Joulussa parasta on yhdessäolo läheisten kanssa, sanovat aikuiset. Rehellinen kansanosa eli lapset tunnustavat reilusti, että parasta on se, kun saa paljon lahjoja. Mutta millaisia lahjoja voi antaa hyvällä ekologisella omatunnolla?
Tuskin kukaan enää kehtaa tunnustautua ”krääsätalouden” kannattajaksi ja myöntää ostavansa lapsille kiinalaisia muovileluja vain siksi, että kuusen alla olisi tarpeeksi paketteja. Mutta jotain pitäisi antaa, etteivät lapsiraukat luule olleensa tuhmia, jos adventtiaikana on tullut uhkailtua joka paikkaan näkevillä tontuilla.
Monessa perheessä ongelma ratkeaa itsestään.
– Viime jouluna en ostanut lapsille yhtään lahjaa. Silti he saivat sukulaisilta ja kummeilta ihan tarpeeksi paketteja, ylöjärveläinen kahden pienen lapsen äiti kertoo.
– Yhdeltä kummilta saimme puolisoni kanssa lahjaksi käsin kirjoitetun lahjakortin, jossa hän lupasi meille yhteistä aikaa. Sitten hän oli lasten kanssa, jotta me vanhemmat pääsimme kaksin ulos. Se oli lahja, joka ilahdutti kaikkia kolmea osapuolta: meitä vanhempia, lapsia ja kummia itseään.
Ekologisesti kestävin lahja onkin aineeton. Ja koska parasta joulussa on se yhdessäolo, kaiken järjen mukaan tämän joulun hittilahjan pitäisi olla lupaus lähteä yhdessä huvipuistoon, uimahalliin tai metsäretkelle.
Jos haluaa antaa isomman lahjan eli enemmän aikaa, voi luvata opettaa lapselle jonkun uuden taidon: ompelemaan nukenvaatteita, luistelemaan tai vaikka koodaamaan.
Lupauksen voi kirjoittaa korttiin ja pakata sen kuusen alta jaettavaksi. Pienelle lapselle mukaan voi vielä sujauttaa jotain, mikä tekee lupauksesta konkreettisemman: uimalelu tai snorkkeli uimahalliin lähtijälle, oma soma termospullo metsäretken odottajalle tai kuva karusellista, jonne ollaan yhdessä menossa.
Lahja saajan mukaan
Teini-ikäinen ei tarvitse kuvia ymmärtääkseen saamansa lahjan merkityksen. Hänen kohdallaan päänvaivaa aiheuttaa lähinnä se, että lahjan pitää olla osuva.
– Joululahjaksi olisi kiva saada lahjakortteja. Silloin voi itse päättää, millaisia vaatteita tai koruja niillä hankkii, 13-vuotiaat Claudia Helin ja Tytti Koski tuumivat.
Siinä missä yksi teini lähtee mielellään kummitädin kanssa kirpputorikierrokselle, toinen ei suurin surminkaan huolisi mitään käytettyä saati näyttäytyisi kaupungilla aikuisen seurassa. Nuorelle mieluinen elämyslahja voikin olla myös sellainen, jonne et itse tunge mukaan. Anna elokuvalippuja tai vapaalippuja vaikka pakopelihuoneeseen, niin nuori voi ottaa seuraksi omat kaverinsa.
Aikuiset ovat ainakin periaatteessa kiitollisia aineettoman lahjan saajia, sillä moni on jo itsekin sitä mieltä, että tavaraa on liikaa. Erityisesti opettajat saavat joulun alla oppilailtaan kassikaupalla kynttilöitä ja kahvia.
– Annoin joskus lasten opettajien puolesta vuoden koulunmaksut köyhän maan lapselle. Ainakin yksi opettaja tuli siitä kiittämään, Kaija-Leena Laine kertoo.
Kirkon Ulkomaanavun ohella aineettomia lahjoja markkinoivat esimerkiksi Punainen Risti, Pelastakaa Lapset ry, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Suomen eläinsuojelu SEY, Syöpäsäätiö… varmasti löytyy jokin hyväntekeväisyyden laji, jolle lahjan saajan sydän sykkii.
Elämyksiä ja palveluita
Aikuiselle sopiva aineeton lahja voi löytyä myös elämyksiä myyviltä nettisivuilta. Kotimainen Doerz-palvelu välittää Pirkanmaalla esimerkiksi Väinö Linna- tai Juice-aiheisia kävelykierroksia, makkaranpaistoa laavulla tai laitesukellusta.
Henkilökohtaisempia lahjoja ovat erilaiset palvelut. Opettajia köyhien lasten koulutuksella lahjonut Kaija-Leena Laine kertoo myös ostaneensa aikuisille lapsilleen erilaisia hoitoja: jalkojensa päällä työskentelevälle jalkahoidon ja istumatyötä tekevälle hieronnan.
Palvelulahjoilla tukee paikallisia yrittäjiä. Lähellä tehtyä tavaraakin voi ostaa hyvällä omatunnolla, sillä vaikka valmistuksessa onkin käytetty luonnonvaroja, pirkanmaalaisen esineen hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin kaukaa tuodun vastaavan tuotteen.