Vahantalainen Seppo Hongisto rikkoi tänä syksynä henkilökohtaisen ennätyksensä, ehkä myös epävirallisen Ylöjärven ennätyksen, keräämällä yhteensä 92 ämpärillistä puolukkaa.
Seitsemänkymppinen Seppo Hongisto on innokas luonnossa liikkuja ja on marjastanut vuosikymmeniä. Tänä vuonna Hongisto vei kuitenkin marjastusintonsa täysin uudelle tasolle keräämällä yli 90 ämpärillistä puolukoita – yllytyshullu kun on.
– Poijjaat sanoi, että kerää sata ämpäriä, mutta en kyllä missään vaiheessa ajatellut mennä sataan asti. 92 ämpäriä marjaa tuli lopulta poimittua, viimeisimmät ämpärilliset keräsin viikko sitten maanantaina, Hongisto kertoo.
Parhaimmillaan Hongisto kerää ämpärillisen puolukkaa puolessa tunnissa poimurin avulla. Tällä laskukaavalla hän on viettänyt metsässä tänä syksynä vähintään 46 tuntia pelkästään puolukkaa keräten. Ajattelitko missään kohtaa luovuttaa?
– Syksy oli jo pitkällä, kun aloin kerätä marjaa. Parhaimpina päivinä keräsin kahdeksaa ämpärillistä. Usko rupesi loppumaan siinä 70 ämpärin kohdalla, mutta ajattelin että vähän vielä. 80 ämpärin kohdalla tuli semmoinen tunne, että vielä pari.
Kurussa päin parhaat apajat
Hongiston mukaan syksy oli erinomainen puolukan suhteen. Hän marjasti lähialueilla, noin 15 kilometrin säteellä Vahannasta.
– Eniten kävin Viljakkalantien varressa ja Kurussa päin. Kurun suunnalla oli parhaat marjamaastot ja osassa paikoista puolukkaa oli oikein punaisena mattona, hän kertoo.
Uurastuksesta huolimatta puolukkaa jäi edelleen keräämättä, sillä muita marjastajia ei juuri metsässä näkynyt.
– Hyvin vähän olen muihin poimijoihin törmännyt. Tuntuu, että ihmiset eivät ole enää kiinnostuneita marjastamisesta.
Marjaa menee 70 litraa talvessa
Hongistolle puolukka kelpaa ja hänen mukaansa se on marjoista paras. Mihin hän laittaa 92 ämpärillistä puolukkaa?
– Parikymmentä ämpäriä myin. Sitten osan pakastan. Joka aamu syön puuron päällä kohmeista puolukkaa, se on tosi terveellinen marja. Yhteensä talven aikana syön semmoisen 70 litraa puolukkaa.
Hongisto tekee puolukasta myös marmeladin kaltaista survosta.
– Pistelen puolukat lihamyllyn läpi ja hillosokeria sekaan. Silloin se menee puolta pienempään tilaan.