”Jos lapsi menee väärillä välineillä hiihtämään, hän rupeaa helposti inhoamaan koko lajia” – Juha Kannon mukaan uusia iivoja saadaan juoniorityöhön panostamalla

Ylöjärven seuraparlamentin puheenjohtaja Juha Kanto seurasi talviolympialaisia tiiviisti, etenkin hiihtoa. Hänen mukaansa vapaan hiihdon opetteluun tulisi panostaa Suomessa enemmän junioritasolta lähtien.
Juha Kannon mukaan juniorityöhön hiihdossa tulisi panostaa entistä kovemmin ja esimerkiksi kouluissa kaikilla lapsilla pitäisi olla kunnon välineet. (arkistokuva)

Ylöjärven seuraparlamentin puheenjohtaja Juha Kanto seurasi tarkimmin olympiahiihtoa, mikä ei ole yllätys hänen taustansa tietäen.

– Ei kai oikein voi olla muuta kuin tyytyväinen. Kärki on kapea, mutta tulihan siellä sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon, ja se on aina kova saavutus.

– Synnyinkaupunkini Lahden kouluissa jaettiin 70- ja 80-luvuilla pääsylippuja Salpausselän kisoihin, jonne mentiin moneksi päiväksi. Innostukseni on sieltä asti peräisin, ja edelleen harrastan hiihtoa, Kanto kertoo.

Kymmenen kertaa Pirkan hiihdon selvittäneen Kannon mukaan eniten mietityttää, miten suomalaiset saadaan menestymään myös vapaalla hiihtotavalla, johon nyt narahtivat muun muassa viestimitalihaaveet.

– Suomalaiset ovat perinteisellä maailman parhaita, mutta vapaan opetteluun olisi syytä lisätä panostusta, kun meitä vertaa esimerkiksi ranskalaisiin.

Lue myös: Ville Keskinen uskoo, että olympiahuuma innostaa uusia junioreja jääkiekon pariin – Lisätilalle olisi tarvetta: ”Toivottavasti hanke jäähallin kylkeen suunnitellusta 400 neliön laajennusosasta etenee

– Juniorityöhön tarvitaan lisää vapaaehtoisia, harjoitusolot on saatava kuntoon ja hiihdon opettelu koulussa hyvillä välineillä mahdolliseksi heillekin, joilla ei ole omia suksia, Juha Kanto listaa. (Kuva: Juha Kanto)

Lisää vapaaehtoisia juniorityöhön

Kannon mukaan avainasemassa on panostus juniorityöhön.

– Valmennusoppeja ei tarvitse lähteä hakemaan ulkomailta, sillä kyllä tässäkin maassa osaamista on tarpeeksi. Juniorityöhön tarvitaan lisää vapaaehtoisia, harjoitusolot on saatava kuntoon ja hiihdon opettelu koulussa hyvillä välineillä mahdolliseksi heillekin, joilla ei ole omia suksia, Kanto listaa.

Hän sanoo, että osasta Ylöjärven kouluista laadukkaita suksia löytyykin, muttei kaikista.

– Jos lapsi menee väärillä välineillä hiihtämään, hän rupeaa helposti inhoamaan koko lajia. Hyvät baanat ja ladut ovat tietysti yhtä tärkeitä, ja vapaan ratahan on perinteisen latuja helpompi kunnostaa vähälumisenakin talvena.

Menestyvillä kärkiurheilijoilla on iso merkitys koko lajin imagon kannalta, ja siinäkin suhteessa Iivo ja Kerttu Niskanen sekä Krista Pärmäkoski saavat Juha Kannolta kiitosta.

– Iivo on aina aito itsensä ja hyvä esikuva, vaikka välillä murahtaakin. Hän ei ole liian siloiteltu, kuten eivät Kerttu tai Kristakaan!

Lue myös: Ylöjärven Ryhdin Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen matkustavat tänään nuorten MM-hiihtoihin: tavoitteena kauden parhaat suoritukset

”Kiinalaiset saivat homman toimimaan”

Pekingin olympiakisojen ympärillä puhuttiin paljon Kiinan ihmisoikeusrikkomuksista ja muista yksipuoluejärjestelmän varjopuolista. Suurin osa suomalaisista lienee kuitenkin tempautunut olympiatunnelmaan kuta kuinkin normaalisti, onhan se tarjonnut vaihtelua korona-ankeuteen.

– Boikotointipuheet ja muut protestoinnit olivat pahasti myöhässä. Politiikkaa ei pidä sotkea urheiluun, jonka pitää olla olympialiikkeessä pääasia.

– Mielestäni kiinalaiset saivat järjestelyissään homman hyvin toimimaan, ja suorituspaikat olivat viimeisen päälle kuntoon laitetut.

Yleisradio ei näyttänyt kaikkia lajeja, vaan esimerkiksi jääkiekkofanien piti harrastaa kanavapujottelua. Se ei Juha Kantoa haitannut, mutta hänenkään mielestään kisoja ei saa päästää tyystin kaupallisille kanaville.

– Esimerkiksi hiihdon näkymisestä kaikille täytyy pitää huolta jo siksi, että lasten ja nuorten on nähtävä esikuvansa, Kanto perustelee.