Näin Rinteen vuoropäiväkodissa vietetään joulua: ”Joulun kristillinen tausta käsitellään neutraalisti, ryhmässä on luterilaiseen kirkkoon kuuluvia, islaminuskoisia ja saamelaistaustaisia lapsia”

18.12.2021 07:00

Jos lapsilta kysytään, joulu on vuoden tärkein juhla, jolloin kenenkään ei pitäisi joutua olemaan töissä, ellei satu olemaan ammatiltaan joulupukki. Koska aikuisten maailma toimii vähän toisella tavalla, vuoropäiväkoti on tarvittaessa auki joulunakin.
Nelivuotiaat Kristian Liimola, Aurora Korpiaho ja Josefina Isotalo tykkäävät jouluaskarteluista. Piippurassi on hauska materiaali, jola taipuu moneen.

On marraskuun loppupuoli, mutta Rinteen päiväkodin Kanervat-ryhmässä on jo ilmassa joulun odotusta. Yksi vasta miettii, mitä toivoo joululahjaksi, toinen on jo kirjoittanut joulupukille.

– Haluan uuden porauskoneen, Kristian Liimola huudahtaa.

– Suklaata ja karkkia. Ja sen pitää olla juuri oikeaa suklaata, että pukki saisi jo mennä ostoksille, Josefina Isotalo huolehtii.

Olisihan kurjaa, jos toivottu suklaalaatu olisi kaupasta loppu ennen kuin pukki ehtii täyttää konttinsa.

Joulutunnelta luodaan huolella

Päiväkodeissa valmistaudutaan jouluun marraskuun loppupuolelta alkaen. Askarrellaan jouluisia juttuja, koristellaan päiväkotia, leivotaan pipareita ja harjoitellaan jouluisia leikkejä ja lauluja.

Vuorohoito-osastolla jouluista tunnelmaa luodaan erityisellä huolella. Kanervien vanhemmat ovat hoitajia, ravintola- ja matkailualan, kaupanalan sekä palo- ja pelastusalan työntekijöitä, jotka saattavat joutua olemaan töissä joulunakin.

– Jos hoidon tarvetta on, päiväkoti on jouluna auki. Yleensä vanhemmat tekevät kaikkensa, että saavat itse joulun vapaaksi tai lapselle muun hoitajan. Viime vuonnakin lapsia oli tulossa jouluna päiväkotiin, mutta vanhemmat saivat järjestettyä muuta ja hoidon tarve peruttiin, varhaiskasvatuksen opettaja Heli Linjama kertoo.


Josefina Isotalo on taitellut kalenterikuusen latvaan joulutähden kimaltavista piippurasseista.

Joulua vietetään kuten kotonakin

Tänäkin vuonna Rinteen vuoropäiväkodissa varaudutaan ottamaan lapsia hoitoon myös jouluaattona ja joulupäivinä. Omia jouluperinteitä ei vielä ole, mutta jos päiväkoti on auki, todennäköisesti siellä vietetään joulua siinä kuin kodeissakin. Leikitään, lauletaan, ehkä leivotaan vielä pipareita, syödään jouluruokaa.

Joulusaunaan ei sentään mennä, ja pukkikin saa luvan käydä kodeissa, mutta muuten tunnelma on jouluinen.

– Rauhallista täällä silloin ainakin on, sillä lapsia ei varmasti ole monta. Henkilökuntaa on yksi joka vuorossa, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Anne Salonen kertoo.

Arkenakin vuoropäivähoidossa on usein rauhallisempaa kuin tavallisilla päivähoito-osastoilla. Toiset lapset tulevat aikaiseen aamuvuoroon, toiset saapuvat ripotellen pitkin päivää ja viipyvät myöhempään.

Kaikki leikkivät keskenään

Kavereiden jatkuva vaihtuminen tekee lapsista sosiaalisesti taitavia.

– Vuorohoidossa lapset oppivat aikuisen tuella leikkimään kaikkien kanssa. Kun paras kaveri ei olekaan paikalla, muutkin kelpaavat. Iltavuorossa on ihan tavallista, että eskari-ikäinen poika ja kolmivuotias tyttö leikkivät keskenään, Heli Linjama kehuu Kanervia.

Vuorohoito asettaa omat haasteensa myös varhaiskasvatukselle. Retkille ja isän- tai äitienpäiväkortin askarteluun osallistuvat ne, jotka sinä päivänä sattuvat olemaan paikalla. Joulukoristeita askarrellaan sen verran useammin, että kaikki pääsevät varmasti osallistumaan.

Kanervien vuorohoito-osaston kuusen mallinen joulukalenteri on tehty metsäretkellä kerätyistä oksista. Puu ripustetaan kattoon ja siihen kiinnitetään pussukat, joista ilmaantuu joka aamu jokin jouluinen yllätys.

Joulun kristillinen tausta käsitellään neutraalisti

Marraskuussa yhdessä askarreltu joulukalenteri on Kanerville tärkeä juttu, sillä se tuo odotetun juhlan päivä päivältä lähemmäksi. Jokainen ryhmän lapsi saa vuorollaan avata joulukalenterin luukun. Luukun avaaja saa pienen karkkipalkinnon sekä ripustaa itse askartelemansa koriste joulupuuhun.

– Kaikki lapset eivät aina ole aamuisin paikalla, mutta pidämme huolen siitä, että jokainen pääsee silti askartelemaan joulukoristeensa ja avaamaan luukun jonain aamuna, Heli Linjama vakuuttaa.

Joulutunnelmaa alkutalven päiviin levitetään myös jouluisilla loruilla, leikeillä ja tehtävillä. Tarinoiden, tonttupolkujen ja aarrejahtien pääosissa seikkailevat tontut, pukki ja porot.

– Joulun kristillinen taustakin käsitellään, mutta katsomuskasvatuksen periaatteet huomioiden eli aika neutraalisti. Eri kulttuuritaustoista tulevien lasten ja perheiden tavat juhlia otetaan huomioon.

– Ryhmässä on luterilaiseen kirkkoon kuuluvia, islaminuskoisia ja saamelaistaustaisia lapsia, Linjama kertoo.