Yrittäjyysimago koki kolauksen, kun matto vedettiin yllättäen jalkojen alta

Ville MäkinenViime päivinä Ylöjärvellä on puhuttanut episodi, joka näytti ainakin ulospäin vähintäänkin kummalliselta. Kaupunginhallitus päätti yllättäen lakkauttaa kaupungin yritysvaikutusten arviointiryhmän. Tämä herätti melkoisen vastareaktion etenkin yrittäjäyhdistyksissä. Myös monet valtuutetut ovat ihmetelleet päätöstä.

Yritysvaikutusten arviontiryhmä ehti tehdä työtään viitisen vuotta. Kaupungin kehittämistoimikunta näki ryhmän työn edelleen arvokkaana ja pohti, miten sen toimintaa voitaisiin tehostaa. Kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen ja Ylöjärven Yrityspalvelun toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki ahkeroivat kaupunginhallitukselle asiasta esityksen, jolle ei sitten yllättäen nähtykään käyttöä. Kaupunginhallitus siis ohitti kehittämistoimikunnan näkemyksen ja kahden johtavan viranhaltijan tekemän työn.

On tullut selväksi, että yritysvaikutusten arviointiryhmän työssä on ollut parantamisen varaa. Ryhmä ei ole toiminut niin tehokkaasti kuin olisi toivottu. Nyt siltä vedettiin kuitenkin matto kokonaan jalkojen alta. Melko hälyttävältä tuntuu myös se, että Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Inga-Mari Lehti pitää kaupunginhallituksen päätöstä naurettavana.

Ylöjärvi yrittää kasvaa. Kasvaakseen ja menestyäkseen se tarvitsee uusia yrittäjiä ja uusia yrityksiä. Nyt tehty ratkaisu ei ainakaan paranna kaupungin imagoa yritysten silmissä. Pitää muistaa, että yritysvaikutusten arviointi on ollut yksi Suomen Yrittäjien kärkiteemoista.

Jatkossa Ylöjärven Yrityspalvelun rooli yritysvaikutusten arvioinnissa kasvaa. Ehkä eniten huolta aiheuttaa se, miten yritysvaikutusten arviointi saadaan tulevaisuudessa läpinäkyväksi. Yritysten on saatava asioista tietoa ja yrittäjät täytyy vakuuttaa siitä, että vaikutusarviointia todella tehdään, ja että sitä tehdään hyvin.