Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistys: Leijapuisto ei ole oikea paikka Prisma-hypermarketille

Suomen luonnonsuojeluliiton Ylöjärven yhdistys katsoo lausunnossaan S-marketin laajennusta koskevasta Leijapuiston asemakaavasta Prisma-luokan hypermarketin olevan sijainniltaan Leijapuistoon soveltumaton.

Kauppakeskus sijoittuisi liikenteellisesti ongelmallisen paikkaan taajaman keskelle ja tulee huomattavasti häiritsemään kirkonseudun asumistoimintoja. Liikenne on jo nyt ruuhkautunutta Vanhalla Kuruntiellä S-marketin risteyksessä sekä Leijatien ja Pajulantien reitillä. Näiden väylien kapasiteettia ei ole mahdollista enää lisätä merkittävästi, jolloin ison kauppakeskuksen runsaasti lisääntyvä liikenne voi muodostua merkittäväksi uudeksi ongelmaksi.

Lue myös: Tätä mieltä YU:n lukijat ovat Leijapuiston rakentamisesta: ”Prisma parantaa palveluita”, ”Kulttuuritalolle on tilausta”, ”Ylöjärvi tuhoaa kaiken luontonsa pikkuhiljaa”

Mielipiteen kirjoittajat ovat sitä mieltä, että Prisma ei sovi kuvassa olevan Leijapuiston alueelle. (Kuva: Jani Saarenpää)

Kaupallista tarvetta Prisma-tyyppiselle laajojen valikoimien kauppakeskukselle ei tällä sijainnilla ole, vaikka keskustatoimintojen alue rakennuslain mukaan ei aseta suoranaisesti esteitä hankkeelle. Tällainen kauppakeskus vaatii paljon laajemman asiakaskunnan kuin Ylöjärven keskustaajama.

Nykyinen hiljattain laajennettu laajan valikoimien S-market palvelee kirkonseudun ja keskustaajaman päivittäistavarakaupan tarpeita erinomaisesti. Iso hypermarket liikenteellisesti huonolla sijainnilla tuskin pystyy kilpailemaan Lielahden kanssa ja houkuttelemaan Prisman vaatimaa laajempaa asiakaskuntaa kohteeseen. Hyöty kuntataloudelle jää haittoja vähäisemmäksi.

Lue myös: ”En puhuisi Prisman arkkitehtuurista: Prisman laatikko vain läjäytetään pellolle” – Kaikki eivät kannata Prisman tuloa Leijapuistoon

Leijapuisto on merkittävä avoin alue kirkonseudun taajamarakenteen keskellä ja antaa erinomaiset mahdollisuudet kehittää julkisia palveluita Leijakirjaston jatkeena. Lisäksi keskusta kaipaa myös nykyisen voimassa olevan asemakaavan mukaista avointa viher- ja puistotilaa keskeisellä paikalla täydentäen alueen julkisia vapaa-ajan palveluita. Nyt valmisteilla olevalla kaavaratkaisulla käytännössä tuhotaan nämä kehittämismahdollisuudet.

SLL Ylöjärvi ei lausunnossaan asemakaavan muutoksesta puolla laajaa kaupan varausta hypermarketille. Kaupallinen korttelialue asemakaavassa tulisi rajata huomattavasti pienemmäksi turvaamaan lähinnä S-supermarket-tyyppisen kaupan mahdolliset tulevat kehittämistarpeet.

Hannu Raittinen
puheenjohtaja

Reima Kesseli
sihteeri