Puhdasta jouluksi – Pesuainepurkit ovat turhia, sillä ekologiset siivousaineet löytyvät omasta ruokakaapista

Aika monen kodin siivouskomerosta löytyy oma pesuainepurkki keittiöön, saunaan, vessanpöntölle, laatoille, lattialle, peileille, uuniin… Ammattilaisen mielestä aineet ovat turhia. Ne vain kasvattavat kodin kemikaalikuormaa.

Jotta joulusiivous ei aiheuttaisi huolta kemikaalikuorman kasvamisesta, ainakin lapsiperheissä kemialliset siivousaineet kannattaa unohtaa kauppaan. Siivouksen ammattilainenkaan ei niitä suosittele.

– Kotona riittää ekologinen yleispuhdistusaine, eikä sekään ole välttämätön. Jos pyyhkäisee tahratw pois tuoreeltaan ja siivoaa säännöllisesti, selviää lähes kaikesta kostealla mikrokuituliinalla. Tuoksua voi sitten tuoda eteerisillä öljyillä, jos sellaista kaipaa, Kotipalvelu Jaden yrittäjä Jarona Steinberg sanoo.

Hyvä imuri on kotisiivouksen kulmakivi. Sillä ja yleispesuaineella pääsee jo pitkälle, Jarona Steinberg kannustaa.

No entäpä, jos vuoden mittaan on ollut muita kiireitä ja tahrat ovat päässeet pinttymään?

– Hyvin usein tahranpoistoon riittää hyvä hankaus­sieni, Jarona Steinberg sanoo.

Seuraavaksi hän neuvoo hakemaan apuja ruokakaapista. Hankalampiin tahroihin tehoavat esimerkiksi sitruuna, ruokasooda ja etikka.

– Ph-arvo ratkaisee: kalkki irtoaa kylpyhuoneesta happamalla aineella, pinttynyt rasva vaatii emäksistä. Siksi kylpyhuoneessa toimii sitruunahappo tai etikka ja uunin puhdistuksessa ruokasooda, Steinberg selittää.

Jos jonkun tahranpoistoaineen haluaa kotiin hankkia, Steinberg suosittelee ekologista puhdistuskiveä. Kiveä pyyhkäistään kostealla liinalla ja sitten hangataan tahraa. Saviaines hioo lian pois.

– Puhdistuskivi irrottaa tehokkaasti sekä rasvan että kalkin. Se ei kuitenkaan sovi kovin aroille pinnoille, ja lopuksi irtonainen aines pitää pestä tai pyyhkiä pois. Käyttöohjeet kannattaa aina lukea tarkasti.

Jos haluaa hankkia yhden tehokkaan tarhanpoistoaineen, Jarona Steinberg suosittelee ekologista, savipohjaista puhdistuskiveä.

Jos kivi tuntuu oudolta, vaikeasti irtoavalle lialle voi myös ostaa kaupasta yhden aineen rasvalikaa ja toisen kalkkisaostumia varten. Tarkista kuitenkin tuotteiden ympäristö- ja varoitusmerkinnät.

Yksi joulusiivouksen hankalista kohteista on uuni. Ammattisiivooja neuvoo korvaamaan kemiallisen uuninpesuaineen sekoittamalla yhtä paljon ruokasoodaa, suolaa ja kuumaa vettä. Syntynyt tahna levitetään uuniin. Puolen tunnin, tunnin kuluttua lian pitäisi irrota kostealla sienellä tai mikrokuituliinalla pyyhkimällä.

Tahroille voi myös levittää mäntysuopaliuosta ja kuumentaa uunin 50 asteeseen. Kun uuni on hetken jäähtynyt, lian voi harjata pehmeällä harjalla pois. Lopuksi uuni pyyhitään veteen kostutetulla liinalla.

Sillä aikaa, kun ruokasooda tai mäntysuopa vaikuttaa uunissa, irrotetaan liesituulettimen rasvasuodatin ja laitetaan sen tiskikoneeseen. Tuulettimen muut osat pyyhitään astianpesuaineliuoksella kostutetulla liinalla.

