottokeskuksiin.
– Siellä tehdään petivaatteista, ruoanlaittovälineistä ja hygieniatarvikkeista aloituspakkauksia. Ne jaetaan valtakunnallisesti, Mittilä kertoo.
Osa näistä tarvikkeista on lahjoituksia ja osa on hankittu katastrofirahaston varoilla.
Punaisen Ristin Ylöjärven osasto on myös avustanut Ylöjärvelle tulleita ukrainalaispakolaisia. Yhteistyöpyynnön pakolaisperheiden auttamiseen he saivat seurakunnan diakoniatyöltä.
Sonne kertoo, että perhekuntia on muutamia ja vapaaehtoiset opastavat heitä muun muassa ruokaostoksilla ja vievät heille perustarvikkeita kuten ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Yhteistä kieltä ei ole välttämättä helppo löytää, mutta puhelimien käännösohjelmat ovat olleet kommunikaatiossa suurena apuna.
Apua keskitetysti
Sonne opastaa, että yksinkertaisin väylä auttaa ukrainalaisia, on antaa raha- ja tavaralahjoituksia niitä kerääville tahoille, jotka puolestaan jakavat ne keskitetysti ja suunnitelmallisesti eteenpäin.
Tällä hetkellä SPR ohjeistaa yksityishenkilöitä viemään lahjoitustavarat Tampereen seudulla Lielahden Konttiin sen sijaan, josta ne viedään kootusti Kalkun Logistiikkakeskukseen.
– Punainen Risti ylläpitää maahanmuuttoviraston toimesta sivustoa, missä on kaikki mahdolliset väylät miten voi auttaa. Sitä kautta voi ilmoittautua, hän kertoo.
Avun tarjoamisen lomake, jossa voi muun muassa ilmoittaa vapaasta asunnosta ja halukkuudesta tehdä vapaaehtoistyötä, löytyy SPR:n verkkosivuilta: https://www.punainenristi.fi/infopiste-avun-tarjoajalle/
Tiedot välittyvät Suomen Punaisen Ristin keskustoimiston kautta piireille, jotka ottavat yhteyttä avun tarjoajiin.
– Tämä toiminta kehittyy koko ajan. Kannattaa seurata SPR:n ja maahanmuuttoviraston sivuja, jos jokin asia muuttuukin yhtäkkiä, sanoo Sonne ja lisää, että SPR on kehittänyt toimintaa sitä mukaa kun tilanne Ukrainan kriisissä ja siihen vastaamisessa on edennyt.
Mittilän mukaan Ylöjärven osasto on osittain varautunut pakolaisten saapumiseen Ylöjärvelle.
– Emme toimi itsenäisesti vaan tuemme viranomaisten toimintaa. Maahanmuuttovirasto vastaa pääsääntöisesti ja jos kaupungin sosiaalitoimelta tulee meille avunpyyntö, niin tottakai autamme viranomaisia toiminnassa.
Siinä tapauksessa, että osaston omat resurssit eivät riitä, on mahdollista toimia yhteistyössä Hämeen Piirin muiden osastojen kanssa.
Kiinnostaako vapaaehtoistyö?
Ylöjärven osaston sihteeri Raija Iivainen toivoo kärsivällisyyttä avun tarjoajilta: jos apua ei tarvita juuri tänään, sitä voidaan tarvita ensi viikolla.
– Emme tiedä tässä tilanteessa yhtään mitä tapahtuu. Varustaudumme ja olemme valmiina kykyjemme ja sääntöjemme mukaan, hän sanoo.
Lisäkäsille voikin olla tarvetta milloin vain. Jos haluaa auttaa ukrainalaisia esimerkiksi lipaskerääjänä tai pakkaamalla tarvikkeita, voi hypätä remmiin ja tehtävään saa perehdytyksen.
Vapaaehtoiseksi Ylöjärven osaston toimintaan voi ilmoittautua esimerkiksi sähköpostin kautta: ylojarvenosasto@gmail.com sekä osaston somekanavien kautta. Liitä mukaan nimesi ja puhelinnumerosi.
Niille, jotka haluavat jäädä mukaan toimintaan, tarjotaan yleiskoulutus eli perustiedot Punaisesta Rististä, jonka voi suorittaa webinaarina tai itseopiskellen. Tästä eteenpäin voi kouluttautua haluamaansa suuntaan, esimerkiksi ensiapuun tai ystävätoimintaan. Alueellisesti voi kouluttautua erilaisiin tukitehtäviin.