Ryhtiläiset kovassa iskussa Imatran SM-mittelöissä – katso kuvagalleria Imatralta ja Hämeen Viestistä

Viikonloppuna Imatralla Ukonniemen hiihtostadionilla kilpailtiin kauden ensimmäisistä suomenmestaruusmitaleista talvisessa pakkassäässä. Kilpailuohjelmassa oli perjantaina pariviestit vapaalla hiihtotavalla, lauantaina perinteisen hiihtotavan normaalimatka väliaikalähdöllä ja sunnuntaina vapaan hiihtotavan sprintit. Ylöjärven Ryhdistä kilpailuissa oli mukana kolme urheilijaa, joista Eevi-Inkeri Tossavainen urakoi kaikki matkat.

Perjantain pariviestiin oli ilmoittautunut 35 joukkuetta, jotka kilpailivat kahdessa alkuerässä 12 finaalipaikasta. Alkuerässä Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen hiihtivät viidensiksi, jolla selvittivät tiensä finaaliin. Ylöjärveläinen Aino Pihlava hiihti pariviestissä Kankaantaan Kisan joukkueessa parinaan Julia Junkkala. Joukkue jäi alkuerässä 11. sijalle eikä päässyt kilpailemaan finaalissa.

Elsa Torvinen hiihti Imatran SM-kisoissa vahvan, nousujohteisen perinteisen kympin. (Kuva: Jenni Torvinen)

Finaalissa SM-kullan voitti Vantaan Hiihtoseuran Anni Kainulainen ja Jasmi Joensuu ajalla 19.46,39, hopealle hiihti Vuokatti Ski Teamin joukkue Eveliina Piippo ja Jasmin Kähärä ja pronssimitalin ansaitsivat Kainuun hiihtoseuran pari Johanna Ukkola ja Anni Alakoski. Ylöjärven Ryhdin nuori joukkue taisteli viimeisellä osuudella viiden muun joukkueen kanssa seitsemännestä sijasta. Lopputuloksissa Ryhti jäi voittajalle 1.49,15 minuuttia ollen seitsemänsiä, mikä oli hieno tulos nuorelta joukkueelta aikuisten tasolla. Suorituksella Ylöjärven Ryhti nousi Suomen Cupin viesticupissa kuudennelle sijalle kahden osakilpailun jälkeen.

– Vapaan hiihto kulki paremmin kuin aiemmin tällä kaudella. Joukkueena teimme hyvän suorituksen, molemmat hiihdimme hyvin. Finaalissa emme pysyneet kärkijoukkueiden mukana, mutta lopussa Eevin taistelun ansioista sijoitus oli hyvä. Saimme ainakin hyvää kokemusta kovasta vauhdista, Elsa Torvinen analysoi pariviestiä.

Ylöjärven Ryhdin pariviestijoukkue Elsa Torvinen ja Eevi-Inkeri Tossavainen olivat Imatran SM-parisprintissä kovassa iskussa. (Kuva: Jenni Torvinen)

Tossavainen kertoi myös pariviestin olleen joukkueena hyvä kisa. Tossavainen sanoi, että parannettavaa jäi ensi vuodelle palkintosijojen ollessa koko ajan näköpiirissä.

Lauantain naisten kymmenen kilometrin väliaikalähdössä Elsa Torvinen oli lopputuloksissa upeasti 12. aikaan 29.13,0. Suomenmestaruuden voitti Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu ajalla 27.02,0. Hopeamitalin hiihti IF Minkenin Julia Häger ajalla 28.19,8 ja pronssin Vantaan Hiihtoseuran Anni Kainulainen 28.42,0. Ryhdin Eevi-Inkeri Tossavainen hiihti myös mainiosti ajan 29.56,7, sijoitus 23. Kankaantaan Kisan Aino Pihlava oli kisassa 68. ajalla 32.36,6. Kilpailussa oli mukana 79 urheilijaa.

