Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen: ”Jos kunta ei vaivaudu yritysvaikutusten arviointiin, se kertoo jotain kuntapäättäjien ajattelusta ja arvoista”

Suomen Yrittäjät piti vahvasti esillä kesäkuisissa kuntavaaleissa yritysvaikutusten arviointia jokaisessa kunnassa. Toimitusjohtaja Mikael Pentikäisellä on väkevät terveiset maamme kunnille: – Jos kunta ei vaivaudu yritysvaikutusten arviointiin, se kertoo jotain kuntapäättäjien ajattelusta ja arvoista, hän kiteyttää.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että yritysvaikutusten arviointi on tärkeää, koska sen avulla tunnistetaan päätöksien vaikutus yrityksiin ja työpaikkoihin. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että yritysvaikutusten arviointi on tärkeää, koska sen avulla tunnistetaan päätöksien vaikutus yrityksiin ja työpaikkoihin. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Suomen Yrittäjät ovat tehneet vuosikausia töitä sen eteen, että yrittäjät lähtisivät ehdokkaiksi kuntavaaleihin. Edunvalvojajärjestö on puhunut voimakkaasti myös yritysvaikutusten arvioinnin saamisesta jokaisen kunnan normaaliksi rutiinitoiminnaksi.

– Yritysvaikutusten arviointi on sen takia tärkeää, että sen avulla tunnistetaan päätöksen vaikutus yrityksiin ja työpaikkoihin. Jos tätä ei tehdä, voi tulla yritysten ja työpaikkojen kannalta kohtalokkaita virheitä. On hyvää elinkeinopolitiikkaa pohtia päätösten yritysvaikutuksia. Sen pitäisi olla itsestään selvää, Pentikäinen avaa.

– Jos kunta ei vaivaudu yritysvaikutusten arviointiin, se kertoo jotain kuntapäättäjien ajattelusta ja arvoista. Kyse ei ole raskaasta prosessista, vaan se voidaan tehdä laadukkaasti myös kevyellä tavalla. Pitää muistaa, että vahvat yritykset ovat kunnan elinvoiman lähde, Pentikäinen perustelee.

Elinvoima-kanta näkyväksi

Suomen Kuntaliiton johtaja Jarkko Huovisen mukaan yritysvaikutusten arvioinnissa on keskeistä, että päätösten valmistelussa ymmärretään yritysten menestymisen vaikutus kunnan ja paikkakunnan elinvoimaisuuteen.

– Tämä luo pohjan sille, että yritysvaikutukset nousevat luontevaksi osaksi päätöksentekoon vaikuttavia tekijöitä. Tälle luodaan pohja jo kuntastrategiassa. Aitoa vaikuttavuutta yritysvaikutusten arvioinnilla on vaikea saavuttaa, jos se jää irralliseksi osaksi päätösprosessia. Kyse on siis enemmänkin asennoitumisesta yritysvaikutuksiin yleensä kuin menettelystä. Jos aihetta ei nähdä tärkeänä kunnan menestymisen kannalta, hyväkin prosessi voi jäädä vaikutuksiltaan heikoksi ja päinvastoin, Huovinen sanoo.

Suomen Kuntaliiton strategiayksikön asiantuntija Ville Nieminen kiteyttää asian näin:

– Vaikutusten ennakkoarviointi on kuntien lakisääteinen tehtävä. Tässä tärkeintä on tarkastella päätöksien monipuolisia vaikutuksia eri näkökulmista. Yritysvaikutusten arviointi on yksi näkökulma, jota kunnissa on tarkasteltu muun muassa ympäristö-, ihmis- tai talousvaikutusten rinnalla.

– Vaikutusten arvioinnissa on keskeistä pitää mielessä erilaiset kohderyhmät ja näkökulmat. Sama pätee myös yritysvaikutusten arviointiin. Erilaisilla päätöksillä on erilaisia vaikutuksia eri kokoisiin yrityksiin ja niiden toimintamahdollisuuksiin. Näiden vaikutusten kirjaaminen luottamushenkilöiden päätöksenteon tueksi on tärkeää. Näin kunnat tukevat alueensa elinvoimaa monipuolisesti, Nieminen linjaa.

Comments are closed.