Voisiko Kurun yläluokkapulman ratkaista yhdistämällä voimat Tredun metsäoppilaitoksen kanssa? Toimipistepäällikkö: ”Meillä luokkatilaa olisi, eli tätä kannattaisi selvitellä”

Huoli Kurun yhtenäiskoulun yläluokkien tulevaisuudesta nousi esiin muutamia viikkoja sitten kaupungin talousarvioseminaarin jälkimainingeissa. Varavaltuutettu  ja  kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Leena Risku (kesk.) ehdottaa, että kaupunki tarkastelisi yhteistyömahdollisuuksia Kurun Metsätien Tredun toimipisteen kanssa.
Metsästä ammatti -tapahtuma, Kurun metsäoppilaitos, Kurun metsäkoulu, Tredu, Tredu Metsätie
Tredun Metsätien toimipisteen toimipiste- ja opetuspäällikkö Mari Nieminen suhtautuu positiivisesti ajatukseen, että Tredun ja kaupungin perusopetuksen välistä yhteistyötä tutkittaisiin.

Kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti kertoi aiemmin Ylöjärven Uutisille, että keskustelu Kurun yhtenäiskoulun yläluokkien uudelleenjärjestelystä liittyy muutaman vuoden päästä toteutettavaan yhtenäiskoulun saneeraukseen, jonka yhteydessä Kurun oppilasmääriä on tarkasteltava.

Hurstin mukaan vähäinen yläluokkien oppilasmäärä aiheuttaa jo nyt haasteita aineopetuksessa, kun vain muutama aineenopettaja saa Kurussa viikkotuntinsa täyteen.

Varavaltuutettu Leena Risku (kesk.) sanoo, että kaupungin tulisi alkaa kartoittaa nyt erilaisia vaihtoehtoja, jotta kurulaiset yläkoululaiset saavat jatkossakin käydä koulunsa omalla kylällä. Hänen mukaansa keskustan valtuustoryhmässä ollaan sitä mieltä, että yläluokat tulisi säilyttää Kurussa, minkä lisäksi myös kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnassa on asiaan liittyen käytetty puoltavia puheenvuoroja.

– Minun mielestäni erilaisia vaihtoehtoja on ja on kaupungin tehtävänä kartoittaa ne. Voitaisiinko Kurussa hyödyntää etäopetusta tai onnistuisiko jonkinlainen yhteistyö Tredun Metsätien toimipisteen kanssa? Olen ymmärtänyt, että siellä olisi tyhjää tilaa käytössä. Haluaisin, että näitä asioita selvitettäisiin nyt.

Lue myös: Kurussa spekuloidaan yläkoulun lakkauttamisesta: ”Kenelläkään ei ole tahtotilaa ajaa alas yläkoulun toimintaa, mutta pulmat on tunnustettava”

Varavaltuutettu ja kolmannen kauden kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Leena Risku (kesk.) sanoo, että Kurussa tulee olla ala- ja yläkoulu nyt ja tulevaisuudessa. – Se on kaupungin perustehtävä miettiä, miten laadukas opetus järjestetään niissä paikoissa, jotka ovat etäällä kanta-Ylöjärvestä. (Kuva: Leena Riskun kotialbumi)

Yhteistyö helpottaisi polkua yläkoulusta toiselle asteelle?

Tredun Metsätien toimipisteen toimipiste- ja opetuspäällikkö Mari Nieminen kertoo, että Metsätiellä olisi luokkatiloja, joiden käyttöä voisi tehostaa. Hän suhtautuu positiivisesti ajatukseen, että Tredun ja Ylöjärven kaupungin perusopetuksen välistä yhteistyötä tutkittaisiin.

–  Meillä luokkatilaa olisi. Alkusyksystä on hieman täyttä, mutta kun opiskelijamme siirtyvät metsään, koneosastolle ja työelämän oppimisjaksoille, tilaa vapautuu. Tosin aineopetukseen soveltuvia luokkia meillä ei ole, kuten kotitalousluokkaa tai liikuntasalia. Joka tapauksessa tätä kannattaisi selvitellä ja selvitelläänkin, jos joku on meihin yhteydessä. Olisihan se tosi surullista, että kurulaiset yläkoululaiset joutuisivat muualle kouluun omalta kylältä, hän toteaa.

Nieminen näkee, että metsäoppilaitoksen ja peruskoulun yhteistyössä olisi monia hyviä puolia oppilaiden kannalta, ja tämä voisi parhaimmillaan laajentaa valinnaisainemahdollisuuksia ja saada metsäalalle uusia opiskelijoita.

– Metsäpuolella tällainen hanke on ollut, muttei juuri Kurussa. Hankkeessa kyse on siis siitä, että yläkoululaiset voivat valita jo peruskoulussa metsäpuolelta opintoja, jotta pääsevät näkemään, mitä metsäala tarjoaa ja miten se työllistää. Näin polku toiselle asteelle voi olla yläkoululaisille myös kevyempi, jos metsäalasta on jo valmiiksi tietoa.

Lue myös: Matti Ylitalo perusti nettiadressin Kurun yläluokkien lakkauttamista vastaan – Tällaiseen protestiin hän ryhtyy, mikäli kurulaisoppilaat joutuvat muualle kouluun