Tino Stenman taisteli Imatran SM-sprintissä. (Kuva: Tomi Mäkipää)

– Imatran radalla oli melko pitkiä työpätkiä hitaalle pakkaskelille. Kisan aikana en tiennyt tilanteesta paljoakaan mutta pystyin hiihtämään nousujohteisesti. Aikaero pronssimitaliin tämän päivän kisassa oli 31 sekuntia, joten voin olla tyytyväinen. Tämä oli paras sijoitukseni aikuisten SM-kisoissa, mutta parannettavaakin jää, tästä voin ottaa huomioita tulevaa harjoittelua varten, Elsa Torvinen kommentoi.

Eevi-Inkeri Tossavainen kertoi perinteisen normaalimatkan olleen itsellensä tuloksellisesti hyvä, vaikka tunne kisan aikana ei ollutkaan kovin hyvä.

Sunnuntaina vapaan hiihtotavan sprintissä naisten sarjan suomenmestaruuden vei Vuokatti Ski Teamin Katri Lylynperä, hopealle hiihti Jämin Jänteen Josefiina Böök ja pronssille hiihti Ikaalisten Urheilijoiden Maaret Pajunoja. Eevi-Inkeri Tossavainen oli karsinnan 29. ja jatkoi alkueriin. Alkuerässä Tossavainen jäi viimeiseksi kaatumisen jälkeen, ja hänen sijoituksensa kisassa oli 29.
Alkuerässä Tossavainen tunsi hiihtonsa hyväksi tukkoisen karsinnan jälkeen. Tossavainen harmitteli, ettei päässyt oikeasti hiihtämään jatkopaikoista, koska sprintti oli viikonlopun pääkilpailu ja mahdollisuudet olisi ollut 12 parhaan joukkoon. Tossavaisen mukaan erässä oli aivan liian paljon kolarointia ja hänen suksensakin ehti lähteä irti.

Ahveniston moottoriradalla Ryhdin lipun ympärillä Eeli Haverinen (vas.), Eino Kärkimaa, Elias Palomäki, Helmi Koskela ja Miina Palonen ja Konsta Karhuniemi. (Kuva: Heli Kärkimaa)

Miesten sprintin voitti Jämin Jänteen Joni Mäki, hopealle hiihti Imatran Urheilijoiden Miro Karppanen ja pronssille venytti Äänekosken Huiman Verneri Poikonen. Ylöjärven Ryhdin Tino Stenman oli karsintahiihdon 13. nopein. Alkuerässään Stenman hiihti vahvasti ja jäi välieräpaikasta niukasti, 12 sekunnin sadasosan päähän. Stenmanin loppusijoitus SM-sprintissä oli 14.

– Hiihto oli taas napsun verran parempaa kuin edellisenä viikonloppuna, välieräpaikka jäi parista sentistä kiinni. Loppukurotus oli sen verran raju, että polvi otti osumaa, toivottavasti selvisin pelkällä kolhulla. Jäi tunne, että olisi ollut enemmän annettavaa, mutta olen tyytyväinen huomioon ottaen tämän harjoituskauden lähtökohdat, Stenman kommentoi.

Loppiaisena Hämeenlinnassa Ahveniston moottoriradalla kilpailtiin Hämeen viestit kolmihenkisillä joukkueilla perinteisellä hiihtotavalla. Ylöjärven Ryhdistä viestijoukkueita oli kilpailussa mukana yhteensä kuusi, joilla oli kotiintuomisina kolme Hämeen viestimitalia: yksi kutakin väriä.

Alle kahdeksanvuotiaiden tyttöjen kilpailussa Ryhdin joukkueessa hiihtivät Aliina Liuksiala, Miina Pyhtilä ja Kerttu Ranta. Kukin heistä hiihti kilometrin matkan ja joukkueen loppuaika oli 22.35,0 minuuttia. Sarjassa ei kilpaillut muita joukkueita, mutta viestihiihdon makua ja kilpailukokemusta nuoret hiihtäjät saivat järjestäjän lähettäessä alle kahdeksanvuotiaat pojat samanaikaisesti kilpaladulle kilvoittelemaan hiihtovauhdissa.

