Veittijärven saunassa pääsee avantoon vielä tämän talviuintikauden ajan: ”Uudesta saunasta pyritään saamaan vähintään samantasoinen”

27.12.2021 13:00

Toimittaja istuutui Veittijärven saunan lauteille ja haastatteli avantoharrastajia lajin ihanuudesta. Talviuinnillahan on tutkitusti positiivisia vaikutuksia: se saa olon aktiivisemmaksi ja energisemmäksi, ja lisäksi harrastuksessa viehättää saunoilla poikkeuksetta vallitseva hyvä yhteishenki.
Tommi Aholan (vas.), Simo Valkaman ja Kari Laitisen mukaan talviuinti on rentouttava harrastus, joka tekee hyvää mielelle ja keholle.

Höyry nousee iholtani, kun seison Veittijärven saunan kuistilla. Löylyjen tuoma lämpö alkaa haihtua ja alan epäröidä, onko hyiseen veteen astuminen sittenkään järkevää.

Katselen ympärilleni. Rannasta minua kohti kävelee toinen toistaan innokkaampia kanssasaunojia. He istahtavat vedestä noustuaan penkeille rupattelemaan, kenelläkään ei tunnu olevan kiire saunaan. Tai yhtään minnekään. Ja muistan: tämän takia rakastan itsekin talviuintia.

Veteen uskaltautuminen kannattaa. Euforinen olo valtaa kehoni. Itse asiassa olo on niin virkeä, että mietin, kannattaisiko aamukahvit vaihtaa pulikoimiseen.

Veittijärven lisäksi Ylöjärvellä pääsee talviuimaan Keijärven rannassa sijaitsevassa Räikän avantosaunassa. (Kuva: Jani Saarenpää)

Erinomainen palautumiskeino

Talviuinnin positiivisia vaikutuksia on myös tutkittu. Pirkko Huttusen, Leena Kokon ja Virpi Ylijukurin vuonna 2004 julkaistussa tutkimuksessa Winter swimming improves general well-being oli mukana sekä talviuimareita että henkilöitä, jotka eivät harrastaneet talviuintia. Talviuintikauden jälkeen tutkimukseen osallistuneet uimarit kertoivat, että heidän olonsa oli energisempi, ja he tunsivat olonsa aktiivisemmiksi kuin kontrolliryhmäläiset. Tutkimuksessa selvisi, että esimerkiksi reumasta kärsivät talviuimarit kokivat harrastuksen helpottavan kipuja.

Ylöjärven avantouimareiden hallituksen puheenjohtaja Kimmo Itvola allekirjoittaa tutkimuksen tulokset: talviuinnista tulee virkeä olo ja hyvä mieli.

– Lisäksi se on erinomainen keino palautumiseen. Ei ole salaista, että huippu-urheilussakin kylmähoitoa käytetään palautumiseen, Itvola lisää.

Yhdistyksen saunalla Kesäniemessä on kertakaikkisen lämmin tunnelma, eikä pelkästään pehmeiden löylyjen ansiosta. Lauteilla juttu luistaa vaivattomasti tuttujen ja tuntemattomien kesken. Täällä on helppoa olla, ensikertalaisenakin.

Vilvoittelujen lomassa vaihdan ajatuksia yhdistyksen konkarien kanssa. Yksi heistä on Kari Laitinen, kenties ansioitunein talviuintiharrastaja, kehen olen törmännyt. Laitinen kertoo aloittaneensa harrastuksen vuonna 1970, ja sen jälkeen hän on käynyt uimassa joka päivä – kesät talvet.

Hänen tutukseen samoilla lauteilla istuessa on tullut Simo Valkama. Valkama kertoo, että Veittijärven saunan löylyissä parasta on ehdottomasti yhteisöllisyys. Hyvä henki tuo saunomaan kerta toisensa perään.

Kesäniemessä pääsee vielä tämän talviuintikauden ajan uimaan ja löylyihin. Saunalle on saatu rakennuslupa uudelle paikalle, ja nykyinen sauna siirretään ensi kevään aikana vastarannalle. (Arkistokuva)

Sopii myös lapsille

Ylöjärvi on sijainniltaan talviuimarille ihanteellinen: Tampereen alueella on yli 30 yleistä saunaa, mikä on eniten koko Suomessa. Veittijärven lisäksi Ylöjärvellä pääsee talviuimaan Räikän avantosaunassa. Löydät kattavan listan kaikista Suomen talviuintipaikoista uimaan.fi-palvelusta.

Talviuinti on kasvattanut tasaisesti suosiotaan Ylöjärvellä. Ikähaitari on laaja, mutta viime vuosina harrastuksen on löytänyt yhä useammin etenkin nuoret.

Itvolan mukaan talviuinti sopii hyvin myös lapsille. Tärkeintä on pitää huoli turvallisuudesta ja varmistaa, että lapsi itse on aidosti kiinnostunut harrastuksesta.

– Omien lasteni kanssa aloitimme niin, että kävimme ensin kesällä ja syksyllä uimassa, ja pikkuhiljaa menimme kohti talviuintikautta. Näin keho ja mieli ehtivät tottua talviuintiin,, Itvola kertoo.

Kesäniemessä pääsee vielä tämän talviuintikauden ajan uimaan ja löylyihin. Saunalle on saatu rakennuslupa uudelle paikalle, ja nykyinen sauna siirretään ensi kevään aikana vastarannalle.

– Etsimme syys- ja talvikauden aikana yhdistykselle rahoitusvaihtoehtoja. Uudesta saunasta pyritään saamaan vähintään saman tasoinen kuin nykyisestä, toki joidenkin fasiliteettien osalta on tarkoitus hieman päivittää saunaa, Itvola sanoo.

Veittijärven saunaa koskevista käänteistä voit lukea lisää täältä.

 

Talviuimarin muistilista
• Avantoon mennessä kannattaa käyttää jalkineita. Voit myös käyttää päähinettä.
• Kulje avantoon rauhassa, sillä kulkutiet voivat olla liukkaita.
• Älä hyppää avantoon pää edellä. Sukeltaminen tai pään kastelu ei ole suositeltavaa.
• Hengitä rauhallisesti veteen mennessä. Käy vain kastautumassa ensimmäisellä kerralla.
• Tunnustele kehoasi ja anna itsellesi aikaa totuttautua.
• Älä ui alkoholia nauttineena tai sairaana.

Lähteet: Suomen latu ja Kimmo Itvola