Yritysvaikutusten arvioinnin kehittäminen Ylöjärvellä sai viime maanataisessa kaupunginhallituksessa yllätyskäänteen. Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäen ja kaupunginjohtaja Pauli Piiparisen kaupungin kehittämistoimikunnan antamin eväin valmistelema ja kaupunginjohtajan esittämä yritysvaikutusten arviointiryhmän nimeäminen jäi esitykseksi. Kaupunginhallituksen kokoomuslainen jäsen Mika Kotiranta yllätti hallituksen ja iski pöytään esityksensä kyseisen ryhmän lakkauttamista. Yrittäjäpoliitikko esitti uudenlaista mallia, jossa kaupunginjohtaja, elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja ja kaavoittaja sekä heidän kutsumansa henkilöt kokoustavat. Asiasta äänestettäessä Kotirannan tarjoama vaihtoehto voitti. Nyt kolmen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajat ovat äimistyneitä ratkaisusta ja pitävät sitä vakavana takaiskuna yrittäjäyhdistysten ja kaupungin yhteistyölle ja ennen kaikkea Ylöjärven maineelle yritysmyönteisenä kaupunkina.
Ylöjärven kaupunki otti yritysvaikutusten arvioinnin käyttöön viisi vuotta sitten. Ylöjärvi oli asian kanssa liikkeellä ensimmäisten joukossa koko maassa. Vuoden 2016 syyskuussa silloinen kaupunginhallitus linjasi, että Ylöjärvi haluaa kehittää toimintatapojaan jatkuvasti ja toteuttaa toimenpiteitä, joilla tuetaan edelleen yrittäjäystävällisen kaupungin imagoa.
Ylöjärvi nimesi yritysvaikutusten arviointiryhmän (Yrva), johon valittiin kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja ja elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja. Silloinen kaupunginhallitus kutsui arviointiryhmän jäseniksi Kurun Yrittäjien, Viljakkalan Yrittäjien sekä Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtajat sekä lisäksi liki 700-jäsenisen Ylöjärven yhdistyksen varapuheenjohtajan.
Näin ollen yritysvaikutusten arviointiryhmässä istuivat Katja Luojus (kok.), Mika Kotiranta (kok.), Jarkko Sorvanto, Timo Isolähteenmäki sekä Tapani Tienari, Teuvo Hakanen ja hänen seuraajanaan Anne Juhola sekä Anu Meuronen ja Liisa Veittikoski.
Ylöjärven kaupungin kehittämistoimikunta käsitteli tämän vuoden syyskuussa yritysvaikutusten arviointiryhmän nimeämistä ja sen toiminnan uudistamista kesäkuisten kuntavaalien tuloksen mukaisesti ja valittujen kuntapäättäjien ideoin. Kehittämistoimikunnassa ei noussut esille kritiikkiä Yrva-ryhmää kohtaan. Päinvastoin kehittämistoimikunnan näkemyksen mukaan Yrva olisi tarpeellinen jatkossakin ja sen toimintaa tulisi vahvistaa. Ryhmän toimintaa toivottiin vietäväksi aikaisempaa systemaattisempaan suuntaan.
Kyseisessä kehittämistoimikunnan kokoukseen osallistuivat Mauri Heiska (ps.), Juho Ojares (kok.), Nina Alanen (kd.), Peer Haataja (kok.), Jaana Heikkilä (sd.), Anna Jukantupa (vas.), Erja Pelkonen (ps.), Minna Sarvijärvi (kesk.), varajäsenenä Timo Halttula (vihr.) Kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen, hallintopäällikkö Antti Pieviläinen, kehitysjohtaja Sari Soini, Timo Isolähteenmäki. Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki ja kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen valmistelivat asian saamiensa ohjeiden mukaan kaupunginhallitukselle.
Isolähteenmäki ehdotti, että yritysvaikutusten arviointiryhmän kokoonpanossa olisivat jatkossa olleet kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaupunginjohtaja, kaavoituspäällikkö, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtaja, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n asiakkuuspäällikkö, Kurun yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja, Viljakkalan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja ja Ylöjärven yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja. Ryhmän puheenjohtajaksi oltiin istuttamassa kaupunginhallituksen puheenjohtajaa.
