Luonto ei vaikene talvellakaan. Kansallispuistot ja muut lähiluonnon retkikohteet tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia talviretkeilyyn. Kysyimme retkeilyn konkareilta, Ylöjärven Otavan partiolaisilta, vinkkejä talviretkeilyyn.
Koronapandemia vei ihmiset luontoon. Metsähallituksen mukaan vuonna 2020 kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna huimat 23 prosenttia. Metsään mennään rauhoittumaan, retkeilemään, liikkumaan ja viettämään yhteistä aikaa ystävien kanssa.
Kuka olisikaan parempi vastaamaan talviretkeilyä koskeviin kysymyksiin kuin kaiken kokenut partiolainen. Nelly Anttonen, Henna-Mari Pitkänen, Tytti Kujala, Titi Syrjälä, Emmi Uusi-Niemi ja Elli Koskenniemi ovat Ylöjärven Otavan samoajia, jotka retkeilevät ja kisaavat aktiivisesti. Nappaa alta heidän kokoamansa tärpit ja tutustu talviretkeilyn saloihin.
Suosi kerrospukeutumista
Mukana on oltava vaatetta, kuten taukotakki, jota voi lisätä pysähtyessä, jotta paikalla ollessa ei tule kylmä. Liikkuessa ei tarvitse olla yhtä paljoa päällä, ettei tule kuuma. Varusteita ei saa päästää kastumaan, koska silloin tulee varmasti kylmä. Sukat on tärkeää pitää koko ajan kuivana, joten mukaan kannattaa ottaa useampi pari vaihtosukkia. Muista pakata mukaan pipo, useammat hanskat ja villasukat.
Suosi kerrospukeutumista, sillä kerroksia on helppoa lisätä tai vähentää. Myös vaatteiden materiaaleihin on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi puuvilla ei ole yhtä hyvä materiaali kuin merinovilla, ja aluskerraston on hyvä olla iholta hien siirtävää teknistä materiaalia. Kuorikerroksen tulisi pitää vettä ja tuulta. Kenkien on hyvä olla vedenpitävät ja pitkävartiset, jolloin niihin ei pääse lunta.
Jos olet retkellä yön yli, muista vaihtaa nukkumaan mennessä erillinen kerrasto, joka päällä et ole hikoillut päivän aikana. Yöllä kannattaa käyttää pipoa ja laittaa seuraavan päivän vaatteet makuupussin jalkopäähän, jotta ne ovat aamulla lämpöiset.
Mukaan on varattava tarpeeksi evästä ja naposteltavaa, kuten retkikeittimellä lämmitettävää keittoa sekä voileipiä, pähkinöitä, suklaata ja rusinoita. Keho kuluttaa talvella runsaasti energiaa, joten syöminen on tärkeää. Muista myös huolehtia nesteytyksestä: talvella nestehukan vaara on petollisempi kuin kesällä, kun olosuhteet eivät muistuta juomisesta. Suunnittele reitti ja pysähdyspaikat etukäteen, niin osaat varata mukaan oikean määrän ruokaa ja vettä. Kovilla pakkasilla vesi kannattaa laittaa termospulloon, ettei se pääse jäätymään.
Yönyliretkeen tarvitaan kokemusta talvella
Lyhyemmät päiväretket sopivat kenelle tahansa ympäri vuoden, vaikka ei olisi ennen retkeillytkään. Talviretkeilyssä on kuitenkin haastavammat olosuhteet kuin muina vuodenaikoina, joten pidemmät retket vaativat kokemusta retkeilystä. Talvella korostuu myös henkisen kestävyyden merkitys. Paras on, jos on ehtinyt tutustua retkeilyyn jo kesällä tai syksyllä.
Talvella ei kannata lähteä yön yli kestävälle retkelle, jos ei ole aiempaa kokemusta retkeilystä. Yönyliretkelle lähtiessä on oltava varma, että osaa tarpeelliset taidot, kuten tulenteon, ja että varusteet ovat kunnossa. Talviretkeily kannattaakin aloittaa lyhyemmistä päiväretkistä. Suunnittele reitti niin, että sen varrella on riittävästi taukopaikkoja eikä autolle tai kotiin ole liian pitkä matka.
On tärkeää tarkkailla säätietoja ennen retkeä ja harkita reittiä ja retken kestoa pakkasten mukaan. On myös hyvä varautua etukäteen siihen, että reittisuunnitelma saattaa muuttua vaihtuvissa olosuhteissa kesken retken. Saatat haluta yöpyä jo aiemmassa yöpaikassa, jos alkaa hämärtää, tai joutua lähtemään kotiin, kun sääolosuhteet vaihtuvat. Suunnitelmienmuutoksiin kannattaa suhtautua avoimesti, koska retkeltä on mukavampi palata kotiin kaikki varpaat tallella.
Muista nämä hyvät retkipaikat
Ylöjärvellä ja Pirkanmaalla ylipäätään on paljon hyviä retkikohteita. Kintulammi ja Birgitan polun Kirskaanniemi ovat ainakin hyviä retkikohteita lähistöllä. Birgitan polulla on mahdollista tehdä niin pidempiä vaelluksia kuin lyhyempiä retkiä. Seitsemisen reitit ovat monipuolisia, ja kansallispuisto tarjoaa kauniiden maisemien lisäksi runsaasti hyviä yöpymispaikkoja.
Lapsiperheiden muutaman tunnin päiväretkiin Pikku-Ahvenisto pulkkamäkineen on hyvä kohde. Päiväretkikohteena kiva paikka on myös lähellä oleva Nokian Kivikesku.
Löydät kattavan listan retkipaikoista esimerkiksi luontoon.fi-palvelusta.
Talviretkeilijän muistilista:
- Suunnittelu. Suunnittele reitti hyvin ja oman jaksamisen mukaan, rento retki on aina mukavampi kuin hyvin pitkä ja rasittava vaellus. Valitse ennemmin alkuun lyhyempiä ja helposti keskeytettäviä reittejä.
- Lämmin vaatetus ja varusteet. Muista kerrospukeutuminen ja ota mukaan vaihtovaatteita, sukkia ja hanskoja sekä hyvät kengät. Varmista, että sinulla on kunnollinen talvimakuupussi, jos yövyt retkellä.
- Eväät. Ota mukaan riittävästi energiapitoista ruokaa ja juotavaa. Suunnittele valmiiksi, teetkö ruoan lämmittämistä varten nuotion vai pakkaatko mukaan retkikeittimen. Mieti syöminen ja kellonajat etukäteen, ettei ruokailu unohdu retkeillessä.
- Ensiapu. Pakkaa avaruuspeite ja ensiapulaukku mukaan ja helposti saataville, sillä niistä on paljon hyötyä, jos sattuu tapahtumaan jotain.
- Pakkaaminen. Huolehdi, että varusteesi pysyvät kuivina. Tulitikut kannattaa pakata vesitiiviisti esimerkiksi Minigrip-pussiin tai Herra Hakkaraisen pastillirasiaan. Varmuuden vuoksi voi ottaa myös tulukset mukaan.