Käytä, mutta älä täytä sitä – Presidenttinä laatisin lain nettiryhmien viestintään

Kolumnin kirjoittaja on Ylöjärven Karhella hevostallia pyörittävä kirjailija.

Jos minä olisin presidentti, laatisin seuraavanlaisen lain kaikkia Facebookin, WhatsAppin, Messengerin ja muiden vastaavien alustojen ryhmiä varten.

1 § Katso mihin liityt. Jos mahdollista, lue ryhmän säännöt. Jos tämä on ylitsepääsemättömän hankalaa, jopa pelkkä ryhmän nimi saattaa antaa viitteitä siitä, miksi ryhmä on perustettu. Älä liity ryhmään ”Roskalava Takamaa”, jos et voi hakea mitään siellä tarjottua tavaraa, koska asut Hervannassa eikä sinulla ole autoa. Tai jos haluat ihan muuten vain katsella, mitä kaikkea maalaiset naapurikunnassa heittää pois, niin katsele rauhassa. Mutta älä kommentoi, että hakisit muuten mielelläsi, mutta liian kaukana.

2 § Älä muutenkaan ikinä, milloinkaan, missään kommentoi ”olisinpa lähempänä”. Et ole.

3§ Älä kutsu ryhmiin porukkaa, joka ei kuulu sinne. Ja jos sinua pyydetään lopettamaan ihmisten kutsuminen ryhmään, lopeta se.

4§ Älä ala käydä kahdenkeskistä keskustelua viestisovellusten ryhmissä. Jos ryhmässä on sovittu, että ollaan Ähtärissä kahdeksalta, ja menet Tuiren kanssa samalla kyydillä, voit jatkaa tästä Tuiren kanssa ihan yksityisviesteillä. Muulla porukalla on oma työnsä etsiä määränpään tarkkaa osoitetta ryhmän viestiketjusta, jos siellä on parikymmentä ylimääräistä viestiä, joissa sovitte Tuiren kanssa tapaamisaikaa ja -paikkaa, ja joissa Tuire pahoittelee olevansa vähän myöhässä, koska kengän vetoketju oli jumittunut oudosti.

5§ Älä käy keskustelua useammankaan ryhmäläisen kanssa, jos se ei liity ryhmän aiheeseen (kts. § 1). Ajatellaan, että kuulut poikasi lätkäjoukkueen vanhempien ryhmään. Pojan kaverisynttärit ovat tulossa ja hoksaat, että kolme kuudesta juhlavieraasta pelaa pojan joukkueessa. Miten kätevä tapa tavoittaa noiden kolmen vanhemmat kerralla, kun laittaa pojan synttärikutsun ryhmään! Perään vain maininta, ettei se koske kaikkia, vaan Niiloa, Tuukkaa ja Sampoa. Toistan: Älä. Luo oma synttäreille oma ryhmä, äläkä loisi. Jos et osaa, pyydä poikaasi tekemään se.

6§ Älä kaappaa ryhmää. Jos et ole ylläpitäjä, valmentaja tai muutenkaan muita ihmeemmässä asemassa ryhmässä, haistele ryhmän tahtia. Jos joka toinen viesti tai postaus ryhmässä alkaa olla sinun käsialaasi, hiljennä omaa tahtiasi. Jos sinulla on ryhmäläisille asiaa joka päivä, mutta muilla vain parin viikon välein, mieti, jaatko ehkä sellaisiakin asioita, joissa tässä ryhmässä ei ole tarkoitus jakaa.

En kuitenkaan ole presidentti, joten esitän nämä vain vienoina pyyntöinä, joiden takana uskoisin itseni lisäksi ainakin osan kansasta seisovan.