Harkitsetko hiihtoharrastuksen aloittamista? – Ryhdin menestyshiihtäjät paljastavat omat lempiharjoituksensa

Ylöjärven Ryhdin hiihtäjät ovat niittäneet viime vuosina menestystä etenkin nuorten sarjoissa. Nyt nämä nykyiset ja tulevat huiput kertovat, mikä sai heidät aikanaan hiihdon pariin. Samalla kaikki kymmenen heistä paljastaa oman mielitreeninsä.
Tino Stenmanin suosikkiharjoitus on tehoharjoitus lumella Kaupin kilpavitosella, kun pakkasta on -4 ja juomavyössä lämmintä glögiä. (Kuva:) Tomi Mäkipää)

Varusmiespalvelusta Kainuun prikaatin urheilujoukoissa suorittava Tino Stenman muistelee hiihtotaivaltaan:

– Jo pienenä kävin Ryhdin hiihtokoulussa itseäni vanhemman siskoni jalanjäljissä ja laji on vienyt mennessään. Vuosi vuodelta kiinnostus on kasvanut ja muuttunut elämäntavaksi, Stenman sanoo.

Asuntilassa asuva, Niinisalon varuskunnassa asepalvelustaan suorittava Topias Torvinen puolestaan kertoo:

– Tulimme hiihtokouluun, koska piti käydä harjoittelemassa hiihtoa perheen Lapin matkaa varten. Harjoitukset eivät jääneet yhteen talveen.

Aapo Haatajan lempireeni on nousujohteinen tehoharjoitus joko juosten tai pertsalla, Tino Stenmanin peesissä. (Kuva: Roni Lukkarinen)

Soppeenmäessä asuva, Utin jääkärirykmentin laskovarjojääkärikomppaniassa varusmiespalvelustaan suorittava Aapo Haataja toteaa aloittaneensa hiihtoharrastuksen, koska se tuntui mielenkiintoiselta. Myöhemmin hiihdossa on kiehtonut kova vauhti ja paha olo.

Sammon keskuslukiossa opiskeleva hämeenkyröläinen Onni Koskela valitsi aikanaan hiihdon, koska vanhemmat veivät treeneihin.

Ylöjärven lukion 3. vuosikurssilla opiskeleva metsäkyläläinen Matleena Palonen muistelee:

– Kavereiden kanssa lähdettiin katsomaan, millainen harrastus hiihto olisi, ja sille tielle jäin.

Venla Haataja nauttii kovista juoksutehoista maastossa, perinteisen tehoreeneistä Ylöjärven harjulla sekä pitkistä rauhallisista lenkeistä hyvässä seurassa. (Kuva: Roni Lukkarinen)

Soppeenmäessä asuva, Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjan toisen vuoden opiskelija sekä Belti NY:n toimitusjohtaja Venla Haataja paljastaa:

– Isoveljen jalanjälkiä seuraten päädyin Ryhdin hiihtokouluun.

Sammon keskuslukiossa opiskeleva, Tampereella asuva Ilona Lampila pohtii hiihtoharrastuksensa alkua:

– Kun hiihtoa kerran kokeili, se vain vei mukanaan. Hiihto on mielenkiintoisa ja tarpeeksi haastavaa, sekä se tarjoaa paljon erilaisia kisa- ja harjoitusympäristöjä.

Elsa Torvinen nostaa mieluisimmaksi tehoharjoitukset hiihtäen tai juosten. Paras harjoituspaikka löytyy luultavasti Vuokatinvaaran kisakympiltä, kesällä ja talvella. (Kuva: Antti Saarimaa)

Ylöjärvellä ja Vuokatissa asuva, Sotkamon urheilulukiossa opiskeleva Elsa Torvinen kertoo, miten hiihtäminen oli pienenä hauskaa ajanvietettä. Nykyään häntä hiihdossa kiehtoo kehittyminen ja sekä itsensä että muiden voittaminen.

Sotkamon urheilulukiossa opiskeleva Eevi-Inkeri Tossavainen muistelee:

– Tarpeeksi monta kertaa, kun kävi hiihtämässä, huomasi, että se olikin ihan mukavaa ja hauskaa puuhaa.

Pitkät vk-vedot suksilla, nopeusharjoitukset sekä voimaharjoitukset ovat Emmi Henrikssonin lemppareita. Hän harjoittelee mieluiten jossain, mistä löytyy maastoa ja maisemia, esimerkiksi Levillä tai Vuokatissa. (Kuva: Antti Saarimaa)

Sotkamon urheilulukiossa opiskeleva Emmi Henriksson valottaa, miten hänestä tuli ryhtiläinen:

– Isän työkaveri kertoi hiihtokoulusta Ylöjärvellä, johon isoveljeni kanssa menimme kokeilemaan lajia ensimmäistä kertaa. Tästä muutama vuosi eteenpäin tykästyin lajiin kunnolla. Siitä asti olen tehnyt töitä, harjoitellut paljon ja asettanut itselleni tavoitteita, jotka haluan saavuttaa.

Ryhdin hiihtojaoston kotisivuilta löytyvistä urheilijaesittelyistä voi lukea tarkemmin erilaisia hiihtäjätarinoita. Kauden aikana nettisivuilla julkaistaan vielä lukuisia eri-ikäisten ryhtiläisten hiihtäjäesittelyitä.

Onni Koskelan lempiharjoitus on Eeron lenkki Lamminpäässä kellotuksella. (Kuva: Sari Haataja)
Topias Torvisen lempiharjoituksia ovat kovat tehoharjoitukset ja talvella kaikki treenit aurinkoisessa kelissä. Mieluinen harjoituspaikka löytyy Sasin vaihtelevista rullahiihtomaastoista. (Kuva: Mika Torvinen)
Matleena Palosen suosikkiharjoitukset ovat nopeus- ja vauhtikestävyysharjoitukset Harjun lenkkipoluilla. (Kuva: Sari Haataja)
Ilona Lampilan suosikkiharjoitukset ovat ketteryys- ja fysiikkatreenit. (Kuva: Jussi Henriksson)

 

Eevi-Inkeri Tossavaisen mieliharjoitus ovat perinteisen tehot Vuokatin vaaran laduilla. (Kuva: Lorucreative, Roni Lukkarinen)