Jaakko ja Minea Itäpää judoavat kohti huippua

Kamppailulajien ystävien kannattaa lähivuosina seurata tarkasti Ylöjärven Metsäkylästä kantautuvia uutisia Jaakko ja Minea Itäpään edesottamuksista.

Jaakko 14, ja Minea 12, Itäpää ovat nousseet kohinalla judossa nuorten sarjojen Suomen terävimpään kärkeen. Lisäksi Jaakko on kehittynyt yhtä vauhdikkaasti nyrkkeilyssä, jossa hän odottelee pääsevänsä ottelemaan.

– Musta vyö on tavoitteenamme! Metsäkylän judolupaukset Jaakko ja Minea Itäpää suunnittelevat.

Kumpikin sisaruksista muistelee, että rakkaus judoon iski heti ensisilmäyksellä, kun heidän isänsä Auvo Itäpää tutustutti heidät lajiin. Jaakko on nyt harrastanut judoa runsaat seitsemän ja Minea yli viisi vuotta Tampereen Judon riveissä.

Tämä alkutalvi on ollut Jaakolle erittäin menestyksekäs, sillä lokakuussa hän voitti Finnish Judo Open -kilpailuissa 66-kiloisten sarjan alle 15-vuotiaissa. Marraskuussa tuli Tampere Shiaista 18-vuotiaiden sarjan ykkös- ja 15-vuotiaiden sarjan kolmossija.

Pronssia heltisi myös joulukuun alun Baltic Sea Championshipsissä Orimattilassa 15-vuotiaiden sarjasta. Se oli erittäin kova saavutus, sillä Orimattilassa tatamia pöllyttivät peräti 13 maan lupaavimmat nuoret.

– Seuraavaksi tavoittelen mahdollisimman hyvää sijoitusta alle 18-vuotiaiden SM-kilpailuissa Vantaalla helmikuussa. Sarjan kärkipäässä on lähes kymmenkunta tasaista judokaa, mutta uskon, että minulla on vaikka mestaruuteen realistiset mahdollisuudet, Jaakko puntaroi.

Minea judosi Tampere Shiaissa alle 13-vuotiaiden 52-kiloisten sarjan ykkössijan ja nappasi pronssia alle 15-vuotiaiden 57-kiloisten sarjassa. SM-tatamille pääsyä Minea joutuu odottamaan vielä hieman, mutta isoja kilpailuja riittää ilman SM-tasoakin.

– Tähän asti mieleeni ovat parhaiten jääneet vuoden 2019 aluemestaruuskilpailut, joissa voitin kaksi sarjaa ja olin yhdessä hopealla, viime kesänä jalkapalloiluharrastuksenkin aloittanut Minea sanoo.

Matossa eniten kehitettävää

Judo on erittäin monipuolinen laji, joka kehittää ja vaatii harrastajaltaan voimaa ja kestävyyttä mutta ennen kaikkea ketteryyttä ja kehonhallintaa. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi tarvitaan oveluutta ja kykyä reagoida vastustajan yrityksiin sekunnin murto-osissa.

Jaakko Itäpää arvioi vahvuudekseen pystyssä ottelemisen. Hän on nopea ja ikäisekseen vahva, joten heitotkin lähtevät sähäkästi.

Jaakko ja Minea Itäpää ovat kehittyneet judossa niin kovaa tahtia, että tie voi viedä vaikka kuinka korkealle huipulle. (Kuva: Auto Itäpää)

– Matossa en ole vielä yhtä hyvä tekemään liikkeitä, mutta puolustaa osaan hyvin.

Tällä hetkellä Jaakko on 179 senttiä pitkä, mutta kasvupyrähdys on vielä menossa, ja senttejä kertynee reilusti päälle 180:n. Se tarkoittaa painoluokankin kipuamista melko ylös. Myös Minea voi valmistautua vääntämään tulevaisuudessa kookkaiden naisten kanssa.

