Tehdään sote-uudistus ammattilaisia kuullen – kuntaraja ei saa estää laadukkaiden palvelujen järjestämistä

07.12.2021 08:00

Sain kesäkuun kuntavaaleissa mandaatin kaupunkimme päätöksentekoon. Kiitos! Tuki riitti jopa perusturvalautakunnan puheenjohtajaksi asti. Mikä sen mielenkiintoisempi tehtävä terveydenhuollon ammattilaiselle.

Sain mahdollisuuden lähestyä tärkeää tehtäväkenttää puhtaasti yleisistä lähtökohdista. Se oli mielenkiintoista sikäli, kun perustyössäni monet tehtävät tulevat eteeni ensin yksittäisistä näkökulmista. Prosessien pitää kuitenkin toimia niin, että lopputulokset ovat yhtä laadukkaita riippumatta siitä, mistä suunnasta asioita kulloinkin lähestytään.

Perusturvalautakunnan tärkein tehtävä, vuoden 2022 talousarvio, tuli eteemme nopealla tahdilla kuntavaalien jälkeen. Meidän uusien valtuutettujen työtä helpotti huomattavasti kokeneet viranhaltijat. Minulle järjestyi nopealla aikataululla myös kenttäkierros, jota pyysin saadakseni mahdollisimman hyvän ja konkreettisen kuvan lautakuntamme alaisesta toiminnasta.

Lyhyessä ajassa muodostui positiivinen kuva perusturvaosastostamme. Olen saanut yhdensuuntaista viestiä työntekijöiltä ja viranhaltijoilta. Työorientaatio on perustehtävälähtöinen eli asioita katsotaan hyvin asiakaskeskeisesti. Lisäksi olemme olleet pitkään kuntavertailun kärkeä sote-palveluiden järjestämistä koskevassa tarvevakioitujen nettomenojen vertailussa.

Pelkkää riemukulkua ei elämä meilläkään tietenkään ole. Resursseista on pula ja palkoissa sekä työtiloissa parantamisen varaa. Näitä asioita varmasti kaikki haluaisivat korjata. Perusturvan osalta emme pysyneet ennalta asetetussa raamitavoitteessa ja itse olen siihen osaltani syyllinen. Päätöksiä ei kuitenkaan juuri kyseenalaistettu. Välttämättömyydet ymmärrettiin laajasti. Ydin onkin siinä, kuinka vastuut hoidetaan yhdessä.

Sote-sektorin haasteiden vuoksi tulee sote-uudistus. Emme ole onneksi yksin. Asioiden mittakaava kasvaa kunnista hyvinvointialueille. Tällöin joka kunnassa ei ole kaikkia palveluita. Kuntien palveluissa on nytkin painotuseroja. Ylöjärvellä vahvuuksina ovat olleet esimerkiksi ikäihmisten palvelut ja psykiatria, joissa meillä on erikoislääkäriresurssia. Kaikilla ei ole, eikä meillä kaikkea. Haasteita näissä ja muissa palveluissa on silti edelleen palvelutarpeen kasvaessa ja resurssien vähentyessä.

Sote-uudistuksessa tärkeitä tavoitteita ovat palvelujen saatavuus, sujuvuus, yhdenvertaisuus ja laatu. Kun taloudellisista rahkeista ja henkilöstöresursseista on kasvava pula, on järkevää hakea yhteisiä hyötyjä hyvinvointialueelta. Silloin kuntaraja ei saa estää laadukkaiden palvelujen järjestämistä. Asia on vakava. Tässä työssä sote-alan ammattilaiset ovat avainasemassa. Meidän on tärkeä olla mukana aktiivisesti joka roolissa. Tehdään sote-uudistus palvelut edellä ja ammattilaisia kuullen ylöjärveläistenkin parhaaksi.

Iikka Jäntti
sairaanhoitaja ja työsuojeluvaltuutettu, aluevaaliehdokas (kok.)