Joulustressi on ilmiö, joka toistuu useassa suomalaiskodissa joka vuosi. Miten siitä voisi opetella eroon? Asiantuntijat neuvovat, miten voit lieventää stressiä ja opetella luomaan omannäköisesi joulun.
Yksille lähestyvä joulu tarkoittaa lomalle laskeutumista ja rauhoittumista. Lapset valtaa jännittävä kutkutus, kun he kurkkivat ikkunoihin tonttujen toivossa ja rustaavat joulupukille lahjalistaansa.
Toisille joulu taas tuottaa stressiä ja ahdistusta. Pitäisi siivota koko talo perinpohjaisesti, hankkia lahjat kaikille läheisille ja valmistella kymmentä eri sorttia jouluruokia.
Taustalla on toive täydellisestä joulusta, jolloin koti on puhdas ja kaunis, kaikki ovat onnellisia ja jokainen on tyytyväinen. Terveystalon psykologi Outi Reinola kertoo, että erityisesti juuri paine täydellisyydestä aiheuttaa joulun alla stressiä.
– Olisi hyvä muistaa, että elämä ei ole täydellistä, eikä kaikkien asioiden joulunakaan tarvitse mennä täydellisesti, Reinola sanoo.
Jouluun liittyvät odotukset ja paineet voivat tulla vanhemmilta sukupolvilta tai ympäristöstä. Oletetaan, että joulun kuuluu olla tietynlainen, jotta se tuntuu oikealta joululta. Myös sosiaalinen media luo paineita. Kuvat täydellisistä joulukuusista, harmonisista kodeista ja notkuvista lahjapinoista luovat illuusiota, että kaikkien muiden joulu on jollain tapaa täydellinen ja sitä pitäisi itsekin tavoitella.
– On olemassa ihmisiä, jotka aidosti nauttivat juhlien järjestämisestä, ruoanlaitosta ja kodin puunaamisesta. Mutta he ehkä luovat muille painetta siitä, että joulun pitäisi olla tietynlainen. On tärkeää, että jokaisen joulu on ihan omanlainen, Reinola sanoo.
Jos kokee ahdistuvansa muiden joulupäivityksistä sosiaalisessa mediassa, voi olla hyvä pitää pieni someloma joulun alla. Lisäksi on hyvä muistaa, että sosiaalinen media antaa aina vain yhden puolen totuudesta.
Reinola myös painottaa, että jokaisen olisi hyvä pysähtyä miettimään sitä, mikä tekee itselle joulun. Jos se ei ole rosolli tai joulukirkko, niistä voisi kenties tänä jouluna päästää irti.
Jos tästä vielä keskustellaan heidän kesken, jotka joulua viettävät yhdessä, voidaan purkaa joitain joulunviettoon liittyviä harhakuvia ja luoda sellaisia perinteitä, jotka sopivat omaan porukkaan. Reinola huomauttaa, että jos esimerkiksi syöminen on tärkeää, mutta kukaan ei haluaisi laittaa ruokaa, on ihan ok mennä ravintolaan – myös jouluna.
– Joskus ajatukset esimerkiksi tiettyjen ruokien, perinteiden tai tekemisen tärkeydestä voivat liittyä olettamuksiin, jotka eivät olekaan muille niin tärkeitä kuin mitä on uskonut, Reinola sanoo.
Puhuminen on erityisen tärkeää, jos joulua viettää uudella kokoonpanolla ja mukana on perheitä, jotka ennen eivät ole istuneet samassa joulupöydässä. On hyvä, että toisten jouluperinteet tulevat puheeksi ennen joulua, jotta väärinkäsityksiltä ja riidoilta voidaan välttyä.
Keskustelun lisäksi joulustressiä voi yrittää lievittää tekemällä listan tärkeistä asioista.
– Listaa tehdessä on hyvä miettiä, mikä on pahin mahdollinen mitä voi tapahtua, jos jokin asia ei toteudukaan tai jotain menee pieleen. Usein pahin mahdollinen ei ole se, että joulupuuro palaa pohjaan vaan se, että syntyy riitoja. Tässäkin auttaa puhuminen, sillä etukäteen käydyt keskustelut odotuksista ja toiveista lievittävät riitojen mahdollisuutta.
Reinolan mukaan on tärkeää olla avoin ja rehellinen itselleen sekä muille. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että jouluna jää aikaa levolle.
– Jokaisella on myös oikeus sanoa, että tänä vuonna olen väsynyt eikä minulla oli hirveästi aikaa järjestää joulua. Kuka voisi auttaa, miten voisimme jakaa tehtäviä. Kenenkään ei tarvitse ottaa kaikkea omille harteilleen, Reinola lisää.
Yksi joulustressiä aiheuttavista asioista on siivoaminen. Siivouspalveluja tarjoavan Ylöjärven Hyvä Työn yrittäjä Tuulikki Ruuska uskoo, että joulusiivous juontaa juurensa kotoa opittuihin perinteisiin. Ajatellaan, että kodin pitää olla siisti jouluksi, vaikka vieraitakaan ei tulisi.
Ruuska toivoo, että ihmiset eivät ahdistuisi joulun alla siivouksesta. Joulu ei mene pilalle, jos jokainen kaappi ei ole järjestyksessä.
– Olisi hyvä pohtia, täytyykö kaikki saada juuri jouluksi siivottua. Siivousta ei kannata liittää liikaa sesonkeihin, Ruuska toteaa.
Jos jouluna kuitenkin haluaa kodin tavallista siistimmäksi, olisi Ruuskan mukaan joulusiivous hyvä aloittaa ajoissa. Kertarysäyksellä tapahtuvan urakan sijaan voi aloittaa pikkuhiljaa ja yksi asia kerrallaan. Tärkeintä olisi pitää yllä sellainen siisteys ympäri vuoden, mikä on itselle tärkeää.
Reinolan tapaan myös Ruuska kehottaakin miettimään sitä, mikä juuri itselle on tärkeää.
– Jos puhdas sauna tuo joulumielen, voi joulusiivous tarkoittaa vain saunan puhdistamista. Silloin vaatekaapin siisteydellä sen sijaan ei ole merkitystä, Ruuska toteaa.
– Olisi myös tärkeää, että perinnettä stressiä aiheuttavasta ja kaiken kattavasta joulusiivouksesta ei jatkettaisi lapsille. Sen sijaan voisi opettaa, että maailma ei kaadu ja joulupukki ei jätä tulematta sen takia, ettei ole siivottu, hän jatkaa.
15 vuotta Ylöjärvellä yrittäjänä toiminut Ruuska on huomannut työssään asennemuutoksen, sillä joulusiivous ei ole enää samanlainen rupeama kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Myös asenne avun pyytämiseen on muuttunut.
– Urani alussa ei ollut poikkeuksellista, että siivoajaa pyydettiin jättämään auto korttelin päähän, jotta naapurit eivät näkisi, että kotona käy siivooja. Nyt saamme ajaa pihaan, Ruuska naurahtaa.
– On hienoa, että esimerkiksi lapsiperheissä on huomattu, että siivoamisesta murehtimisen sijaan palvelu voidaan ostaa ja siitä vapautunut aikaa käyttää itselle tärkeiden asioiden parissa, hän lisää.