Kannanotto kotihoidon kriisiin: On tosiasia, että kotihoidon varassa on tällä hetkellä yksin asuvia hyvin huonokuntoisia, myöskin muistisairaita vanhuksia

23.02.2022 10:22

Kirjoituksessaan (YU 16.2.2022) kotihoidon työntekijä toi esiin kotihoidon resurssoinnin ongelmat.

Sen lisäksi että vanhustyön vastaavat toimihenkilöt selittivät saatujen henkilöresurssien siirtämistä muualle, hakivat he vastauksessaan ratkaisuksi mm. erilaisia houkutuskeinoja sekä työhyvinvoinnin lisäämistä hoitajien saamiseksi. Kuitenkaan varsinaisia kotihoidon työn tekemisen veto- tai pitovoimaan liittyviä tekijöitä kirjoituksessa ei esitetty. Puhumattakaan siitä, että koko vanhustenhoidon järjestelmä on perusteiltaan hatara.

Tosiasia on, että kotihoidon varassa on tällä hetkellä yksin asuvia hyvin huonokuntoisia,  myöskin muistisairaita vanhuksia. Julkisuudessa on ollut useita vanhuustutkijoiden kannanottoja siitä, että vanhuksia hoidetaan väärässä paikassa ja että vanhusten kotihoidon lisääminen on osoittautunut huonoksi ratkaisuksi.

Esim. gerontologian professori Marja Jylhä on Aamulehden 21.11.2021 artikkelissa sanonut: ”Jos kotihoidosta saataisiin ympärivuorokautiseen hoivaan ne ihmiset, jotka sitä tarvitsevat, olisi kotihoidolla sen jälkeen edellytykset toimia hyvin, jos siellä on tarpeeksi ihmisiä”. Näin varmaan onkin, mutta ongelma on siinä, että muita vaihtoehtoja ei ole haluttu kehittää tai käyttää eikä henkilökuntaa hoitolaitoksiin saatika kotihoitoon enää oikein tahdota saada, syystä tai toisesta.

Lue myös: Mielipidekirjoitus: Kenen tehtävänä on pitää kotihoidon ja sen henkilökunnan puolia, jos ylin johto ei sitä tee?

Lue myös: Mielipidekirjoitus: Vastine nimimerkille ”Kotihoidon vakituinen työntekijä” – Kotihoidon hoitajatilanteen ratkaisua etsitään aktiivisesti

Ilmeistä on, että tilanteessa tarvitaan perusteellista uudelleenarviointia ja sen pohjalta oikeita käytännön toimia. Erityisesti yksinasuvien ja huonokuntoisten vanhusten pitäminen kotihoidossa tuntuu epäinhimilliseltä.

Toki asiaan liittyy myös kysymys itsemääräämisoikeudesta, mutta voidaanko tätä yhteiskunnan puolelta lähes rajattomasti tukea? Lisäksi voisi kysyä säästääkö tämä toimintapa oikeasti myös resursseja, kuten päättäjät toiminnallaan antavat ymmärtää.

Vanhusasioista huolestunut kuntalainen