Ylöjärven muisti -projekti alkoi jo vuoden 2018 keväällä, kun rahoitustunnustelut Ylöjärven kaupungin suuntaan alkoivat. Ylöjärvellä oli eri kokoelmissa runsaasti valokuvia, joita haluttiin Ylöjärvi-Seuran toimesta digitoida Topoteekki-nimiselle verkkoalustalle kaikkien nähtäväksi. Suurin valokuvakokoelma oli Ylöjärvi-Seuralla itsellään – yli 3 000 valokuvaa.
Kiinnostus vanhoihin valokuviin oli kasvanut erityisesti suurten ikäluokkien keskuudessa tietokoneiden käytön tultua arkipäiväiseksi. Ylöjärvi vanhoissa valokuvissa -Facebook-ryhmän kävijämäärät olivat kovassa kasvussa. Tilausta projektille siis oli.
Vuonna 2019 Ylöjärvi täytti 150 vuotta ja hanke pääsi yhdeksi saajaksi juhlarahastosta myönnetyille varoille.
– Pystyimme palkkaamaan toimittajataustaisen henkilön tallentamaan ja tarinallistamaan aineistoa verkkoarkistoon. Juhlavuoden hanke päättyi ja sivut avattiin ensimmäisen kerran virallisesti 9. joulukuuta 2019. Olimme Topoteekin valokuva-arkistosivun lisäksi kehittäneet myös käyttöä ohjaavan ja helpottavan toimituksellisen pääsivun. Aineistoa oli kertynyt lähes 4 000 dokumentin verran, Ylöjärven Muisti -projektin vetäjä Antero Mäkkylä kertoo.
Juhlavuoden tavoite oli täyttynyt, mutta kun aineistoa ja sisältöideoita oli vielä paljon, päätettiin projektia jatkaa. Projektin toinen vaihe sai Kantri Ry:n Leader-rahoitusta EU:n maaseuturahastosta digitaalisen arkiston edelleen kehittämiseen.
– Projektin puitteissa tallensimme lisää suuren määrän valokuvia ja videoita, järjestimme useita valokuvanäyttelyitä, toteutimme Muuttunut maisema -yleisökävelyn sekä hautausmaakierroksen.
Lisäksi toteutimme yhdeksän Ylöjärven kylät vanhoissa valokuvissa -esittelyn Kauppakeskus Elossa sekä kotiseutuhistorian tallennukseen liittyvän valtakunnallisen webinaarin, Mäkkylä selvittää.
Yli 11 000 dokumenttia
Tähänastinen hanketyö on tuottanut paljon kiinnostavaa, aiemmin yleisöltä piilossa ollutta aineistoa jopa yli 100 vuoden ajalta aiemmin puhtaasti maatalouteen painottuneesta kunnasta, joka asteittain muutamien yksittäisten isojen yritysten edesauttamana on monipuolistanut elinkeinorakennettaan.
Ajatuksena on, että Ylöjärven muisti -sivuston kautta saadaan tallennettua ja tuotua esille yksityisarkistoista löytyvä paikallishistoriallinen aineisto, joka muutoin saattaisi jäädä unohduksiin tai olla jopa vaarassa tuhoutua.
– Mittavin ja mielenkiintoisin työ oli, kun digitoimme yhdessä yrittäjäyhdistyksen kanssa Ylöjärven Yrittäjien historiikin 1964–2020 yli 500 kuvaa ja viidentoista puheenjohtajakauden toimintakertomukset tekstimuodossa. Mukaan tuli myös laaja katsaus kuvia ja päivämääriä Ylöjärven kehityksestä kuudelta vuosikymmeneltä, Antero Mäkkylä kertoo ja sanoo, että kuvien katselu ja muistelu voi olla silkkaa ajanvietettä, kokemusten jakamista ja yhdessäoloa.
Verkkoarkistoissa julkaistua digitoitua aineistoa voidaan hyödyntää monipuolisesti muun muassa kouluissa, vanhusten ryhmissä, päiväkodeissa, matkailussa tai oman paikkakunnan markkinoinnissa. Ylöjärven muisti -sivusto mahdollistaa paikallisyhteisön osallistumisen tiedonkeruuseen verkon välityksellä ja tätä vuorovaikutusta kehitettiin edelleen hankkeen aikana.
Jokaisen kuvan yhteydessä on kommentteja varten kenttä, jota kautta kävijä voi lähettää sähköpostin kautta sivuston toimitukseen lisätietoja tai mahdollisia korjauksia.
– Tätä me myös toivomme. Verkkosivuston kannalta on keskeistä, että yhteisöllinen muisti valjastetaan käyttöön. Joukkoistaminen on yksi ajan ilmiöitä ja kaupunkilaiset ovatkin jo ottaneet osaa projektin toteutukseen, aineiston keruuseen ja taustoitukseen kommentointien muodossa. Yksi muistaa ehkä paikan, toinen nimet, joku tarkan vuosiluvun, Antero Mäkkylä kertoo.
Topoteekki Ylöjärven Muisti on hankkeen päättyessä suurin Suomessa ja kolmanneksiksi suurin Euroopassa. Suomessa on 15 Topoteekki-arkistoa ja Euroopassa niitä on yli 300.
Ylöjärven Muistiin on tallennettu ja linkitetty tunnistein noin 11 000 dokumenttia. Joukossa on paljon myös valikoituja lehtijuttuja ja muun muassa vanhoja mainoksia Ylöjärvi-lehdistä, Ylöjärven Sanomista ja Ylöjärven Uutisista aina vuodesta 1934 alkaen.
Vaikka projektien viralliset osuudet ovat nyt päättyneet ja Ylöjärven Muisti -digitaalinen kotiseutuarkisto on niin sanotusti valmis, niin Ylöjärvi-Seuran valokuvatoimikunta ottaa edelleen kuvia vastaan ja tallentaa sivuille.
Ylöjärven Muisti toimii osoitteessa ylojarvenmuisti.ylojarviseura.net.