Se, mitä tapahtui kaupunginhallituksessa yritysarvioinnin kehittämispykälää käsittelevässä asiassa, tuli puskista täytenä yllätyksenä niin valmistelijoille kuin kehittämisryhmässä asiaa puineille.
Lue myös: Yrityspalvelun toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki: ”Saimme kehitystyöryhmältä selkeän tehtävän”
”Ryhmä ei antanut mitään”
Kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Mika Kotiranta nosti kissan pöydälle maanantaisessa kaupunginhallituksessa. Hän on pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu ja elinkeinoyhtiön puheenjohtaja, joka pesti päättyi elokuussa.
– Juu, oli minun ehdotukseni lakkauttaa koko yritysvaikutusten arviointiryhmä, Kotiranta vahvistaa.
– Tuo ryhmä, jossa itse olin puheenjohtajana, ei antanut mitään lisäarvoa, vaan kyseessä oli lähinnä kahvi- ja kampaviinerikerho. Jokaisessa kokouksessa kyselin yrittäjäyhdistyksien puheenjohtajilta, onko heillä jotain terveisiä kaupungin suuntaan, mutta anti oli lähes nolla, Kotiranta lisää.
Kotiranta toteaa, että yritysvaikutusten arviointi tapahtuu jatkossa, kuten osittain tähänkin asti, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:ssä. Hänen mukaansa yritysvaikutusten arviointia toteutuu koko ajan virkamiesten valmistellessa asioita. Myös kaikki päätöksentekoelimet tekevät omatoimisesti yritysvaikutusten arviointia.
Kotiranta kehottaa yrittäjäjärjestöjä olemaan yritysvaikutusasioissa suoraan yhteydessä elinkeinoyhtiön henkilökuntaan. Hänen mukaansa yrittäjäyhdistyksiltä tuleva tieto kulkee Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n hallitukselle ja sieltä tarvittaessa kaupunginhallitukselle.
– Ylöjärven Yrityspalvelu on yrittäjäyhdistysten luonteva ja tärkeä yhteistyökumppani. Elinkeinoyhtiö on myös paikallisyhdistysten taloudellinen tukija. Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtaja ja Kurun Yrittäjien tuleva puheenjohtaja istuvat elinkeinoyhtiön hallituksessa. Katson, että he istuvat vaarallisesti kahdella jakkaralla. Tämä ei näytä välttämättä hyvältä ulospäin. Minuakin houkuteltiin aikoinaan Ylöjärven Yrittäjien hallitukseen. Keskustelin asiasta silloisen kaupunginjohtajan kanssa, jonka mielestä yhtälössä oli jääviyskysymys.
Kun Mika Kotiranta ehdotti kaupunginhallitukselle, että yritysvaikutusten arviointiryhmä lakkautetaan, häntä kannattivat puoluetoveri Katja Luojus, vihreiden Jenni Kiiskinen sekä SDP:n Jaana Heikkilä, Seppo Peltola sekä Jaana Tiura.
Kaupunginjohtajan esitystä puolustivat Peer Haataja (kok), keskustan Minna Sarvijärvi sekä perussuomalaisten Mauri Heiska, Markku Mäki-Ventelä ja Erja Pelkonen.
– Se, että tätä ryhmää ei ole, ei tarkoita sitä, että yritysvaikutusten arviointia ei pidä tehdä. Totta kai pidän arviointia tärkeänä, mutta sitä voi tehdä muillakin keinoilla. Sitä tullaan tekemään esimerkiksi Ylöjärven Yrityspalvelun hallituksen avulla, Jaana Heikkilä (sd.) kommentoi.
”Märkä rätti kasvoille”
Kurun Yrittäjät ry:tä vielä runsaan parin kuukauden ajan luotsaava Tapani Tienari on närkästynyt kaupunginhallituksen päätöksestä lakkauttaa yritysvaikutusten arviointiryhmä. Tienari on kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.
– Lopettamispäätös tuli täytenä yllätyksenä. Esimerkiksi kokoomuksen valtuustoryhmässä ei ole keskusteltu asiasta. Pidän ratkaisua tylynä märän rätin viskaamisena niin yrittäjäyhdistyksien kuin tuhansien paikallisten yrittäjien kasvoille, Tienari kritisoi.