Kylpyhuoneen kalkkeutuneet kaakelit kotisiivouksen ammattilainen kirkastaa veteen laimennetulla sitruunahapolla. Myös sitruunasta puristettu, laimennettu mehu käy tai etikkaseos, jossa on puolet vettä. Ennen käsittelyä laatoitus kastellaan lämpimällä vedellä, ja lopuksi pestään hapot huolellisesti pois.

Kalkinpoisto ei ole kärsimättömän hommaa, sillä ajan kuluessa syntyneet saostumat vaativat myös liuetakseen aikaa. Etikkaliuoksen pitäisi tepsiä 15 minuutissa, sitruunahappoveden annetaan vaikuttaa puolisen tuntia. Sitten harjataan lika pois, pestään pinta vedellä ja kuivataan.

Jos saumoihin vielä jää likaa, ne voi puhdistaa emäksisellä ruokasoodalla: sekoita ruokasoodasta ja kuumasta vedestä paksu tahna, levitä se harjalla saumoille ja anna vaikuttaa puolisen tuntia. Harjaa, huuhtele ja kuivaa.

– Suihkupään voi puhdistaa helposti laittamalla sen yöksi veteen, jossa on vähän sitruunahappoa tai sitruunaa. Seuraavana päivänä suihkupää huuhdellaan, pyyhitään ja laitetaan paikoilleen, Jarona Steinberg opastaa.

Mikrokuituliinaa lukuunottamatta kaikki tarvittava tahranpoistoon löytyy ruokakaapista.

Etikka ja sitruunahappo puhdistavat ruostetta ja kalkkia myös vessanpöntöstä. Teelusikallinen ruokasoodaa desilitrassa vettä on hyvä wc-pesuaine rasvaiselle lialle.

– Lattiakaivon pesuun riittää pelkkä vesi ja vanha astiaharja, kunhan sen tekee säännöllisesti kerran kuukaudessa. Kaivon irtoavat osat voi upottaa hetkeksi sankoon, jossa on vettä ja yleispuhdistus- tai astianpesuainetta, Stenberg sanoo.

Desinfioivia pesuaineita hän ei kotona käytä vessassakaan kuin erityistilanteissa. Tarttuvien tautien aikana vessan ja ovenkahvojen desinfioiminen voi toki ehkäistä taudin leviämistä koko perheeseen.

Kemikaalivalikoiman sijaan ammattilainen neuvoo hankkimaan siivouskaappiin hyvät välineet. Kunnon imuri, hyvä mikrokuitumoppi ja muutama konepestävä mikrokuituliina sekä -sieni riittävät tekemään puhdasta jälkeä.

– Kannattaa hankkia eriväriset liinat eri tiloihin, niin ei tule vahingossa siivottua samalla liinalla keittiötä ja vessaa, Jarona Steinberg sanoo.

– Keittössä ja pölyjen pyyhintään voi käyttää samanväristä liinaa. Lasipinnoille ja peileille sopii nukkaamaton ikkunaliina, jonka kanssa ei tarvita mitään pesuainetta. Aineet vain kertyvät lasiin ja tekevät ajan mittaan peileistä harmaita.

Lattian pyyhintään riittää useimmiten kevyesti vedellä kostutettu moppi. Apuna voi olla sumutinpulloon laimennettu yleispesuaine, jota suihkutetaan lähietäisyydeltä suoraan likatahroihin ennen mopilla pyyhkimistä. Näin lattianpesuun ei kulu turhaan vettä tai pesuainetta.

Kaikkien näiden vinkkien jälkeen Jarona Steinberg korostaa, että joulusiivouksessa kannattaa keskittyä niihin tiloihin, joissa aikoo jouluna eniten oleskella. Kaapit ja varastot voi siivota myöhemminkin.

– Jos ehdit ja haluat käydä läpi koko kodin, muista edetä ylhäältä alas ja puhtaasta likaisempaan! Aloitetaan siis olohuoneesta tai keittiön yläkaappien pölynpyyhinnästä ja lopetetaan vessanpönttöön ja lattiakaivoon, Steinberg tiivistää.