Miljoonayleisön saanut siivikkalalainen Auri, 28, auttaa syrjäytyneitä uuteen alkuun siivoamalla ilmaiseksi asuntoja, jotka muistuttavat kaatopaikkaa – ”Ulosottovelat näkyvät kodeissa jumalattomina laskupinoina”

Siivikkalassa asuva Auri Kananen tunnetaan ympäri maailmaa siivous-influensserina, jonka videoilla on sosiaalisessa mediassa miljoonia seuraajia. Videoissaan Kananen siivoaa ilmaiseksi sellaisia asuntoja, joissa on saatettu elää vuosia hirvittävässä sotkussa jätteiden ja lian keskellä. 
Siivikkalassa puolisonsa kanssa asuva Auri Kananen nousi maailmanmaineeneen siivoamalla Tinder-deittinsä asunnon ja lataamalla siitä videon Tiktokiin. Hänellä oli Tinderissä myöhemmin profiili siivouskohteiden etsintää varten, kunnes hän sai deittiappiin ikuisen porttikiellon sääntöjen vastaisesta toiminnasta.

28-vuotias Auri Kananen on aina rakastanut siivoamista. Ei ole mitenkään epätavallista, että ystävillä vieraillessaan hän nappaa siivousliinan käteensä ja alkaa pyyhkiä pintoja samalla seurustellessaan. Vain yksi vilkaisu uuniin voi johtaa täydelliseen siivousurakkaan, jossa rasvaläikät ja pinttynyt lika saavat kyytiä.

– Siivoaminen on ihanaa ja terapeuttista. Rakastan likaa ja pyydän poikaystäväänikin olemaan kotona mahdollisimman sotkuinen. Etenkin keittiön siivoaminen on minulle ihan lemppari, koska sieltä löytyy aina vaikeasti irtoavaa rasvaa ja kalkkia, Kananen toteaa.

Siivous ei ole Kanaselle kuitenkaan pelkkä rakas harrastus. Hän on koulutukseltaan siivousalan restonomi ja on työskennellyt aiemmin äitinsä siivousyrityksessä esimiestehtävässä, jossa hän ei kuitenkaan päässyt siivoamaan niin paljon kuin olisi halunnut.

Yksi sosiaalisen median videopalveluun TikTokiin ladattu video kuitenkin muutti kaiken.

– Siivosin Tinder-deittini kodin ja tein siitä videon. Se sai heti ensimmäisenä vuorokautena viisi miljoonaa katselukertaa.

Kanasen tietokoneen editointipöydällä oli haastatteluhetkellä nokialaiskoti, jossa esimerkiksi keittiö oli rasvan ja lian peitossa.

Viesti surun murtamalta yksinhuoltajalta

Tieto treffikumppaniensa asuntoja siivoavasta naisesta levisi videon jälkeen kulovalkean tavoin. Lokakuussa 2020 Kananen saikin yllättävän yhteydenoton: häntä lähestyi Facebookissa yksinhuoltajaäiti, joka lähetti kuvia pahaan kuntoon päässeestä asunnostaan.

– Naisen mies oli tehnyt aiemmin itsemurhan, minkä vuoksi hänen jaksamisensa oli huonolla mallilla. Koti oli sekainen ja likainen lastenhuonetta myöten. Nainen laittoi kuviensa jatkoksi vain, että ”ihanaa tää yh-elämä”.

Moni olisi kuvat nähdessään kauhistunut, mutta ei Kananen. Sekainen, likainen ja tavaroiden täyttämä asunto oli siivoushullulle upea mahdollisuus.

– Vastasin hänen viestiinsä, että ”wau, ihan täydellinen”.

Niinpä Kananen päätti vastata avunhuutoon ja ryhtyi auttamaan perhettä. Yhtenä viikonloppuna hän siivosi kuntoon koko kodin – ja tietenkin kuvasi muodonmuutoksen TikTokiin.

Auri Kananen siivoaa mielellään myös kotonaan ja tykkää, että hänen puolisonsa sotkee. Keittiö on Kanaselle ykkössiivouskohde. – Keittiön siivoaminen on minulle ihan lemppari, koska sieltä löytyy aina vaikeasti irtoavaa rasvaa ja kalkkia.

”Siivouskeikalle halutaan mukaan, koska se on niin extreme”

Video synnytti dominoefektin ja Kananen alkoi saamaan uusia avunpyyntöjä vastaavantyyppisten asuntojen asukkailta ja heidän läheisiltään. Tällä hetkellä hän tekeekin päätyönään ilmaisia suursiivouksia erittäin huonokuntoisiin asuntoihin tuottaen muodonmuutoksista sisältöä Instagramiin, TikTokiin ja Youtubeen.

– Siivouksissa minua auttavat poikaystäväni ja kaverini. Siivouskeikalle oikein halutaan mukaan, koska se on niin extreme. Sellaista kokemusta ei saa rahalla mistään. Siivouskohteita saisi olla enemmänkin, eli jos Ylöjärvellä on apua kaipaavia, niin laittakaa viestiä!

Pääosan tuloistaan Kananen saa kahdelta eri siivousalan yhteistyökumppanilta, joiden tuotteita hän markkinoi siivousvideoillaan. Yhteistyökumppanit siis mahdollistavat sen, että Kananen pystyy tekemään tuhansien eurojen arvoiset siivoukset ilmaiseksi apua tarvitseville.

