Juhlapöydän antimiksi sopivat perinteiset herkut kinkusta laatikoihin, mutta mukaan voi tuoda uusiakin tuttavuuksia. Tärkeintä on, että ruoat maistuvat kaikille ja niitä on tarjolla harkittu määrä. Saimme Villen Kaupasta vinkkejä joulupöydän kokoamiseen ja ruokahävikin vähentämiseen.
Lähestyvän joulun on nähnyt ruokakaupoissa ja ostoskeskuksissa jo lokakuusta alkaen. Joulu tulee kauppiaiden mieleen kuitenkin paljon aiemmin. Ylöjärveläisen Villen Kaupan lihamestari Ville Pirtinaho kertoo, että ensimmäiset tilauksen joulun tuotteista laitetaan eteenpäin jo juhannuksena.
Pirtinahon mukaan Villen Kaupassa valikoimaan vaikuttavat ennen kaikkea asiakkaat.
”Suurin osa tuotteistamme on asiakastoiveita. Viimeisen puolen vuoden aikana olemme ottaneet toistatuhatta tuotetta valikoimaan juuri asiakkaidemme toiveesta”, Pirtinaho kertoo.
Hänen työssään yksi parhaista puolista on vuorovaikutus asiakkaiden kanssa. Reseptejäkin vaihdellaan puolin ja toisin.
”Joskus käy niin, että vinkkaan asiakkaalle jostakin reseptistä, ja hän tulee myöhemmin kertomaan kokeilleensa sitä jollakin toisella mausteella. Parhaassa tapauksessa muiden kokeiluista ja vinkeistä kehittyy parhaat reseptit”, Pirtinaho summaa.
Myös joulun alla reseptivihot viuhuvat Villen Kaupan lihatiskillä. Yksi kokeilemisen arvoisista ideoista on glögigraavi.
”Graavaa kala perinteisessä suola-sokeri-liemessä. Laita laakeaan astiaan esimerkiksi Marlin glögitiivistettä, lisää kala sen päälle nahkapuoli ylöspäin ja anna tekeytyä. Kalaan tulee kaunis punainen raita. Jos glögi tuntuu liian voimakkaalta, voit kokeilla myös mustikkaa”, Pirtinaho opastaa.
Vähemmän hävikkiä
Näin joulun alla lihamestarin juttusille kannattaa lähteä, jos mietityttää, mitä laittaisi tarjolle omassa joulupöydässä tai mitä voisi viedä mukanaan kylään mennessään. Villen Kaupasta voi myös tilata kalat, lihat ja muut herkut joulupöytään omien makumieltymysten mukaan.
”Voimme myös yhdessä katsoa määriä, jotta ruokahävikin määrä vähenee”, Pirtinaho vinkkaa.
Ruokahävikki onkin yksi joulun vitsauksista. Lejoksen viime vuonna teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että jopa yli puolet suomalaisista heittää ruokaa roskiin joulupyhien jälkeen. Yleisin syy joulun valtaisaan ruokahävikkiin on, että ruokaa on ollut liikaa tarjolla. Kyselytutkimuksen mukaan eniten hävikkiä syntyi kinkusta, juureslaatikoista ja rosollista.
Pirtinaho kertoo huomanneensa, että asiakkaat kiinnittävät asiaan huomiota. Jouluisin esimerkiksi tilataan entistä pienempiä kinkkuja. Tämä johtuu Pirtinahon mukaan myös siitä, että jouluruokaa halutaan syödä juuri jouluna – ei pääsiäiseen saakka.
”Meiltä voi myös tulla hakemaan valmiita käsintehtyjä laatikoitamme pieniä määriä. Näin ollen niitä ei jää hirvittävää määrää yli joulunpyhien jälkeen.”
Tämä on hyödyllinen vinkki myös heille, jotka tuppaavat stressaamaan jouluruokien valmistelusta. Kaikkea ei tarvitse laittaa alusta asti itse, vaan kauppojen valmiista valikoimista voi hakea helpotusta jouluvalmisteluihin.
Jos rosolli kuuluu oman joulupöydän suosikkeihin, mutta sitä jää joka vuosi yli, apuun rientää raaka-aineiden tarjoilu erikseen. Näin määrät voi pitää pienempinä ja kaikki ruokailijat saavat koota itselleen mieluisan annoksen, ehdottaa Pirtinaho.
Omat suosikit mukaan
Joulupöytään voi tuoda myös uusia herkkuja. Reseptejä kannattaa testata jo ennen joulua.
”Jos on jokin suosikkiruoka, mitä tykkää aina tehdä, miksei sitä voisi tarjota myös jouluna? Tämä ei tarkoita sitä, että jouluna pitäisi syödä pizzaa, mutta joulupöytään voi tuoda niin sushia, kampasimpukoita kuin kuorellisia katkarapuja”, Pirtinaho sanoo.
Vieraitakin voi pyytää tuomaan joitain omia suosikkejaan muiden maisteltavaksi.
”Näin ei myöskään jää yhden ihmisen harteille miettiä, mistä kaikki tykkäävät, kun jokainen voi tuoda omia ajatuksiaan yhteiseen pöytään”, Pirtinaho toteaa.