Valtuuston puheenjohtaja Juho Ojares: ”Olen pettynyt Yrva-päätökseen, mutta puolustin pohjaesitystä koko pykälän käsittelyn ajan”

Kuntavaalien toinen ääniharava, kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi noussut kokoomuksen Juho Ojares on hyvin pettynyt viime maanantaina kaupunginhallituksessa syntyneeseen äänestysratkaisuun, jolla yritysvaikutusten arviointiryhmä lakkautettiin. Ojares suree lisäksi sitä, että käänne on tulkittavissa tappioksi asian valmistelleille kaupunginjohtaja Pauli Piipariselle ja toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäelle. Ojares kertoo jatkavansa ponnisteluja, joilla Yrvan tekemän työn kaltainen toiminta saadaan uudelleen liikkeelle.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juho Ojares (kok.) on ollut mukana yritysvaikutusten arviointiryhmän ideoinnissa ja suunnittelussa viime kuukaudet. Hän kertoo vedonneensa kaikkiin päättäjiin, että Ylöjärvi olisi kehittänyt yritysvaikutusten arviointiryhmän toimintaa. Lopputulos merkitsee pettymystä. Ojares luottaa, että asian järjestämiselle löytyy järkevä uusi malli. (Kuva: Rami Marjamäki)
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juho Ojares (kok.) on ollut mukana yritysvaikutusten arviointiryhmän ideoinnissa ja suunnittelussa viime kuukaudet. Hän kertoo vedonneensa kaikkiin päättäjiin, että Ylöjärvi olisi kehittänyt yritysvaikutusten arviointiryhmän toimintaa. Lopputulos merkitsee pettymystä. Ojares luottaa, että asian järjestämiselle löytyy vielä järkevä uusi malli. (Kuva: Rami Marjamäki)

Juho Ojares puhui syyskuussa tehdyssä Ylöjärven Uutisten laajassa henkilöhaastattelussa muun muassa yritysvaikutusten arvioinnin kehittämisen tärkeydestä.

– Kyllä minä tietysti olen pettynyt päätökseen, että ryhmä lakkautettiin. Puolustin sitä koko pykälän käsittelyn ajan. Vastustajilla perusteluna oli se, ettei ryhmä ole aiemmin saanut aikaan vaikuttavia tuloksia, ja se, että ryhmän työ olisi päällekkäistä toimintaa Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallituksen toiminnan kanssa.

– Näen elinkeinoyhtiökytkennän vähän ongelmallisena, koska Ylöjärven Yrityspalvelu Oy on osakeyhtiö: miten pystymme käyttämään omistajaohjausta siten, että homma saadaan toimimaan tehokkaasti. Osakeyhtiötä koskevat myös vaitiolosäädökset. Yritysvaikutusten arvioinnin uudenlaiseen toteuttamiseen pitää nyt laittaa kaikki paukut. Se, että jos homma ei ole toiminut aiemmin, niin miksi sitä ei voida kehittää uusin voimin ja ajatuksin. Sitä en oikein ymmärrä, että kielteinen kanta naulataan etukäteen lukkoon perusteella, ettei homma voi toimia, koska se ei ole toiminut aikaisemminkaan.

– Yritysvaikutusten arviointiryhmä ei siis aiemmin ole saanut riittävästi aikaan. Siksi sitä oltiinkin nyt kehittämässä. Kuten pykälästä näkyy, sen kokoonpanoa olisi laajennettu ja ryhmän toiminnasta olisi tehty aikaisempaa systemaattisempaa ja suunnitelmallisempaa. Minulla oli usko siihen, että toiminnasta olisi saatu entistä vaikuttavampaa uudella suunnitelmallisuudella ja kokoonpanolla.

– Ryhmässä olisi pitänyt ehdottomasti keskittyä siihen, että yritysvaikutusten arviointia tehdään jo hyvissä ajoin ja riittävän laajasti asioiden valmistelun alkuvaiheessa. Myös kehittämistoimikunnassa valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että yritysvaikutusten arviointiryhmän toimintaa pitää kehittää. Tarkoituksena oli kahden vuoden jälkeen tarkastella uusia kokemuksia, jotka olisivat osoittaneet, toimiiko ryhmä vai ei. Tämän jälkeen olisi ollut luonteva johtopäätöksien aika, Ojares sanoo.

Lue myös:  Yrityspalvelun toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki: ”Saimme kehitystyöryhmältä selkeän tehtävän”

Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen: ”Jos kunta ei vaivaudu yritysvaikutusten arviointiin, se kertoo jotain kuntapäättäjien ajattelusta ja arvoista”