Tällä palstalla on pidetty esillä toistamiseen huoli oppilashuollon resurssin riittävyydestä. Seutuvertailujen mukaan Ylöjärvellä on hyvät resurssit oppilaiden tuen osalta. Vertailua tuijottaessa usein unohtuu, että se kertoo historiaa. Tuen tarve on kasvanut ja katse pitäisikin suunnata tähän päivään sekä tulevaisuuteen. Ennaltaehkäisevä toiminta on halvempaa ja inhimillisempää kuin asioiden korjaaminen!
Ensi vuonna asia tulee entistä haastavammaksi, kun oppilashuollon sote-henkilöstö siirtyy aluehallinnon alaisuuteen. Kaupungin omassa talousarviossa voidaan sen jälkeen vaikuttaa koulujen tukitoimina ainoastaan muiden muassa opettajien, erityisopettajien, koulunkäynninohjaajien sekä kouluyhteisöohjaajien määrään. Lisäksi tietenkin kaupungin itsemääräämisoikeudeksi jää tuntikehys ja ryhmäkoot.
Koulupsykologit, -kuraattorit, psykiatriset sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat puolestaan saavat palkkansa ensi vuodesta lähtien Pirkanmaan hyvinvointialueen rahakirstusta. Näin ollen myös heidän sijoittelunsa Pirkanmaan maakunnan alueella sekä virkojen määrä tulee määräytymään tulevaisuudessa aluevaltuuston päätösten mukaisesti.
Jos muissa kunnissa on ollut niukempi resurssi kuin Ylöjärvellä, tullaan eroja todennäköisesti tasoittamaan. Ylöjärven kaupunki ei voi siihen vaikuttaa – ainoastaan jos aluevaltuustossa on ylöjärveläisiä edustajia, he voivat tuoda aluetietoutta päätöksentekoon.
Ollaan hereillä tämän tärkeän asian osalta ja muistetaan äänestää tulevissa aluevaaleissa. Nyt pitää saada aluevaltuustoon päättäjiä, jotka tietävät ylöjärveläisten tarpeet ja tuntevat oman alueen tilanteen. Pidetään yhdessä huolta meidän lapsista ja nuorista!
Leena Risku
kahden koululaisen äiti, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen, varavaltuutettu, aluevaaliehdokas (kesk.)