Asun yksin omakotitalossa Lempiäniemessä. Asuntolainaa on vielä merkittävästi jäljellä ja maksan kaikki kiinteistön ylläpito- ja asumiskulut yksin. Olen tavallinen keskipalkkainen julkisen sektorin työntekijä. Lempiäniemeen on rakennettu viemäriverkostoa johon alueen kiinteistöjen on pakko liittyä. Liittymiseen on periaatteessa mahdollista saada vapautus vesihuoltolain 11§ olevien kolmen kohdan mukaisin ehdoin, mutta näyttää siltä että Ylöjärvi ei halua tunnustaa näiden ehtojen täyttyvän kenenkään vapautusta hakevan kohdalla.
Itselläni on vuonna 2003 rakennettu kolmen yhteensä 10m3 tilavuuksisen saostuskaivon ja 64m2 maasuodatuskentän muodostama jätevesijärjestelmä, joka edelleen toimii. Nyt minun on kuitenkin pakko liittyä viemäriverkostoon. Liittymismaksu on 14 300 euroa. Olen pyytänyt urakoitsijalta tarjouksen rakennuskustannuksista jotka muodostuvat kun kiinteistöltäni tehdään liittymistyöt Ylöjärven Vesi Oy:n runkoviemäriin. Hinta-arvio oli 18 166 euroa. Kokonaiskustannus on siis 32 466 euroa. Tämä ei Ylöjärven kaupungin ympäristölautakunnan mukaan ole kohtuuton kustannus minulle, yksin asuvalle ja asuntovelkaiselle, tavalliselle työläiselle.
Olen tehnyt ympäristölautakunnalle hakemuksen vapauttamisesta viemäriverkkoon liittymisvelvollisuudesta ja perustellut asian. Pelkästään yli 32 000 euroa maksava liittymiskustannus täyttää kohdallani vesihuoltolain 11§ määrittelemän kohtuuttomuusehdon. Lisäksi olen tarjoutunut muuttamaan nykyisen jätevesijärjestelmäni umpisäiliöratkaisuksi, joka täyttää lain ehdot niin pohjavesi- kuin ranta-alueillakin. Tämä muutostyö kustantaisi noin 3-4 tuhatta euroa joka olisi vielä kohtuullinen hinta.
Ilmeisesti ainoa mikä tuossa 11§ määritellyissä kolmessa ehdossa jarruttaa vapauttamisen myöntämistä on kohta 2: ”Vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta alueella”. Ylöjärven Vesi Oy siis tarvitsee jokaisen euron ja sentin jätevesiviemärin rakennus- ja käyttökustannuksia varten ja ne otetaan haja-asutusalueen asukkailta vaikka väkisin.
Tämän vahvistaa niin ikään ympäristölautakunnan esityslistalta löytyvä lausunto: ”Ylöjärven Vesi Oy on rakentanut viemäröinnin Lempiäniemeen Ylöjärven kaupungin hyväksymälle jätevesihuollon toiminta-alueelle. Investointi on ollut vesihuoltolaitoksen näkökulmasta merkittävä. Alueen runkoviemäröinnin rakennuskustannukset on vesihuoltolain mukaisesti tarkoitus kattaa ajan kuluessa kiinteistöiltä saatavilla liittymismaksuilla, joten lähtökohtaisesti toiminta-alueen kiinteistöjen on LIITYTTÄVÄ rakennettavaan viemäriverkostoon”. Käytännössä tämä tarkoittaa pakkoa, oli kustannus kiinteistön omistajalle kuinka suuri ja kohtuuton tahansa.
Asiaan liittyy myös toinen erikoinen seikka. Lempiäniemessä kiinteistöjen rakennusoikeutta on kaikessa hiljaisuudessa pienennetty ja tähänkin asiaan liittyy jätevesiviemäri. Minulle jäi omakotitalon rakentamisen jälkeen tontille rakennusoikeutta 100m2. Nyt se on pienentynyt 40m2:öön ja mikäli en liity jätevesiviemäriin niin tämäkin neliömäärä vielä puolitetaan, jolloin rakennusoikeus on enää 20m2. Tämä voidaan tulkita kaupungin taholta eräänlaiseksi kiristykseksi. Rakennusoikeuden pienentäminen myös laskee kiinteistön arvoa, mikäli sitä on myymässä.