– Valmentajatkin ovat tähdentäneet terveellisen ja riittävän ravinnon merkitystä. Pidämme siitä kotona huolen, Auvo Itäpää vakuuttaa.
Minea löytää tärkeimmäksi kehityskohteekseen otteiden viemisen loppuun asti. Hän käy kyllä vastustajiinsa pelottomasti kiinni, muttei vielä käytä osaamistaan maksimaalisesti hyväkseen.

– Jalkapallotreeneissäkin huomaan, miten monipuolisesti judo on kehittänyt ominaisuuksiani. Sellaiset koordinaatioharjoitteet, jotka tuottavat monelle muulle vaikeuksia, ovat minulle ihan helppoja, Minea hymyilee.

Tampereen Judo on yksi Suomen johtavista seuroista, jossa valmennuksen laadusta ei tingitä yhtään. Pasi Luoman työtä vastuuvalmentajana jatkaa Jukka Ojala, ja myös Jorma Lehtioksa opastaa Itäpäitä eteenpäin.

Nuorten Team Tiger -tehoryhmään kuuluu Itäpään sisarusten lisäksi Ylöjärveltä myös 13-vuotias asuntilalainen Oskari Luoto.

Vaikka judo onkin yksilölaji, yhdessä tekeminen ja kaikkien osapuolten keskinäinen kunnioitus näkyy kaikessa toiminnassa.

– Salietiketti, jossa kunnioitetaan kaikkea, tulee jo täysin automaattisesti. Salietiketti ei ole ahdistanut minua missään vaiheessa, Minea sanoo.

Lajinvalinnalla ei vielä kiirettä

Nyrkkeilyä Jaakko on opetellut Tampereen Voimailuseurassa puolisentoista vuotta ja noussut edustusryhmään. Kunhan ottelukokemusta rupeaa kertymään, voidaan aavistella, kummasta tulee hänen päälajinsa.

– Valmentajani Jarno Rosberg on kehunut oikeaa suoraani ja vasenta koukkuani. Hänen mukaansa voin harrastaa kumpaakin lajia vielä pari vuotta ihan rauhassa ennen lajivalinnan tekemistä, Jaakko kertoo.

Jaakko Itäpää (oik.) otteli joulukuun alussa Orimattilassa pronssia kovatasoisessa Baltic Sea Championships -turnauksessa. (Kuva: Tampereen Judo)

Sekä hänellä että Minealla on judossa nyt vihreä eli neljänneksi korkeimman asteen vyö. Tavoitteena on saavuttaa ylimmän, mustan vyön taso, mutta siihen tarvitaan vyökokeiden ja kilpailumenestyksen lisäksi aktiivitoimintaa muun muassa tuomarina.

Auvo Itäpää on harrastanut kuntoliikuntaa, mutta Jaakon, Minean ja perheen viiden muun lapsen äiti, Minna on kilpatanssinut Matti Puron parina maajoukkuetasolla ja yltänyt laulajana Tangomarkkinoilla kymmenen parhaan joukkoon.

– Musiikki kuuluu isona osana perheemme vapaa-ajan viettoon. Minea laulaa karaokea aika usein, ja Jaakko soittelee kitaraa, Auvo paljastaa.

Judoharjoituksia on viidesti viikossa, ja nyrkkeilytreenejä kolmesti. Itäpäiden alkuillat kuluvat siten pitkälti Tampereen Nääshallissa, mutta koulunkäynti ei ole siitä isommin kärsinyt.

– Olen sellainen keskitason oppilas. Peruskoulun jälkeen jatkan ammattioppilaitoksessa ehkä vartiointialan koulutuksessa, kielistä pitävä Jaakko suunnittelee.

– Pyrin tekemään läksyt aina ennen treeneihin lähtöä, ja arvosanat ovat olleet ysejä tai kymppejä, matematiikan ystäväksi tunnustautuva Minea sanoo.

Jouluna judokat saavat huilata koulunkäynnistä, mutta harjoitukset rupeavat pyörimään heti pyhien jälkeen. Pian tatamin pöllyttäjiä lienee Itäpäillä kolme, sillä Auvo suunnittelee vievänsä nyt nelivuotiaan Jalon muksuryhmään ensi vuonna.