Elsa Torvinen Olympiafestivaaleilla sprinttifinaaliin sekä viestipronssille – Ryhtiläiset menestyivät myös muualla – katso kuvagalleria

Ryhdin Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen edustivat Suomea Vuokatissa hiihdetyissä EYOF-kisoissa. Euroopan Nuorten Talviolympialaisten lajeina nuorilla naisilla olivat sprintti ja 7,5 kilometriä vapaalla hiihtotavalla, perinteisen 5 kilometriä sekä sekaviesti. Myös Ikaalisissa ja Jämijärvellä kisattiin viikonloppuna.
Elsa Torvinen maalissa kaikkensa antaneena. (Kuva: Heikki Honkaharju)

Elsa Torvisen olympiafestivaaliviikko huipentui mitaliin sekaviestissä. Ike Melnits, Elsa Torvinen, Niko Anttola ja Fanny Kukonlehto hiihtivät kukin 5 kilometrin osuuden perinteisen ja vapaan tyylin sekaviestissä. Torvinen lähti toiselle osuudelle kuudentena ja sai nostettua Suomen joukkueen sijoituksen perinteisen hiihtotyylin osuudellaan neljänneksi. Niko Anttola vahvisti Suomen asemia entisestään ja nosti joukkueen vankalle kolmossijalle. Viestistä Suomen joukkue nappasi pronssimitalit. Viestivoitto meni Ruotsiin ajassa 55.27,8 – Suomen joukkue jäi voittajasta tasan minuutin. Hopeaa hiihtänyt Italia taipui voittajalle 14,6 sekuntia.

Elsa Torvinen oli myös sprinttipäivänä kovassa vedossa. Hän hiihti 1,1 kilometrin vapaan hiihtotyylin sprinttikarsinnan sijalle 9 ajalla 2.23,72. Aika-ajojen nopein oli Ruotsin Elin Naeslund 2.18,46. Myös Eevi-Inkeri Tossavainen hiihti erävaiheeseen oltuaan karsinnan 30:s tuloksella 2.30.11.

Eevi-Inkeri Tossavainen perinteisen kilpailun jälkeen. (Kuva: Heikki Honkaharju)

Elsa Torvinen voitti alkueränsä. Nopeavauhtisen välieränsä neljäntenä hän ylsi hiihtoaikansa perusteella finaaliin, jossa sijoittui viidenneksi. Kisan voitti Tove Ericsson Ruotsista 2.17,01 minuutissa. Eevi-Inkeri Tossavainen oli alkueränsä viides eli hiihti kokonaiskisassa sijalle 25.

Torvinen oli paras suomalainen myös 5 kilometrin perinteisen hiihtotyylin kisassa sijoittumalla 9:nneksi tuloksella 15.11,2. Italian Iris De Martin Pinter hiihti voittoon 14.24,9 minuutissa. Eevi-Inkeri Tossavainen oli 40:s ajalla 16.48,0.

Vapaan hiihtotyylin 7,5 kilometrin kisa oli maastohiihtäjille Nuorten Talviolympialaisten avauskisa, jonka voiton vei Lisa Eriksson Ruotsista ajassa 20.46,9. Elsa Torvinen oli kisan 25. tuloksella 23.09,2 ja Eevi-Inkeri Tossavainen 32. tuloksella 24.01,2.

Elsa Torvinen 7,5 km vapaan hiihtotavan kisassa Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla. (Kuva: Niclas Walter)

– Alkuviikosta oli vähän tahmeaa, koska en ollut kovempia harjoituksia muutamaan viikkoon tehnyt, sillä olin Norjan kisojen jälkeen kipeänä. Sprintissä ja viestissä kulki hyvin, ja viestimitali oli kyllä hyvä päätös kisoille. Oli kiva hiihtää, kun oli kannustusta ja kotiladut, Elsa Torvinen kertoi.

– Kisaviikko oli haastava sairastelun jälkeen. Erityisesti sprinttipäivä oli pettymys. Kotikisoissa tunnelma oli kuitenkin hyvä koko viikon ajan ja joukkuekavereiden menestystä oli mukava seurata, Eevi-Inkeri Tossavainen puolestaan kommentoi.

Ryhdille menestystä Vatulassa ja Jämijärvellä

Lauantaina Vatulassa kisattiin perinteisellä hiihtotyylillä viikonlopun avauskisa, jonka perusteella sunnuntain takaa-ajokisan lähtöjärjestys määräytyisi. Ylöjärven Ryhdin Jaakko Leinonen sivakoi toiseksi 14-vuotiaiden 5 kilometrillä ajassa 19.29,6. Ryhdin Eeli Haverinen oli neljäs tuloksella 20.28,1. Sarjan voitti Toivo Koivu Vammalan Seudun Voimasta 18.15,2 minuutissa.

Myös Ryhdin Elias Palomäki hiihti kakkoseksi 16-vuotiaiden 5 kilometrillä tuloksella 18.52,9. Kisan voitti Henri Saunaluoma Kankaanpään Urheilijoista 18.28,2 minuutissa.

Ryhdin Helmi Koskela oli 16-vuotiaiden naisten kisassa neljäs tuloksella 20.54,7. Tämän sarjan voitti Emilia Helmi Noormarkun Nopsasta ajassa 17.51,2.

Ylöjärven Urheilijoiden Marko Leppämäki voitti 45-vuotiaiden sarjan tuloksella 16.36,4.

Sunnuntain takaa-ajokisassa vapaalla hiihtotyylillä Jämijärvellä 14-vuotiaiden vitosella ryhtiläisten sijoitukset säilyivät samana. Jaakko Leinonen oli kokonaisajassa toinen 35.15,2 ja kiersi vapaan radan ajassa 15.46,2. Eeli Haverinen sijoittui neljänneksi 36.13,8 mutta päivän reitti taittui 15.45,8 minuutissa. Voittaja Toivo Koivu ylsi yhteisaikaan 32.15,9 hiihdettyään takaa-ajokisassa tuloksen 14.00,9.

Myös Helmi Koskela säilytti nelossijansa 36.50,4 ja hiihti 16-vuotiaiden 5 kilometrin takaa-ajon 15.56,4 minuutissa. Voittaja Emilia Helmi käytti koko kisaan vain 31.48,0 minuuttia ja vapaan osuus taittui aikaan 13.57,0.

Elias Palomäen yhteisaika 16-vuotiaiden kisassa oli 32.50,8 minuuttia ja sijoitus oli kolmas. Vitosen takaa-ajo taittui 13.58,8 minuutissa. Kokonaiskisan voitti Henri Saunaluoma 32.19,4, mutta päivän nopein vapaan vitosella tässä sarjassa oli hopealle hiihtänyt Mikael Vuoristo Kangasalan Kisasta 13.37,9.

Ensi viikonloppuna Rovaniemellä hiihdetään SM-kilpailut ja kisataan samalla Suomen Cupia.