Ylöjärven Ryhdin Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen palasivat MM-kilpailuista kokemusta rikkaampana koti-Suomeen – edessä vielä tiivis kisakevät

Ylöjärven Ryhdin nuoret hiihtotähdet Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen palasivat MM-kilpailuista koti-Suomeen ristiriitaisin tunnelmin. Torvinen oli tyytyväinen suorituksiinsa, kun taas Tossavaisen meno MM-laduilla oli vaisua. MM-hiihdot järjestettiin Norjan Lygnassa 20.–27.2.
Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen osallistuivat maastohiihdon nuorten MM-kilpailuihin Norjan Lygnassa. (Kuva: Tuuli Rauni)

Torvisen päämatka Lygnassa oli perinteisellä tyylillä hiihdetty 5 kilometriä. Hän sijoittui nousujohteisella suorituksellaan parhaana suomalaisena sijalle 13.

– Tavoitteena oli lähteä rennosti liikkeelle, kun sillä radalla ensimmäinen puolikas oli aika lailla nousua, sitten tuli alamäkeä ja vähän vaihtelevampaa. Pikkuhiljaa kiristin vauhtia ja sain sijoituksia nostettua.

Sprintissä Torvisen kisat päättyivät alkuerävaiheeseen. Sprintin karsinta sujui suunnitelman mukaan kärjen vauhdissa, mutta alkuerässä oli hieman epäonnea, kun toinen hiihtäjä hiihti Torvisen suksien päälle.

– Siinä en päässyt semmoista täydellistä suoritusta tekemään, mutta ihan hyvä sprintti, kun se ei ole ihan paras matka minulle kuitenkaan, Torvinen kertoo.

Elsa Torvinen kuvattuna aiemmin tällä kaudella Imatran SM-kisoissa, missä hän hiihti vahvan, nousujohteisen perinteisen kympin. (Kuva: Jenni Torvinen)

Ensimmäisenä kilpailunaan ensimmäisissä kansainvälisissä arvokilpailuissaan Torvinen hiihti kakkososuuden Suomen 4 x 3,3 kilometrin viestijoukkueessa. Joukkue sijoittui kilpailussa kymmenenneksi.

– Viesti ei mennyt mitenkään hyvin. Ehkä jännitti eka startti. Lähdin kovaa liikkeelle ja vähän hyydyin loppuun. Se oli eka kisa ja siitä pystyi sitten onneksi hyvin kääntämään keskittymisen, eikä enää jännittänyt niitä loppuja kisoja.

Kaikkiaan Torvinen on tyytyväinen MM-kisojen sijoituksiin ja antiin.

– Nyt näki, että missä menen oman ikäisiin nähden ja voin hyvillä mielin jatkaa treenejä.

Tossavaisella alavireiset kilpailut

Tossavaisen mm-kilpailut olivat kauttaaltaan alavireiset.

– Reissu nyt ei kyllä ollut ihan semmoinen mitä toivoin. Nyt olen kipeä, kun sain koronan. Se näkyi varsinkin siinä sunnuntain sprintissä, Tossavainen kertoo puhelinhaastattelussa torstaina.

Hän on helpottunut siitä, että nihkeästi kulkeneelle hiihdolle löytyi syy, sillä hän on ollut muuten koko kauden hyvässä vireessä.

– On kyllä tosi harmi, että se sitten osui juuri tuohon kisaan, Tossavainen toteaa ja kertoo, että joutui eristämään itsensä muusta maajoukkueesta koronatartunnan varmistuttua.

Eevi-Inkeri Tossavainen sairastui MM-kisoissa epäonnekseen koronaan. (Kuva: Elsa Torvinen)

Hän keskeytti tiistaina päämatkansa vapaan 15 kilometrin hiihdon, joka oli hänen ensimmäinen kisalajinsa.

– Siinä ei kroppa lähtenyt toimimaan ollenkaan, niin jätin kesken sen kisan.

Sunnuntain sprintissä Tossavainen jäi karsintaan.

– Ensi viikonloppuna olisi Kuopiossa nuorten SM-kisat, mutta en usko, että pystyn siellä hiihtämään.

Kisakausi jatkuu

Jos terveystilanne sallii, Torvinen ja Tossavainen nähdään nuorten SM-kisoissa Kuopiossa 11.–13.3., Suomen Cupissa Rukalla 26.–27.3. sekä aikuisten SM-kilpailuissa Rovaniemellä huhtikuun alussa. Hiihtoliitto julkistaa 10. maaliskuuta joukkueen Euroopan Nuorten Talviolympiafestivaaleille (EYOF 2022), jotka kisataan Vuokatissa 20.–25.3.

Hiihtäjillä on edessään kiireinen kevät, sillä ylioppilaskirjoitukset järjestetään samaan aikaan Olympiafestivaalin kanssa. Torvisen suunnitelmissa on kirjoittaa keväällä pitkä matematiikka ja fysiikka, ja Tossavainen osallistuu matematiikan yo-kokeeseen.