Haluatko oppia lisää mielenterveydestä ja sen häiriöistä? Ylöjärvellä järjestetään keväällä maksuttomia kansalaiskoulutuksia, joiden yksi tavoite on normalisoida mielenterveyden ongelmia

Terveyskeskuksessa sijaitseva mielen hyvinvoinnin tukipiste Mielikioski järjestää keväällä kolme mielenterveyteen ja mielen hyvinvointiin keskittyvää maksutonta koulutusta, jotka on suunnattu mielenterveysasioista kiinnostuneille ylöjärveläisille.
Mielenterveyden ensiapu -koulutuksia ohjaavat Ylöjärvellä mm. Mielikioskin sosiaaliohjaaja Anne Salminen (oik.)  ja psykiatrinen sairaanhoitaja Mervi Heiskanen.

Kyseessä ovat Mieli Ry:n rekisteröidyt Mielenterveyden ensiapu -koulutukset, joita vetävät Mielikioskista tutut työntekijät, sosiaaliohjaaja Anne Salminen ja psykiatrinen sairaanhoitaja Mervi Heiskanen sekä toinen ohjaajapari Heli Harinen ja Tapio Rautajoki.

Koulutuksia on kaikkiaan kolme, ja ne ovat sisällöltään erilaisia. Mistä koulutuksissa on kyse, sosiaaliohjaaja Anne Salminen?

– Mielenterveys elämäntaitona, Mielenterveyden ensiapu 1 (MTEA1) – koulutuksessa keskitytään yleisesti siihen, mitä mielenterveys on ja millaisia keinoja sen vahvistamiseen on. Mielenterveyttä lähestytään voimavarana, mielen hyvänä vointina ja ihmisen kykynä selviytyä arjesta. Puhumme myös itsetuhoisuudesta ja lähisuhdeväkivallasta niiden yleisyyden vuoksi.

– Haavoittuva mieli, Mielenterveyden ensiapu 2 (MTEA2) -koulutuksessa taas mennään syvemmälle eri mielenterveyden häiriöihin, ja käydään läpi esimerkiksi masennusta, ahdistuneisuutta ja psykoosia, Salminen kiteyttää.

Koulutusta saa myös nuorten kohtaamiseen. Salmisen mukaan Nuoren mielen ensiapu (NMEA) -koulutus antaa työkaluja muun muassa mielenterveysasioiden puheeksi ottamiseen yhdessä nuoren kanssa.

Mielenterveyden ensiapukoulutuksiin osallistuvat saavat ilmaiseksi myös koulutusmateriaalit.

”Mielenterveysasioihin liittyy edelleen häpeää ja stigmaa”

Koulutukset ovat poikkeuksellisesti ilmaisia, ja kullekin niistä otetaan kymmenen osallistujaa. Koulutukset eivät myöskään linkity toisiinsa, eli kiinnostuneet voivat hakeutua mille tahansa niistä.

Salmisen mukaan osallistujilta ei vaadita minkäänlaista ennakko-osaamista, ainoastaan kiinnostusta mielenterveysasioita kohtaan.

– Ei tarvitse olla kokemusta mielenterveysongelmista, mutta koulutukset antavat varmasti eväitä niiden kohtaamiseen. Tarkoituksena on, että pienryhmissä pystytään keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia yhdessä. Tätä kautta ryhmäläiset voivat saada oivalluksia omasta tai läheisen mielenterveydestä ja ymmärtävät, että mielenterveys on osa meidän kokonaishyvinvointia ja se on sellainen voimavara, jota on mahdollista vahvistaa.

Yhtenä tavoitteena on purkaa myös mielenterveysasioihin liittyviä ennakkoluuloja.

– Mielenterveysasioihin liittyy edelleen häpeää ja stigmaa ja ongelmia halutaan häivyttää. Koulutuksissa korostetaan, että apua on saatavilla ja sitä pitäisi pystyä hakemaan matalalla kynnyksellä, Salminen sanoo.

Mielikioskin sosiaaliohjaaja Anne Salminen ja psykiatrinen sairaanhoitaja Mervi Heiskanen kertovat, että pitkään kestänyt koronatilanne näkyy Mielikioskin yhteydenotoissa. – Ihan selkeästi se näkyy ihmisten jaksamisessa, kun ei olla päästy harrastamaan eikä kulttuuririentoihin. Korona tulee esille melkein kaikissa asiakaskeskusteluissa.