– Ironisen asiasta tekee se, että meillä oli vasta Vuoden yrittäjä -juhla, jossa puhujana ollut uusi kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen myönteisesti viittasi esimerkiksi yritysvaikutusten arviointiryhmän toimintaan, Tienari muistaa.
Tienari ei niele syytöksiä, joiden mukaan yritysvaikutusten arviointiryhmän toiminta olisi ollut mitätöntä tai tarpeetonta.
– Esimerkiksi pidimme Koulutuskeskus Valossa ja Avant Tecno Oy:n tiloissa tapahtumat, joissa kaupungin virkamiehille ja työntekijöille sekä yrittäjille avattiin hankintakäytäntöjä. Kyseiset tilaisuudet vetivät kiitettävästi osallistujia, Tienari kertoo.
Tienari on toiminut pitkään yrittäjäjärjestössä; pian kymmenen vuotta Kurun Yrittäjien veturina. Hän muistuttaa, että Suomen Yrittäjät, Pirkanmaan Yrittäjät ja paikallisyhdistykset ovat tehneet määrätietoista työtä muun muassa kaupungin yrittäjyysvaikutusarvioinnin puolesta.
– Asian pää on avattu. Meillä oli arviointiryhmä. Sen lakkauttaminen on vakava takaisku, Tienari miettii.
Tienari harmittelee, että arviointiryhmän lopettaminen on myös erittäin haitallinen isku Ylöjärven kaupungin kahden viime vuosikymmenen aikana rakentamalle yrittäjyysmyönteiselle imagolle. Hänen mielestään brändin rakentaminen vaatii työtä ja aikaa, mutta sen hälventäminen käy hetkessä.
Tienari arvelee, että ylöjärveläiset yrittäjät antavat jatkossa kyselyissä ja tutkimuksissa kielteisiä lausuntoja. Hän muistuttaa, että Ylöjärvi saavutti WSP:n tuoreessa kuntien elinvoimatutkimuksessa hienon neljännen sijan.
Pirkanmaan Yrittäjät nimesi Ylöjärven Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunnaksi vuonna 2018. Samassa kisassa Ylöjärvi oli hopealla vuonna 2017.
Taloustutkimuksen valtakunnallisessa imagotutkimuksessa, jossa haastateltiin yritysten johtoa kunnan elinkeinomyönteisyydestä, Ylöjärvi oli kolmannella sijalla vuonna 2019.
Suomen Yrittäjien elinkeinopoliittisen mittariston mukaan Ylöjärvi oli Pirkanmaan paras kunta ja valtakunnallisesti kolmanneksi paras kunta 10 000-50 000 asukkaan sarjassa vuonna 2018.
– Uusia tunnustuksia on varmasti lähitulevaisuudessa turha odotella, kun tällaiset viestit kantautuvat eteenpäin, Tienari varoittaa.
Kaupunginvaltuutettuna oleva Tienari ihmettelee myös kehittämistoimikunnan ohittamista asiassa. Tienarin mukaan asia oli käsitelty rakentavassa hengessä kyseisessä elimessä.
– Soitin tänä aamuna toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäelle kysyäkseni, vieläkö mies on töissä. Sanonpa vielä, että koko kaupunginhallituksessa järjestetty show oli täysin turha, Tienari juttelee.
”Päätös sotii kaupungin viestiä vastaan”
Ylöjärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Anu Meuronen on tyrmistynyt kaupunginhallituksen ratkaisusta.
– Olen todella yllättynyt tästä päätöksestä. Minulla kesti hetken aikaa sen sisäistäminen. Kaupunginhallituksen ratkaisu tuntuu hyvin erikoiselta, ja se sotii sitä vastaan, mitä kaupunki on aiemmin yritysmyönteisyydestään viestittänyt, Meuronen sanoo.
– Olen ollut heti ikävän päätöksen kuultuani yhteydessä kaupungin päättäviin tahoihin. Olen ymmärtänyt, että kaupunginhallituksen päätös äänestyksineen tuli kaikille yllätyksenä. Kehittämistoimikunta oli käsitellyt asiaa kokouksessaan syyskuussa. Kuulemani mukaan kehittämistoimikunnan näkemyksen mukaan Yrva olisi ollut tarpeellinen jatkossakin. Osa kaupunginhallituksen jäsenistä ei näemmä kuitenkaan sitten allekirjoittanut kehittämistoimikunnan näkemystä, Meuronen kertaa tapahtumien kulkua.