Ryhdin pronssipojat. Hämeen joukkueiden kolmanneksi nopeimmat Eeli Haverinen (vas.), Konsta Karhuniemi sekä Elias Palomäki. (Kuva: Tuomas Koskela)

12-vuotiaiden poikien sarjassa Ryhdistä oli mukana kaksi joukkuetta, kilpailumatkana 3 x 3 kilometriä. Hämeen viestin voiton vei järjestävän seuran, Hämeenlinnan Hiihtoseuran joukkue ajalla 39.16,5, toisena Lempäälän Kisa ja kolmantena Hämeenlinnan Hiihtoseuran kakkosjoukkue. Ryhdin ykkösjoukkueen aloittaja Oskari Hankaniemi toi joukkueensa hienosti toisena vaihtoon aivan Pakilan Vedon Urho Haverisen kannoilla. Seuraavilla osuuksilla Ryhdin joukkueessa urakoivat Kalle Kallio ja Wihtori Liuksiala. Joukkue jäi voittajalle loppuajassa 5.32,5 minuuttia. Ryhdin toinen joukkue kilpaili sekajoukkueena varsinaisen Hämeen viestin ulkopuolella aloittajana Kiira Suhonen, toisena viestinviejänä Janne Rauhala ja ankkurina Eino Leskinen.

Ylöjärven Ryhdin 14-vuotiaat tytöt nappasivat Hämeen viestin hopeamitalit joukkueella Reea Hiitelä, Tilta-Maria Liuksiala, Vilma Pyhtilä. Kilpailumatka oli niin ikään 3 x 3 kilometriä, ja viestin voitti Hämeenlinnan Hiihtoseura ajalla 35.51,5. Ryhti jäi loppuajassa 3.13,4 minuuttia. Kolmanneksi tässä sarjassa sijoittui Hämeenlinnan Hiihtoseuran kakkosjoukkue.

Kultatytöt. Ankkuri Kerttu Ranta, avausosuuden Miina Pyhtilä ja kakkososuuden Aliina Liuksiala. Hämeen viestipäivän tuliaisina myös iloisia ilmeitä, arvokkaita kokemuksia ja hyvää joukkuehenkeä. (Kuva: Tuomas Koskela)

16-vuotiaiden poikien kilpailumatka oli 3 x 5 kilometriä ja Ryhti oli mukana sarjassa kahdella joukkueella. Järjestävän seuran joukkue voitti viestin ajalla 47.42,9. Ryhdin joukkue Elias Palomäki, Eeli Haverinen ja Konsta Karhuniemi olivat Hämeen viestissä kolmansia 7.03,4 minuuttia voittajan jälkeen ja Teiskon Urheilijat ylittivät maaliviivan Hämeen piirin joukkueista toisena. Ryhdin sekajoukkueessa kilpaili Eino Kärkimaa, Helmi Koskela ja Miina Palonen.

Hämeen Viestin kokonaiskilpailussa pisteitä jaettiin 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien sarjoissa. Voiton vei Tampereen Pyrintö 54 pisteellä, Ylöjärven Ryhti oli neljäs 35 pisteellä.

Viikonloppuna Keravalla kilpailtiin Keinukallion tykkihiihdot. 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Ryhtiä edusti Helmi Koskela. Viiden kilometrin kilpailun voitti Kankaanpään Urheilijoiden Anna Stenroos ajalla 14.25,5. Koskela taipui voittajalle 2.26,6 minuuttia ollen kilpailun 23. 20-vuotiaiden miesten sarjassa hiihdettiin kymmenen kilometriä, jonka voiton vei Borgå Akilleksen Santeri Kortejärvi ajalla 25.47,5. Ryhdin Onni Koskela oli kilpailun kolmas 1.47,2 minuuttia voittajan jälkeen.

Tulevana viikonloppuna nuorten sarjojen 17-23-vuotiaat hiihtäjät kilpailevat nuorten suomenmestaruuksista Keuruulla.

JENNI TORVINEN