Mielikioskiin voi tulla juttelemaan nimettömänä elämän huolista

Koulutukset järjestää Mielikioski, joka on matalan kynnyksen tukipiste mielen hyvinvointiin. Mielikioski perustettiin Ylöjärven terveyskeskukseen viime vuoden huhtikuussa ja Salmisen mukaan palvelun tarve on näkynyt selkeästi asiakasmäärissä.

– Keskimäärin saamme 40-60 yhteydenottoa per kuukausi. Mielikioskin toiminnan periaate on se, että meille voi tulla juttelemaan elämän huolista. Me emme anna hoitoa, vaan tarjoamme apua ja ohjaamme tarvittaessa jatkopalveluiden pariin.

Mielikioskin toiminta perustuu nimettömyyteen.

– Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Asiakas voi tulla meille anonyyminä, emmekä kirjaa hänestä mitään ylös järjestelmiin. Meille voi tulla semmoisena kuin on ja kertoa sen verran kuin haluaa. Monia asiakkaita helpottaa jo se, että he pääsevät juttelemaan elämäntilanteestaan meille ulkopuolisille henkilöille.

Mielikioski sijaitsee terveyskeskuksen tiloissa, kahvilan päädyssä. Työntekijöiden kanssa voi keskustella äänieristetyissä tiloissa.

Monissa yhteydenotoissa ilmenee huoli läheisestä

Millaisissa asioissa Mielikioskin puoleen voi kääntyä?

– Moni ottaa yhteyttä vaikeassa ja yllättävässä elämäntilanteessa, esimerkiksi erotilanteessa. Osa haluaa purkaa kanssamme omaa tai läheisen sairastumista.

Salmisen mukaan monissa yhteydenotoissa ilmenee huoli läheisestä ihmisestä.

– Useimmiten kyse on läheisen mielenterveydestä ja päihteidenkäytöstä. Mielikioskin kautta ohjaamme myös näitä huolestuneita läheisiä tuen piiriin, sillä moni heistä väsyy itse auttaessaan toista.

Myös nuoria perheitä ohjataan oikeanlaisen avun piiriin.

– Vanhemman huoli voi koskea esimerkiksi lapsen ahdistuneisuutta tai vaikkapa koulukiusaamista.

Mielikioski järjestää myös vertaistapaamisia yhteistyössä järjestöjen ja heidän koulutettujen kokemusasiantuntijoidensa kanssa. Salminen sanoo, että vertaistuki on tärkeä apu ammatillisen tuen rinnalla.

– Kävijät ovat saaneet vertaistapaamisista toivoa ja selviämisen näkökulmaa. Ne on koettu erittäin positiivisina tuen muotoina. Ne ovat ammatillisen tuen rinnalla mahdollisuus ja tukimuoto,

Fakta: Mielenterveyden ensiapukoulutukset

Mielenterveys elämäntaitona, Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutus (MTEA1)

  • Koulutus tarjoaa tutkittua tietoa mielenterveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.  Lisäksi osallistujat pääsevät harjoittelemaan mielenterveystaitoja ja pohtimaan omaa ja läheisten mielenterveyttä sekä sen vahvistamista.
  • Koulutus järjestetään kahtena tiistaina 10.5 ja 17.5. klo 9–16. (toinen koulutus järjestetään syksyllä)
  • Ilmoittautuminen 3.5. mennessä.

Haavoittuva mieli, Mielenterveyden ensiapu 2 -koulutus (MTEA2) 

  • Koulutus tarjoaa tietoa yleisimmistä mielenterveyden häiriöistä, niiden tunnistamisesta ja tukemisesta. Koulutus antaa valmiuksia myös avun tarpeen arviointiin ja hankkimiseen.
  • Ensimmäinen koulutus järjestetään tiistaisin ja torstaisin 8.–17.3. klo 17–20.15.
  • Ilmoittautuminen 1.3. mennessä.
  • Muut kevään MTEA2-koulutukset löydät osoitteesta ylojarvi.fi/mielenterveyden-ensiapukoulutukset

Mielenterveysosaamista lasten ja nuorten kohtaamiseen, Nuoren mielen ensiapu -koulutus (NMEA)

  • Koulutus on tarkoitettu työssään, vapaa-ajallaan tai lähipiirissään 7-18-vuotiaita lapsia tai nuoria kohtaaville. Koulutuksen tavoitteena on ennalta ehkäistä lasten ja nuorten mielenterveysongelmia, parantaa niiden varhaista tunnistamista ja tarjota apua ripeästi sellaista tarvitseville.
  • Koulutus järjestetään syksyllä kahtena tiistaina 16. ja 23.8. klo 9–16

Koulutuksiin ilmoittautumiset ja lisätietoa: mielikioski@ylojarvi.fi tai p. 041 730 9804.