Lue myös: Myyntiedustaja Tony ”Hakkiz” Hakovirta iski kultasuoneen lataamalla rasvaisen rotanloukkuvideon TikTokkiin – Näin huikeaa myyntiä hän tekee nyt somen avulla

Työhuoneen pöytää koristavat roskan keskellä poseeraavat puoliso ja ystävä, jotka ovat korvaamaton apu siivouskeikoilla.

Ihmiset kohtelevat asuntoaan samalla tavalla kuin itseään

Haastatteluhetkellä Kanasella on työn alla video, jossa hän siivoaa erään masentuneen nuoren naisen kodin. Asunnossa ei ollut ennen Kanasen vierailua siivottu ainakaan kolmeen vuoteen ja kodin lähes joka nurkka oli täynnä roskaa ja jätettä niin, ettei elämiselle jäänyt juuri tilaa.

– Siivouskohteitteni asukkaita yhdistävät usein samat asiat: mielenterveysongelmat, syrjäytyneisyys ja velkaantuminen. Lähes kaikilla heistä on ulosottovelkoja, jotka näkyvät kodissa jumalattomina laskupinoina.

Kananen sanoo, että monen syrjäytyneen kohdalla asunnon kunto heijastelee asukkaan mieltä.

– Kun ihminen lakkaa arvostamasta itseään, niin usein kodin kunto alkaa heiketä siinä samalla. Ihminen siis kohtelee itseään ja kotiaan kuin roskaa, hän toteaa.

Kananen kertoo, että kohteen siivoaminen aloitetaan aina roskista ja raivaamalla tilaa asuntoon. Monessa hänen kohteeseessaan on eletty roskan keskellä vuosikausia ja käyty suihkussa likaisten tiskien joukossa. – En ole ollenkaan herkkä hajuille, mutta ehkä pahin kohtaamani haju tuli tiskeistä, jotka olivat olleet useamman vuoden pesuhuoneessa ja vesi oli jäänyt niihin lillumaan. (Kuva: Auri Kananen)

Elämäntilannetta peitellään läheisiltäkin

Kanasen mukaan apua pyytävät seuraajat ovat yleensä erittäin häpeissään tilanteestaan ja asuntojensa kunnosta. Joskus Kananen on ainoa, joka tietää tilanteen.

– En tapaa kaikkien siivouskohteitteni asukkaita, koska osa tuntee niin suurta häpeää. Myös seuraajiani on yllättänyt se, miten paljon tässä kunnossa olevia asuntoja oikeasti on. Minusta se viestittää vain siitä, miten paljon pahoinvointia meidän yhteiskunnassamme lopulta on.

Kananen on huomannut, että moni pyrkii viimeiseen asti salaamaan elämäntilanteensa ja asuntonsa kunnon panostamalla vaikkapa ulkonäköönsä.

– Esimerkiksi tällaisissa asunnoissa asuvat naiset ovat pääosin hyvin tavallisia. Heillä on puhtaat hiukset, meikit naamassa ja siistit vaatteet. Yksikin nainen oli yrittäjä ja harrasti fitnessiä. Hänestä ei olisi voinut ikinä uskoa, että taustalla on tällaista.

Erittäin huonokuntoisten asuntojen siivoamiseen saattaa mennä yli kymmenen tuntia ellei useampi päivä. Kananen on ollut siivoamassa myös Sveitsissä, jonne hän pääsi yhteistyökumppanin sponsoroimana. Sveitsissä häntä odotti ehkäpä Euroopan likaisin asunto, jossa ei oltu siivottu vuosikausiin. (Kuva: Auri Kananen)

”Haluan näyttää, että asiat voivat muuttua”

Kananen kuulee harvasta siivousasiakkaastaan enää jälkikäteen. Hän ei siis tiedä, onko asukas saanut pidettyä asuntonsa siistinä tai onko hän saanut elämäänsä urilleen.

– Ihan varmasti osa palaa pikkuhiljaa samaan. Haluan siivousavullani kuitenkin näyttää sen, että asiat voivat oikeasti muuttua ihan pienessäkin ajassa, jos apua uskaltaa vain pyytää.

Hiljattain Kananen sai ilahduttavan viestin erään siivouskohteen asukkaalta.

– Siivosin hänen asuntonsa viime kesänä. Hän oli aiemmin miettinyt itsensä tappamista, mutta oli jo silloin toipumassa masennuksesta. Ainut, mikä muistutti niistä kauheista ajoista, oli hänen asuntonsa, jonka sitten siivosin. Nyt sain häneltä viestin, että hän on saanut pidettyä kämpän siistinä ja hän on valmistunut koulustakin. Se oli tosi hienoa kuulla.

– Myös eräs mies laittoi kuvan siististä kodistaan ja siellä olevasta lapsestaan. Hän ei voinut aiemmin ottaa lasta kotiinsa asunnon kunnon takia, mutta nyt pystyi.

Alla olevassa videossa Auri Kananen antaa uuden ilmeen kolme vuotta siivoamatta olleelle asunnolle. Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Fakta: Auri Kananen

  • 28-vuotias siivikkalalainen.
  • Sosiaalisen median ”siivousinffluensseri”, joka tekee päätyönään siivoamiseen liittyvää sisältöä Tiktokiin, Instagramiin ja Youtubeen @aurikatariina-nimellä.
  • Hänellä on somekanavissaan seuraajia yhteensä yli seitsemän miljoonaa.
  • On erikoistunut jättisiivouksiin, joissa siivoaa ilmaiseksi esimerkiksi syrjäytyneitten ihmisten erittäin pahassa kunnossa olevia asuntoja.