Meuronen sanoo keskustelleensa muutamien kaupungin päättäjien kanssa, jotka ovat tuoneet uudelleen vahvasti esille halun ja tahtotilan edistää yrittäjien ja kaupungin välistä vuoropuhelua ja avointa vuorovaikusta. Näihin keskusteluihin liittyy Meurosen mukaan vakaa aie jatkaa Yrvan toimintaa muodossa tai toisessa.
Meurosen mielestä yritysvaikutusten arviointiryhmä on toiminut tähän asti hyvin. Hänen mukaansa toiminnan lakkauttaminen ei ole kauaskantoista toimintaa, vaan päinvastoin.
– Olemme Ylöjärvellä olleet koko maassa ensimmäisten joukossa yritysvaikutusten arvioinnin käyttöönottamisessa. Tämä on ollut paikkakunnan yrittäjäyhdistyksille ja niiden sadoille jäsenille osoitus siitä, että yrittäjiä arvostetaan ja kuunnellaan, Meuronen toteaa.
”Piiri pieni pyörii”
Viljakkalan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Anne Juhola ei tiedä, pitäisikö nyt itkeä vai nauraa.
Juhola sanoo, ettei kaupunki osoita viimeaikaisilla ratkaisuillaan arvostusta liitoskunnille Viljakkalalle ja Kurulle. Hänen mielestään niiden toiveita eikä tarpeita haluta kuulla.
– Kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen oli juuri puhumassa meidän Vuoden yrittäjä -juhlassa. Hänen sanomansa oli kannustava ja myönteinen. Nyt sitten saamme kuulla, ettei yritysvaikutusten arviointiryhmää tulekaan.
– Piiri pieni pyörii. Näinkö jotkin päättäjät haluavat asioita hoitaa? Juhola kysyy.
Juhola aikoo tehdä viljakkalalaisten yrittäjien toiveet ja tarpeet selviksi.
– Kaupunginjohtaja Pauli Piiparinen soitti minulle ja vakuutteli, että yrittäjien kuulemiseen löydetään järkevä tapa.
”Tuomitsen takinkääntämisen”
Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu, Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n uusi puheenjohtaja Inga-Mari Lehti tuomitsee jyrkästi takinkääntämisen, joka on tapahtunut kaupungin kehittämistoimikunnasta edenneelle asialle kaupunginhallituksessa.
– Jo sovitusta asiasta on livetty, ja koko asia on käännetty täysin päälaelleen. Voiko kaupunginhallituksen jäseniin enää tämän jälkeen luottaa? Ajavatko he enää myöskään yritysmaailman parasta tästä eteenpäin? Kehittämistoimikunta oli tehnyt tarkat suunnitelmat ja valmistelut asian kaupunginhallitukselle, joten asiassa ei olisi pitänyt olla mitään epäselvää. Terveiseni kaupunginhallitukselle ovat, että Ylöjärven Yrityspalvelu Oy kyllä ottaa mielellään hoidettavakseen tämänkin osa-alueen jatkossa, Lehti viestittää.
– Mitä todella ajattelen yritysvaikutusten arviointiryhmän torppaamisesta, on painokelvotonta. Mutta onhan päätös aivan naurettava. Ylöjärvi haluaa kuitenkin profiloitua voimakkaasti yrittäjämyönteiseksi kaupungiksi, ja sitten käy näin. Henkilökohtaisesti en ymmärrä arviointiryhmää vastaan äänestäneiden kaupunginhallituksen jäsenten ajatuksenjuoksua. En ole kuullut ainuttakaan järkikommenttia siitä, miksi näin tehtiin. Meillä oli hyvä konsepti uudistaa ja kohentaa tätä hieman kahvittelukerhon maineen saanutta yritysvaikutusten arviointiryhmää. Uudistamistoimet olivat ilmeisen kova paikka kerhon entisille jäsenille, Lehti arvioi.
Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauri Heiska (ps.) on pettynyt yritysvaikutusten arviointiryhmän hautaamisesta.
Kommentointi on suljettu.