Älä jää yksin ahdistavien ajatusten kanssa: Ylöjärvellä on paljon keskusteluapua tarjolla – jutussa myös ammattilaisten vinkkejä mielen rauhoittamiseen

Kun sotauutiset valtaavat ajatukset, arjen rutiinit tuovat helpotusta ahdistukseen. Keskusteluapua on paljon tarjolla. Pyysimme Ylöjärven terveyskeskuksen Mielikioskilta vinkkejä siihen, miten mielen saa rauhoittumaan, kun kriisi tuntuu tulevan iholle asti.
Yksin ei kannata jäädä murehtimaan. Keskusteluapua on paljon saatavilla.(Kuvituskuva)

Viimeaikaiset uutiset Ukrainan sodasta ja hieman sen taustalle jäänyt pandemiauutisointi herättää meissä ihmisissä paljon kysymyksiä, uhkakuvia ja ahdistusta. Osa meistä on kokenut sodan joko välillisesti tai itse, ja koronapandemia vaikuttaa arkeemme jo kolmatta vuotta.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Mervi Heiskanen ja sosiaaliohjaaja Anne Salminen Mielikioskilta kertovat, että heille ei ole toistaiseksi tullut pelkästään Ukrainan kriisiin liittyviä yhteydenottoja. Viime viikosta lähtien Ukrainan tilanne on kuitenkin noussut esiin niin Mielikioskilla kuin puhelinkeskusteluissa ihmisten kanssa, kuten myös Lähitoreilla, joilla Heiskanen ja Salminen tapaavat ikäihmisiä.

Osa ikäihmisistä on joko itse tai välillisesti perheensä kautta kokenut sota-ajan ja sodan uhan tunne saattaa olla heille ehkä todellisempi, kuin sellaisille, joilla ei ole siitä omaa kokemusta.

– Ikäihmisillä nousevat omat tai perheen sotamuistot. Niitä olemme käyneet läpi ja keskustelleet. He palaavat sodan jälkeisiin aikoihin, kun elämä on ollut jälleenrakennusta ja menetykset ovat olleet tosi lähellä. Nyt nousee se pelko, että voiko näin käydä vielä uudelleen, kertoo Salminen.

Heiskanen toteaa, että monet pohtivat laajeneeko sota Suomeen, vanhemmilla on huoli omista lapsistaan ja osa miettii uskaltaako lasta päästää tai kannustaa armeijaan.

– Ahdistuneisuus ja turvattomuuden tunne ovat lisääntyneet. Jos on syystä tai toisesta ollut ahdistuneisuutta, niin tämä kriisi on sitä entisestään lisännyt. Se näkyy kyllä, hän sanoo.

Mielikioskilla voi käydä keskustelemassa mieltä painavista asioista luottamuksellisesti. Kioski palvelee 18 vuotta täyttäneitä ylöjärveläisiä, ja palvelu on maksutonta.

– Niin vähäpätöistä ajatusta tai asiaa ei ole, liittyi se Ukrainaan tai mihin tahansa omassa elämässä, että saa tulla käymään, soittaa tai chatata, Heiskanen sanoo.

Miten saan ajatukset pois kriisistä?

Mielikioski tarjoaa matalalla kynnyksellä luottamuksellista keskusteluapua mielenterveyden ja hyvinvoinnin tueksi. Kioskilla työskentelevät psykiatrinen sairaanhoitaja Mervi Heiskanen ja sosiaaliohjaaja Anne Salminen. (Arkistokuva)

Heiskanen ja Salminen antoivat vinkkejä siihen miten omaa mieltään ja läheisiään voi rauhoitella kriisin ja sen uutisoinnin keskellä:

Kannattaa elää normaalia arkea ja tehdä asioita, joista tulee itselle iloa, kuten esimerkiksi tavata ystäviä ja harrastaa liikuntaa.

On hyvä rajata itseltään loppumatonta uutistulvaa: ei kannata klikata jokaista otsikkoa, vaan voi antaa itselleen luvan olla seuraamatta jatkuvasti uutisia tai katsoa illassa ainoastaan yhdet uutiset.

Lue päivän tapahtumat luotettavasta mediasta, ja jätä sotatilanteen seuraaminen vähemmälle sosiaalisessa mediassa.

Jo tieto siitä, että itseään ei tarvitse pitää jatkuvasti ajan hermolla, voi rauhoittaa ja tuoda turvallisuudentunnetta omaan arkeen.

Elä tässä hetkessä niin paljon kuin pystyt. Tällä hetkellä Suomessa on turvallista, eikä meillä ole mitään uhkaa.

Vallitseva tilanne ahdistaa todella monia ihmisiä ja on aivan normaalia ahdistua.

Vaikka ahdistuksesta on hyvä puhua, niin kannattaa puhua myös muista asioista, etteivät ajatukset pyöri vain yhtä rataa.

Jos tulee ahdistusta, turvattomuuden tunteita ja synkkiä ajatuksia, niin on lukuisia eri kanavia, joissa ammattilaiset kuuntelevat ja auttavat. Niihin saa ja kannattaa ottaa yhteyttä. Kanavia on erikseen sekä nuorille että aikuisille. Mielikioskin palvelut on suunnattu aikuisille.

Ylöjärven kaupungin verkkosivuilla on kattava lista paikallisista palveluista, jotka tarjoavat keskusteluapua niin nuorille kuin aikuisille.

Valtakunnallisia palveluja on listattu Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn verkkosivuille.