Maaseudulla asuva on monessa asiassa eriarvoistettu verrattuna kaava-alueella asuvaan. Palveluita ei täällä enää paljoa ole ja tämä kalliin viemärin pakkomaksattaminen asukkailla kruunaa kaiken. Kaava-alueella viemärit ja muu kunnallistekniikka rakennetaan veroeuroilla joita maksetaan myös täältä maakunnasta. Sen lisäksi että osallistumme taajamien viemäröinnin kustantamiseen, joudumme talouskohtaisesti erikseen maksamaan tänne tehtävät, huiman kalliit viemärit. Tämän lisäksi kustannettavaksemme tulee kiinteistökohtaisten pumppaamojen hankinta ja niiden ylläpito. Tämän vuoksi riskinämme on pumppaamoiden rikkoutuminen ja niistä itselle ja muille aiheutuvien vahinkojen korvaaminen. Kaava-alueella näistä vastaa yksittäisten kiinteistönomistajien sijaan Ylöjärven Vesi Oy.
Haja-asutusalueen ja taajama-alueiden tasa-arvoista kohtelua kalvaa myös kysymys, että onko kaava-alueilla yhä kiinteistöjä, joita ei ole vaadittu liittymään kunnalliseen viemäriverkkoon vaikka sellainen tontin rajalla on.
Hakemuksia tähän Lempiäniemen suunnan viemäriin liittymisen vapautuksesta on tullut ilmeisen runsaasti ja niitä on vielä tulossa. Ympäristölautakunnan esityslistalla omaa vapautushakumustani esitetään hylättäväksi ja lopuksi mainitaan: ”Asiassa on otettu huomioon nyt käsittelyssä olevien vapautushakemuksien lisäksi myös odotettavissa olevat hakemukset ja niiden vaikutus vesihuoltolaitoksen toimintaan”. Toisin sanoen; vapautuksia ei voida millään perusteilla kenellekään myöntää, jotta Ylöjärven Vesi Oy saa rahaa toimintansa pyörittämiseen.
Liittymisvapauden myöntämisen ehdoista itseäni kiinnostaa tuo kustannuksen kohtuullisuus. Olen ollut asiasta yhteydessä ympäristölautakunnan jäseniin. Ihmeellistä on, että puolueista demarien ja vasemmistoliiton jäsenet ovat nostaneet asian suhteen kädet pystyyn. Heitä ei näemmä heikommassa asemassa olevan murheet kiinnosta, vaikka näillä lupauksilla vaaleissa ratsastavatkin. Sen sijaan keskustapuolueesta ja perussuomalaisista on löytynyt mielenkiintoa asialleni, kiitos heille siitä.
Kaupungilta ja Ylöjärven Vesi Oy:ltä haluaisin viemärikustannuksiin selkeän kannanoton ympäripyöreiden selitysten sijaan. Mikä euromäärä on yksin asuvalle, asuntovelkaiselle tavalliselle palkansaajalle kohtuuden raja? 32 466 euroa se ei ilmeisesti vielä ole. Tuo summa minun pitäisi käydä pankista hakemassa nykyisen asuntolainan päälle. Jos käy vielä niin, että pankki ei lainaa myönnä, mikä silloin on ratkaisu? Talon myynti. Kukapa sen ostaa, ainakaan käypään hintaan jos tiedossa on heti yli 30 000 euron pakollinen investointi jätevesiviemäriin liittymiseksi.
Ylöjärven asukasmäärän kasvu on ollut naapurikuntiin verrattuna olematonta, lehtitietojen mukaan viime vuonna vain kymmenkunta henkilöä. Monet negatiiviset uutiset kaupungin ympärillä kuten Siltatien koulun rakentamisen viivästyminen vuosilla, kaupunginhallinnon johtajuusongelmat ja Vahanta-Lempiäniemi alueen pitkään jatkuneet viemärisekoilut huikean kalliine liittymismaksuineen ovat selkeä imagohaitta Ylöjärven kaupungille.
Jyrki Mattila, Lempiäniemi
Kommentointi on suljettu.