Asutko vähintään viiden asunnon kiinteistössä? Siinä tapauksessa taloyhtiöstäsi tulee löytyä kevääseen mennessä nämä kolme lajitteluastiaa

Viime kesänä hyväksyttyjen kunnallisten jätehuoltomääräyksien myötä kaikilta vähintään viiden asunnon kiinteistöiltä täytyy lähivuosina löytyä pihasta jäteastiat biojätteelle, metallille, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille. Määräykset koskevat Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakuntaa.
Esimerkiksi Ylöjärvellä  vähintään viiden asunnon kiinteistöillä pitää olla jäteastia lasipakkauksille, biojätteelle ja metallille viimeistään 1.4.2022 mennessä.  Vuoteen 2023 mennessä jokaisessa vähintään viiden asunnon taloyhtiössä on oltava myös muovinkeräysastia.

Muutostyö alkoi Tampereelta tämän vuoden syyskuussa, jolloin jäteastia on pitänyt löytyä lasipakkauksille, biojätteelle ja metallille kaikilta vähintään viiden asunnon kiinteistöiltä.

Nyt työ on siirtynyt muihin kuntiin, joissa vähintään viiden asunnon kiinteistöillä pitää olla jäteastia lasipakkauksille, biojätteelle ja metallille viimeistään 1.4.2022 mennessä.

Pirkanmaan jätehuollon mukaan Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan ja Ylöjärven kiinteistöjen tulee tehdä tilaus mahdollisimman pian osoitteessa: www.pjhoy.fi/kotipiha. Muutos koskee noin 350 kiinteistöä.

Osalle kiinteistöjä lajitteluastiat tulevat automaattisesti.

– Alkuvuosi on vilkasta lajitteluastioiden toimitusaikaa. Yhteensä muutos koskee 10 kunnassa noin 330 kiinteistöä. Tuomme kiinteistöille maksutta pyörälliset jäteastiat (140-770 l) ja taloyhtiöiden tehtäväksi jää etsiä niille sopiva paikka, joka huomioi käytön ja tyhjennysten helppouden ja turvallisuuden. Kiinteistöt hankkivat itse syväsäiliöt, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala.

Lue myös: Taloyhtiöiden muovinkeräyksestä tulee pian lakisääteinen – Asiantuntijan mukaan kierrätys ei ole välttämättä aina ekologisin vaihtoehto: ”Ei kannata potea huonoa omaatuntoa”

Muutostyö jatkuu kartongilla ja muovipakkauksilla

Muutostyö jatkuu kevään jälkeen kartonki- ja muovipakkausten keräysvelvotteiden laajenemisella: Tamperella kartongille ja muovipakkauksille tulee olla lajitteluastia 1.9.2022 mennessä, muissa 16 Pirkanmaan Jätehuollon alueen kunnassa 1.4.2023 mennessä.

Jätehuoltomääräyksissä on tiukentuvia velvoitteita myös kuntien hallinto- ja palvelutoiminnan jätehuollolle. Niiden tulee järjestää viiden jätelajin keräys kiinteistöille 1.7.2022 mennessä.

– Olemme kiertäneet yhdessä jätehuoltoviranomaisen kanssa jokaisessa omistajakunnassamme kertomassa muutoksesta. Osa kunnista onkin lähtenyt jo vauhdikkaasti liikkeelle ja muidenkin kuntien tulee olla mahdollisimman pian yhteydessä kunta- ja kiinteistöpalvelujemme väkeen. Näin saamme asiat kesäksi kuntoon, kertoo Timo Varsala.

Jätelain mukaan kiinteistöjen on järjestettävä myös paperinkeräys. Velvollisuus ei koske pientaloja ja muita vastaavia kiinteistöjä sekä haja-asutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä.

Jätehuoltomääräysten velvoiterajat pohjautuvat käynnissä olevaan jätelain uudistukseen. Uudistuksella vastataan EU:n tiukentuviin kierrätystavoitteisiin. Yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 65 % vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2018 kierrätysaste Suomessa oli 42 %.